Зашто је конопља у Србији заборављена

Zašto je konoplja u Srbiji zaboravljena

23 aprila 2018

NEKADA je bila najrasprostranjenija gajena biljka u Srbiji. Imala je višenamensku ulogu, ali je danas konoplja gotovo zaboravljena na našim prostorima. Šteta, zato što je izuzetno i lekovita – snižava holesterol i visok krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i imunitet, podiže energiju i pospešuje rad metabolizma, olakšava PMS simptome i artritisa, a odlična je i za sve koji vežbaju, jer oporavlja mišiće.

Kada se tome doda činjenica da konoplja leči suvu kožu i kosi vraća sjaj, jasno je zašto bi je trebalo uneti u ishranu. Konoplja sadrži više omega 3 esencijalnih masnih kiselina od bilo koje ribe na svetu. Seme konoplje sadrži sve neophodne amino-kiseline u pravoj razmeri za ishranu ljudi, a ima ih više od mleka, mesa i jaja. Seme je i adekvatan izvor dijetetskih vlakana, kalcijuma, kalijuma i gvožđa, a sadrži i antioksidanse, kao i hlorofil. Preporučuje se konzumacija celog semena konoplje, jer je dobar izvor fosfora, magnezijuma, cinka, bakra i mangana. Pošto je konoplja puna proteina (ima ih više od soje) koji su laki za varenje, treba da je koriste i sportisti.

Konoplja sadrži i obilje dobrih masti i dokazano je da pomaže u održavanju zdravlja srca, nivoa holesterola i normalnog krvnog pritiska. Odlična je i za žene kojima je potrebna hormonska ravnoteža. Obezbeđuje energiju više od energetskih pića. Pogodna je za one koji ne mogu da jedu gluten, šećer, mleko, koštunjavo voće i meso. Savršena je za zatvor u stomaku.

Pored toga što pomaže u varenju, sprečava nadutost i zapaljenje creva, izbacuje toksične materije, pomaže u borbi protiv gojaznosti i štiti od raka. Konoplja se u svakodnevnoj ishrani najviše prepourčuje pacijentima sa kardiovaskularnim oboljenjima.

RECEPTI

Čaj od konoplje

Samo jedan gram sušenih listova (jedna kašičica) treba da se prelije sa decilitrom prokuvane vode. Kada odstoji poklopljeno deset minuta može da se zasladi i popije. Konopljin čaj može da se kombinuje sa prirodnim čajevima (u razmeri pola-pola) i limunom. Optimalno je dnevno popiti dve-tri šoljice čaja.

Hleb od konoplje

Pola kilograma pšeničnog i 75 grama brašna od konoplje treba umesiti sa 350 mililitara vode ili mleka, tri-četiri kapi ulja konoplje, kašičicom soli i žutog šećera. Kada se umesi, pre pečenja u rerni se u koru ubacuju semenke konoplje sa ljuskama (oko 100 grama).

Konopljino brašno se koristi u svim receptima za testa, ali nikada njegov udeo ne treba da prelazi 20 odsto.

Sočni kvadratići od konoplje

Blenderom treba samleti četiri banane, a u činiji pomešati dve šolje konopljinog lana (prethodno potopljeno u vodu) i po jedna i po šolja semena bundeve, suncokreta, suvog grožđa i kajsija. Sve se to ubacuje u blender i kada se sjedini kašikom se formiraju krugovi debljine tri-četiri centimetara na papiru za pečenje. Kolači se ne peku, već suše dan-dva na sobnoj temperaturi ili u najblaže ugrejanoj rerni.

Proteinska bomba od konoplje

Bananu treba očistiti, iseći, poprskati limunovim sokom i ubaciti u blender. Dodaju se i ostali sastojci: 300 mililitara hladnog mleka, po kašičica meda i ulja konoplje, kao i kašičica konoplje u prahu.

Čokoladni smuti od konoplje

U blender se melju od dve do četiri kašike konoplje u prahu, šolja putera od kikirikija, dve zrele banane, kašičica naseckane crne čokolade, šaka spanaća (ili kelja) i šolja hladnog mleka.

Čokoladni kolačići

Dok se rerna greje na najjače, u veliku činiju treba sipati jaje, kašičicu iseckane crne čokolade, po šolju putera od kikirikija i konopljinog semena, pola šolje sode bikarbone i šećera. Kada se sve izmeša (izmiksira), prave se loptice, ređaju po plehu i peku 10-15 minuta.

Humus od konoplje

Tri kašike semena konoplje, po dve kašike tahinija, ulja od konoplje i limunovog soka, treba pomešati sa pola šolje leblebije, dva čena belog luka i morskom soli, biberom i kuminom. Izmešano se miksuje dok se ne napravi glatka pasta koja se maže na hleb.

Namaz od jabuke i konoplje

U blender se sipaju dve šolje narendanih jabuka, po pola šoljice semena konoplje, cejlonskog cimeta i praha konoplje, kao i kašičica soka od limuna.

 

 

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Kad biste samo znali koliko je čaj dobar i smirujuće , odjeća od konoplje zaštita od zračenja i istovremeno klimarizuje onog ko je nosi , manje se znoji a vrlo povoljno deluje na kožu! A sad odgovor zašto je nema u Evropi a ni Srbiji. Zato što su Ameri nam naredili da nije zdrava i da se djeca drogiraju i to se mora uništiti !!! A i brozo je poslušao i zabranio !!!! Stvarno razlog je da bi Ameri mogli da nam uvale svoj pamuk pošto su imali crnce koji su radili danonoćno samo za obrok, jeftina radna snaga robovska a milijarde od prinosa kapitalistima!!! Uništiti glupu konkurenciju i živi ko bubreg u koju !!! Sad nosite ami plastiku ( kese za smeće) kad nemate svoje tj.konoplje!!! A naše vlasti hapse umjesto da same zasiju velike površine i zarađuju devize izvozom !!! Zbogom pameti !!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *