Зашто је потребно због “елемената достојанства” сменити председника САНУ

Zašto je potrebno zbog “elemenata dostojanstva” smeniti predsednika SANU

25 oktobra 2015

Branko-Radun-Foto-A-VASILJEVICH 87Piše: Branko Radun

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Vladimir Kostić, izjavio je da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju i da je jedina politička mudrost kako „sa elementima dostojanstva“ napustiti Kosovo. On je takođe rekao da je savez sa Rusijom veštačka alternativa i da „povraćajući treba da uđemo i u taj raj sa Evropskom unijom“. Reč je o još jednoj kapitulantskoj izjavi koja dolazi, gle slučaja, u momentu pritisaka na vlast u Srbiji da toleriše preuzimanje kosovskih svetinja od strane prištinskih OVK struktura i da prihvati pregovore sa Prištinom u formatu Srbija–Kosovo. Akademija je prevalila dug put od napadane institucije, koja je Memorandumom upozoravala na nepravedan i neodrživ status Srba u ondašnjoj SFRJ do toga da njen predsednik postane perjanica defetizma i kapitulacije.

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, rekao je da je Kostić izneo ove stavove baš u trenutku kada država „vodi tešku borbu, uprkos strahovitim pritiscima onih koji promovišu nezavisnost Kosova“. Predsednik Nikolić je pozvao SANU da se izjasni o ovim kapitulantskim i defetističkim stavovima njihovog predsednika, a postavio je i pitanje da li on može posle takvih izjava da ostane na čelu Akademije. U saopštenju iz predsedničkog kabineta izašla je i formulacija: “Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ.“ Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, blaže je reagovao, naglasivši da ne može da se saglasi sa izjavom predsednika SANU, ali da svako ima pravo na svoj sud i mišljenje i da on nikoga neće nazivati izdajnikom.

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo je ocenio da je stav predsednika SANU suprotan interesima države i da se njime slabi pozicija Srbije. Taj odbor je zaključio da taj Kostićev stav ne prihvata, jer ohrabruje albansku stranu i obeshrabrujući je za srpsko stanovništvo u pokrajini. Na sednici Odbora je podvučeno da SANU nije zauzela stav o Kosovu i Metohiji i da bi to trebala da uradi, pri čemu su pojedini članovi tog skupštinskog tela podsetili na stav bivšeg predsednika Nikole Hajdina da se „SANU ne bavi dnevno-političkim temama“. Dakle, predsednik SANU je dao izjavu koja podriva zvanične pozicije zemlje i iza kojih stoje Vlada, Predsednik, Skupština, ali i Crkva i većinska javnost Srbije.

Da ne bi bilo sporno odakle vetar duva i otkuda takva Kostićeva izjava, oglasila se i Latinka Perović, poznata i kao “majka Druge Srbije” (Ćirjaković). Ona je rekla da je predsednik SANU “rekao istinu u vezi sa nezavisnošću Kosova” ističući da se “tom prilikom poneo kao nezavisni i odgovorni intelektualac“. Pri tom je Latinka naglasila da Akademija ne bi trebalo da sledi politiku i da bude poslušna političarima. To je zamena teza – Akademija treba da služi interesima zemlje i naroda, a to sigurno nije tako što njen predsednik poziva na kapitulaciju. Druga stvar je ako predsednik Akademije ne sluša naše političare, koga onda sluša. Jasno je da on to nije «spontano» saopštio javnosti. Ova izjava izgleda kao naručena iz stranih ambasada, jer je došla u vreme velikih pritisaka na vlast da prihvati secesiju Kosova i otimanje srpskih svetinja. Svako ima pravo na defetizam, ali je sramotno da se govori sa pozicije prvog čoveka nacionalne institucije u momentu kad je zemlja na kolenima, i tako pomagati njenim protivnicima da se slomi otpor prihvatanju “realnosti nezavisnog Kosova”.

Nema nezavisnih igrača – ili igrate za svoje ili za tuđe (bili toga svesni ili ne). Toga je svestan profesor Kostić, iako je čovek medicine, koji se nije se bavio političkim, ekonomskim i istorijskim aspektima kosovske tragedije. On je svestan da, ako ga podržava soroševski NVO sektor i njima bliski mediji, koji godinama vode kampanju “priznajmo Kosovo”, da je u službi moćnih stranaca, koji nastoje da slome otpor domaće javnosti prema ideji potpune i nepovratne kapitulacije prema Kosovu. To je bitka u sferi duha i ona je fundamentalna, jer ako u njoj budete poraženi, poraz je definitivan, a ako tu opstanete i ostanete sebi verni, postoji nada i šansa u pobedu. Polje duha u kome su uverenja, ideje, vrline i vrednosti je osnovno ratno polje u kome se bitke dobijaju i gube i pre nego što se dese politički ili vojni sukobi.

Ovde je zanimljiv logički niz. Ako smo mi Kosovo potpuno i nepovratno izgubili kako tvrde kostići, latinke, nataše, sonje, čede i njima slični, zašto oni troše toliko energije, vremena, novca, mnogo medijskog prostora i hiljade stranica pisanija da nas u to ubede? Očigledno da stvar nije sasvim gotova dokle god Srbija, i to ne samo njena vlada i predsednik i skupština već i crkva i narod, to ne private. Sve dok Kosovo predstavlja deo našeg identiteta, deo je našeg prostora i ono je u duhovnom smislu “naše”. No, ako bismo odustali od toga, mi bismo odustali i od sebe samih i svoje istorije. Tek tada je sasvim gotovo i oni su toga svesni. Zato im je potreban svaki glas, pa i glas dosada ćutljivog predsednika SANU, da bi nam “pomogao” da prihvatimo “realnost”. Sama kukavna izjava Kostića govori posredno to isto. On kaže da smo izgubili Kosovo i da sa njega, “sa elementima dostojanstva” (čitaj “bez dostojanstva”), treba da se povučemo. Ako smo izgubili Kosovo i ako nas tamo nema, zašto i kako onda da se povlačimo sa njega.

Takva priča nema logike osim ako nije u pitanju operacija poput one “Mašane prelomi u mozak”, kako su onomad onog jadnika u Crnoj Gori “ubeđivali” da prihvati na referendumu kao «realnost» antisrpsku montenegrinsku politiku tamošnjeg režima. Nažalost, dobar deo operacije na otvorenom srpskom mozgu je već odrađen, pa izjava aktuelnog predsednika SANU spada u te pozive da se dovrši proces “prelamanja u mozak” srpskog Mašana. Stoga bi za opstanak poslednjih “elemenata dostojanstva” bilo potrebno da kostići i latinke ne vode značajne srpske institucije.

(Vidovdan.org)

KOMENTARI4 komentara

 1. mija says:

  S obzirom da je Kostića podržala Latinka Perović, a mi ovde (ili bar ja) sigurno znamo da je ona žena Hitlerovog sekretara Martina Bormana, i sama fanatična nacistkinja koja je moćnike zadužila toliko da su joj pružili drugu šansu, drugi život koji će provesti u Srbiji i posvetiti ga njenom uništenju, možemo biti gotovo stoprocentno sigurni da je i akademik Kostić deo tog društvanca. Treba mu samo pronaći pravi identitet, što pretpostavljam, neće biti lako. Ali vredi se potruditi. Fotografe, kreni u istraživanje, a ja ću te pratiti.

 2. Fotograf says:

  Vladimir Kostić, predsednik SANU: http://www.ceopom-istina.rs/wp-content/uploads/2015/10/vladimir-kostic-2.jpg

 3. Fotograf says:

  Walther Darre, Hitlerov ministar za hranu i poljoprivredu: https://www.dhm.de/fileadmin/medien/lemo/Titelbilder/d2940015.jpg

 4. Fotograf says:

  Walter Darre: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Bundesarchiv_Bild_183-H1215-503-009%2C_Walther_Darr%C3%A9_bei_einer_Kundgebung.jpg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *