ЗАШТО ЈЕ КОСОВО ВАЖНО ЗА АМЕРИКУ? Вашингтон није брига за Шиптаре, демократију и правду! ЕВО ШТА ОНИ ЖЕЛЕ (ВИДЕО)

ZAŠTO JE KOSOVO VAŽNO ZA AMERIKU? Vašington nije briga za Šiptare, demokratiju i pravdu! EVO ŠTA ONI ŽELE (VIDEO)

26 jula 2019

Sudbina Kosova i metohije još nije rešena, a ni na vidiku nema naznaka da bi se ovo pitanje konačno moglo završiti. Sve je u rukama Zapada, Amerike, Nemačke, Britanije i Franncuske…

Amerika polako, ali sigurno postaje ključni igrač (oduvek je to i bila, samo je sada zvanično) u dijalogu Beograda i Prištine, ali njeno interesovanje za Kosovo vezano je za jedan od najvećih aerodroma sa prostora SFRJ.Da, verovali ili ne Vašington je svoj fokus na Kosovo preusmerio tek kada je podzemni vojni aerodrom Željava uništen.

Ovo čudo i ponos nekadašnje JNA i SFRJ u koji je nekadašnja Jugoslavija uložila ogroman aerodrom bio je treći aerodrom tog tipa u svetu.

– Baš njega su Amerikanci odredili kao svoju bazu na Balkanu. Tu su planirali Bondstil pre Bondstila. On bi naravno bio i jači i bolji. Ipak uništavanjem Željave Vašington se okrenuo ka Kosovu koje je tako postalo fokus njene politike, kako spoljašnje tako i vojne – kaže sagovornik iz vojnih struktura NATO-a.

Prema njegovim rečima Željava je bila idealna za transport robe, ukopana u zemlju, opasana armiranim betonom koji bi mogao da izdrži i najjače udare. Jednostavno bila je sve što je Americi ali i NATO snagama u tom momentu trebalo na Balkanu.

Podzemni vojni aerodrom Željava ispod Plješevice kod Bihaća kada je uništen 16. maja 1992. godine od te eksplozije zatresao se čitav Bihać i okolina, a iz obronaka planine Plješevice suknuli su plamen i dim, planina je gorjela, plamen na horizontu dosezao je do samog neba, prizor je bio jeziv i nestvaran, kataklizmički.

Plamena stihija i eksplozije su uništile jedan od najvećih i najutvrđenijih aerodroma u Evropi, čija se vrednost procenjivala na 8 milijardi dolara (zvanično, a nezvanično je mnogo mnogo više).

JNA je prilikom povlačenja aktivirala 56 tona eksploziva u tunelima vojnog aerodoma Željava.

Ovaj objekat podsetimo imao je podzemne galerije koje su mogle primiti 120 aviona (MIG-21) s posadama i kompletnim arsenalom naoružanja, a ukupna dužina tunela u obliku slova M iznosila je 3 i po kilometara.

Podzemni aerodrom mogao je izdržati izravan udar atomskog naoružanja. Uz sopstvene izvore struje i vode, kao i zalihe goriva, ljudstvo aerodroma moglo je 30 dana živeti potpuno izolovano.Gradnja diva u Plješevici počela je 1955., a završena 1968. Glavni konstruktor Dragoslav Sobotka procenio je vrednost aerodroma na osam milijardi dolara, iako su utrošena sredstva znatno veća.

Ono što je posebno pogodovalo Americi je činjenica da se podzemni objekat, zajedno sa pistama 1, 3 i 4, nalazio na hrvatskoj strani granice, dok su se samo piste 2 i 5 nalazile u Bihaću, odnosno BiH. Tako da su dve teritorije mogle (SAD) držati pod kontrolom.

Iz arhiva može se videti da je naredbu za uništenje aerodroma dao načelnik generalštaba oružanih snaga SFRJ general-pukovnik Blagoje Adžić, a ona je izdata 7. novembra 1991.

(Espreso)

KOMENTARI9 komentara

 1. rajko says:

  Kosmet dobija sve veći značaj. Da je rešavano 2000. ili 2002. kad je to pokrenuo Djindjić, situacija bi bila sasvim drugačija. Tad je na svim stranama postojao izvesni prostor za popuštanje. U medjuvremenu se taj prostor neprekidno smanjivao, a danas ameri, nato, eu i njene članice takoreći nemaju načina da reše ovaj problem, a kod nas se posle nepreglednog mora uvreda, zluradosti, loše volje, otvoreno iskazivanih neprijateljstava od celog zapadog sveta, a u nastojanju valjda da oslabe naš otpor, sve toliko zakomplikovalo da ni mi više ne možemo ni korak nazad. Mi možemo da prihvatimo samo da nam se vrati ceo Kosmet, a zapadu je sve potrebnije uverenje o potpunoj pobedi natoa nad Srbijom.

 2. Pera says:

  Uracunajemo malo i jevreje iz amerike, koji su oteli Trepcu i ostala bogatstva na celu sa demonom madlen odvrajtovom !

  • rajko says:

   Odvrajtova nije Jevrejka.

   • test01 says:

    1941g su joj otac i majka (Josef i Anna) promenili veru u katolicizam da bi spasili zivote. Ona je cista Jevrejka !

    • rajko says:

     Da, ali to nisu bili njeni otac i majka, niti je ona prava M.O. Ova nakaza je uzela njen identitet negde osamdesetih godina 20. veka.

 3. Orthodox says:

  Nisu problem Amerikanci ni Evropa, problem su Albanci, koji jedva čekaju ukidanje vizne liberalizacije i da beže što dalje od svojih koljača. Računajuči gubitak sopstvenog stanovništva i naj jeftinije rasne sile na balkanu, Albanci nikada nisu bili radni narod, ni u vreme SFRJ. Na pitanje šta če Albancima tolika zemlja kada je niko ne obradjuje i kada svi beže u inostranstvo, odgovor je jasan, prepuštanje stranoj eliti ono što su oteli, da bi se pojedinci po Evrpoi i USA bogatili na račun sirotinje...

  • Slobodanka says:

   Ako me pitate kako naša najveća opasnost i smrt izgleda, odgovoriću vam NAŠA SMRT JE AMERIKA. Ovi ostali oko nje su dodatni glodari, a da nje nije svi ti glodari bi bili mirni. Berlin bez miga i dozvole Vašingtona i samo na svoju ruku nikad ne bio da nam ponovo čini zlo. Isto važi za Pariz, London, Rim i ostale evropske glodare.

   • Slobodanka says:

    ... nikad ne bi smeo da nam ponovo čini zlo ...

 4. Slobodanka says:

  Naš najveći neprijatelj i najveći problem su Amerikanci, tačnije gospodari Amerike. Na Kosovu bi da ostvare svoje američke geostrateške i lopovističko-imperijalističke interese. Da bi to ostvarili direktno i indirektno slali su i šalju smrt Srbiji i srpskom narodu u celini. Jasno je da žele celu Srbiju da pokore i osvoje, a ne samo da otmu Kosovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *