Zašto je Dačić pevao rusku ratnu pesmu?

Zašto je Dačić pevao rusku ratnu pesmu?

15 jula 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Iako smo navikli da predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u javnosti skoro isključivo peva svoju omiljenu pesmu „Miljacka“, ovog vikenda je promenio repertoar i pred mikrofonom je u javnosti počeo da peva i ruske ratne pesme. Dačić je otpevao legendarnu pesmu „Kaćuša“, koja je napisana uoči Drugog svetskog rata za potrebe Crvene Armije da bi se podigao borbeni duh sovjetske, odnosno ruske vojske. Po toj pesmi je nazvano i čuveno rusko oružje, zastrašujući bacač raketa, a nemački vojnici su streljali svakoga ko je bio uhvaćen da je peva.

Naime, u Školi prijateljstva na planini Tari obeleženi su Dani srpsko-ruskog prijateljstva, a tom svečanom događaju su pored premijera Dačića, prisustvovali i Patrijarh srpski Irinej, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik ruskog patrijarha Kirila i drugi visoki gosti, a domaćini i izvođači programa su bili srpski i ruski mališani. Deca su u okviru programa igrala i pevala, a takođe su učila istoriju Slovena. Konkretno, oni su između ostalog horski otpevali „Kosovske božure“ i „Tamo daleko“, a pomenute goste je sa pogačom i solju dočekala mala Ruskinja odevena u rusku narodnu nošnju, nakon čega su na Tari prozvučale srpska i ruska himna.

Svi gosti su tom prilikom dali prigodne izjave, pa je tako premijer rekao da Škola prijateljstva ima dvostruku ulogu, zato što je ona posvećena jačanju veza unutar srpskog naroda koji živi na različitim teritorijama, kao i razvoju bratskih veza sa narodima u regionu i šire, a u tom kontekstu je istakao da je Srbima najbliži upravo ruski narod. Slično se izrazio i episkop Ignjatij, u svojstvu izaslanika Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, koji je naglasio da sada moramo biti zajedno kao nikada do sada, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izrazio uverenje da sveslovenska duša mora da se integriše.

Inače, što se tiče muzičkog talenta srpskog premijera, on je potvrđen time što je Dačić pred učesnicima Škole prijateljstva na planini Tari, uz vokalnu podršku oca Sergeja, sveštenika Ruske pravoslavne crkve, prvo otpevao poznate „Podmoskovske večeri“, a zatim i pobedničku „Kaćušu“, koja je imala nezapamćenu popularnost tokom Drugog svetskog rata. Tom pesmom su se često hrabrili ruski vojnici tokom teških borbi za oslobođenje, iako je to u suštini čista ljubavna pesma, ali sa jakim patriotskim nabojem.

Dakle, umesto do sada uobičajenih stihova o mostovima na Miljacki, premijer Dačić je ovog puta u zanosu otpevao sledeće stihove:

«Oj, ti pesmo, devojačka pesmo,
ti leti za jasnim suncem,
i borcu na dalekoj granici,
od Kaćuše prenesi pozdrav.»

Međutim, ako bi se ta pesma posmatrala kroz prizmu aktuelnog trenutka, onda nije sasvim jasno kome borcu i na kojoj dalekoj granici bi u budućnosti neka srpska devojka Kaćuša mogla slati pozdrave, s obzirom da se u poslednje vreme sve češće čuju javni pozivi da Srbija napusti svoju poziciju vojne neutralnosti, te da se priključi severnoatlantskom paktu. Iz vrha srpske državne vlasti do sada nije bilo komentara na te pozive, pa se opravdano postavlja pitanje – postoji li realna mogućnost da će nekada ljubavne pesme, poput ove koju je pevao premijer Dačić, biti posvećene srpskim vojnicima na dalekoj granici Afganistana, Iraka ili na nekom drugom mestu?

(Glas Rusije)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *