Zašto je CIA osnovala terorističku organizaciju ISIS

Zašto je CIA osnovala terorističku organizaciju ISIS

6 septembra 2014

cia_agent_badge-abu_bakr_al_baghdadi_aka_ali_baba_hq_langley_virginiaNedugo nakon što su po društvenim mrežama počele da kruže slike senatora Džona Mek Kejna sa vođama grupe ISIS (Islamic State of Iraq and the Levant / Islamska država Irak i Levant, tj. Sirija), istina je počela da izlazi na videlo. Mek Kejn je, naime, 2012-te posetio Siriju i sreo se sa jednom od frakcija vojne formacije „Slobodna Sirija“ („Free Syria“), koja se aktivno borila protiv Asadovog režima.

S obzirom da je Mek Kejn krišom ušao u državu, ovaj čin se smatrao hrabrim, čak i herojskim, i poslužio je kao glasno negodovanje Amerike protiv pomenutog režima. Sve ovo zvuči regularno, pa i hrabro, i tako bi ostalo da članovi grupe ISIS nisu odlučili da se pohvale privatnom slikom sa senatorom Mek Kejnom. Frakcija „Slobodna Sirija“, formacija koju je Mek Kejn posetio, je sasvim „slučajno“ danas poznata kao ISIS.

Nakon tadašnje posete Siriji, Mek Kejn je za CNN rekao: „Bio je dirljiv doživljaj videti ove borce za slobodu koji se bore već dve godine“. Dodao je i da „svesni su situacije na ratištima, i jako uznemireni dramatičnim porastom boraca Hezbolaha, Iranaca i naravno, povećanim aktivnostima Bašara Asada.”

Mek Kejn nije komentarisao kako to da su se članovi ove frakcije iznenada odlučili na zversko ubijanje nemuslimana u Siriji, iako su pre toga imali sasvim korektne, prijateljske odnose sa američkim senatorom. Nije mogao objasniti ni zašto je Salim Idris, glavni vođa pokreta „Slobodna Sirija“, koji se zalagao za istinske promene, odjednom smenjen i potpuno uklonjen sa političke scene.

Američki general, ratni zločinac Vesli Klark svojevremeno je izjavio kako je u Beloj kući samo par nedelja nakon “zauzimanja” Avganistana i samo godinu dana nakon kontradiktornog 11. septembra, video memo u kojem stoji plan kako će Amerika okupirati sedam zemalja za 5 godina, počevši od Iraka, preko Sirije, Libana, Libije, Somalije, Sudana i završiti sa Iranom. Dosta toga je išlo po planu Bele kuće, 2010-te su uzeli Liban, 2011-te Libiju.

Neposredno nakon toga pokušali su da zauzmu i Siriju, međutim se pokazalo da je Sirija malo teži slučaj, te da je otpor daleko jači nego što je očekivano. Nakon dve godine neuspelih pokušaja, iznenada se i niotkuda pojavljuje ISIS i svirepo ubija sve oko sebe oružjem najnovije tehnologije. Sada kada se ISIS iznenada pojavio – Amerika napokon ima razlog da uđe u Siriju i “pomogne”, i ovaj put uz potpuni pristanak i odobravanje Sirijanaca. U američkoj odbrani ova taktika se naziva “Problem, Reakcija, Rešenje” – prvo se kreira problem, u ovom slučaju ISIS, onda se stvori reakcija – tj. vesti o zločinima i pretnjama ISIS-a se šire po medijima kako bi narod reagovao, i onda se krajnji, već pripremljeni cilj nudi kao rešenje – i sve čistih ruku, ali ne i obraza. Ova taktika je korišćena pri ulasku u Avganistan, gde je 11. septembar služio kao problem, a okupacija kao rešenje.

Iako se u uplitanje Amerike već sumnjalo zbog svedočanstva zločinca generala Klarka, nisu postojali konkretni dokazi da SAD sponzoriše ISIS, niti je bilo poznato čije oružje ISIS koristi , ali zahvaljujući nepromišljenim članovima ISIS-a , klupko istine počelo se otpetljavati. Američka vlada i senator Mek Kejn ove krajnje neobične “koincidencije” nisu komentarisali.

Džon Mekejn sa Kalih Abu Bakr al-Baghdadijem (zaokružen crvenom), liderom ISIS-a, pri poseti u Alepu, u aprilu 2013

isis-mekejn

(Balkanvoice)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Robert Lucas says:

    Pičke Američke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *