Зашто је демократија толико страшна?

Zašto je demokratija toliko strašna?

28 septembra 2015

22883378_four-560x330Evo malo i o demokratiji…

U SAD ne postoje svenarodni neposredni izbori predsednika države. Ni jedan običan Amerikanac (slobodno proverite) nije u stanju da objasni po kakvim pravilima se bira predsednik SAD – a naročito i zato što se ta pravila od izbora do izbora menjaju.

Da ne bude da niste znali – u SAD se neobavljaju svenarodni referendumi, iako od ovoga ne postoji demokratskiji način rešavanja problema.

U SAD postoji smrtna kazna – isto kao i u Severnoj Koreji.

„Teret isključivog liderstva Amerike, koji smo preuzeli na svoja pleća, primorava nas da budemo jaki, budući da smo opterećeni teškom ali blagorodnom odgovornošću za sudbine država celog sveta, od Azije do Afrike, od američkog kontinenta do Bliskog Istoka“ – nije teško zamisliti pta bi se desilo kada bi nešto slično izjavio Putin ili čak i nekakva Merkelova…

A Obama je bez svake šale, ovo sasvim ozbiljno izjavio pred Kongresom.

Time je sasvim ležerno objasnio da američke vojne baze postoje po celom svetu i da Ameri bez ikakve saglasnosti UN bombarduju druge države i ubijaju njihove zakonito izabrane vođe . da ne govorimo i o hiljadama mirnih građana…

Pri tome je jasno da u Rusiji nema demkokratije i da Rusija predstavlja opasnost za ceo svet.

Velika Britanija je do danas monarhija – monarhija isto kao na primer nekakav Jordan ili Butan… Društvo je podeljeno na staleže: raja je zastupljena u donjem domu parlamenta, lordovi u gornjem. Jedan broj perova su članovi Domu lordova doživotno, a drugi deo ima pravo da svoje mesto predaje u nasleđe, zajedno s titulom.

U domu lordova postoje i mesta „po dužnosti“ – to su „duhovni lordovi“, rukovodioci Anglikanske crkve. Pri tome je u Engleskoj crkva deo države (nije odvojena od države, nego deo države), a njenim poglavnikom je – kraljica.

A u kojoj se zemlji vlast formira na nedemokratski način i u kojoj zemlji se Crkva sve više zbližava s državom, toliko da to navodi izaziva strah?

Pa, jasno da je to u Rusiji.

U Izraelu, da bi se razveli, muž i žena moraju da se obrate ne na redovni sud, nego na šerijatski rabinski sud. I u ovom slučaju i u mnogim drugim za Jevreje i nejevreje primenjuju se različiti sudski postupci.

A da ne govorimo i o tome što u državi Izrael uopšte ni ne postoji Ustav.

Cela država, iz koje niže potpisanog mnogi uče tolerantnosti i demokratiji, živi jednim delom po Tori a delom po raznorodnim zakonima.

I ko je sad tu lud? Pa, Rusija, naravno, zar je iko i sumnjao?

Namera ovog teksta nije, naravno, bila da Rusiju ističe kao uzor nekakve demokratije. Ne, hteli smo samo da kažemo ne postoji nikakav šablon za demokratiju.

A to je sasvim suprotno od ubeđenja naših liberalnih fundamentalista.

Međutim – u ruskoj demokratiji postoji jedna velika prednost – mi nikoga ne učimo kako treba da živi.

Po nekad – dešava se – nekog negde i zaštitimo, a pomažemo koliko treba, kao na primer sada u Siriji. Ali nikada se i nikome ne obraćamo s obaveznim savetima – a još manje krilatim raketama.

I kad drugi put budete opet želeli da pričate kako je u Rusiji sve naopako, potrudite se, bolje bi vam bilo, da ne izgledate kao idioti.

Dimitrij Mihailin / politonline.ru

Prevod: Vaseljenska TV

KOMENTARIJedan komentar

  1. zlatiborski ovan says:

    vesternisticki supermacizam....ali njihovom preser**** je dosao kraj. vise o zapadnom supermacizmu https://tinyurl.com/q2bt8vu //////////// „Teret isključivog liderstva Amerike, koji smo preuzeli na svoja pleća, primorava nas da budemo jaki, budući da smo opterećeni teškom ali blagorodnom odgovornošću za sudbine država celog sveta, od Azije do Afrike, od američkog kontinenta do Bliskog Istoka“ – nije teško zamisliti pta bi se desilo kada bi nešto slično izjavio Putin ili čak i nekakva Merkelova… A Obama je bez svake šale, ovo sasvim ozbiljno izjavio pred Kongresom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *