Zašto je čudno kad porodica u Srbiji ima troje dece?

Zašto je čudno kad porodica u Srbiji ima troje dece?

10 aprila 2014

deca-cveceU Udruženju „Roditelj“ i te kako se bore protiv bele kuge. Većina članova ima troje ili četvoro dece. Nekada je to u Srbiji bilo normalno. Danas nije.

Postavlja se pitanje šta je motiv rodirelja da se odluče za više dece i zašto je za takvu odluku uopšte potreban dodatan motiv.

Angelina Radulović iz Udruženja „Roditelj“ rekla je da su u trećoj trudnoći svi prijatelji i poznanici imali različite reakcije na odluku da dobiju treće dete.

„Kretalo se od toga da smo vrlo hrabri, do toga da smo praktično ludi što pokušavamo da imamo troje dece u Srbiji“, navela je Radulovićeva.

U prvoj trudnoći Milica Čalija ostala je bez posla. Nije ni slutila da će jednoga dana ona i njena porodica živeti od proizvodnje kolača. Ali, rođenje sina podstaklo je i njen preduzetnički duh. Ideju o sopstvenom biznisu iznela je suprugu, i tako je sve počelo.

„Tada je to čini mi se bilo strašno, ali mi je zapravo učinio uslugu da krenem u pravcu proizvodnje sopstvenih kolača i nekako je danas sve to super. I kolači lepo idu i deca su super“, rekla je Milica Čalija, majka troje dece.

Posao ih je onda inspirisao na širenje porodice. Najmlađa Danica ima tek mesec dana.

„Ja svima govorim da se nama treće dete nije desilo slučajno, nego da smo ga zaista i želeli i planirali. Pre nego što sam upoznala supruga ja sam zamišljala sebe kao majku troje dece i to je bio jedan od snova“, kaže Milica i dodaje da je posle prve bebe sve lakše.

Iako su se obaveze umnožile sreća koju oseća čini da sve postiže.

„Sreća se sa svakim detetom ne duplira, nego se pomnoži sa milion. Tako da sreća, kad me napadaju, zaista ne može da se opiše rečima“, priča Milica Čalija.

Vladimir Mijailović je svoju suprugu Nadeždu zaprosio u direktnom programu naše emisije „Buđenje“. Simbol njigove ljubavi je petomesečna Kruna.

„Oboje radimo, pomoć nemamo, baka i deka i rođaci žive u drugom gradu, nije lako ali mislim da samo treba želeti decu i sve dođe samo od sebe“, rekao je Krunin tata Vladimir Mijailović.

Njih dvoje bi želeli barem troje dece.

Nadežda Mijailović Krunina mama kaže da ne treba čekati da se sklope sve kockice jer se to nikada neće desiti jer stvari se odvijaju u pravcu kako je Bog zapisao i treba ići u tom pravcu.

Više ruku lakše će sklopiti kockice. A ovi primeri pokazuju da deca mogu da budu i poslovna inspiracija. Ali to što su porodice sa više od dvoje dece u Srbiji neobične i retke je signal da smo negde krenuli pogrešnim putem. Roditelji su poslednji koje za to treba kriviti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *