ЗАШТО ЈЕ СИ ЂИНПИНГ НАЈОПАСНИЈИ ЧОВЕК НА СВЕТУ?

ZAŠTO JE SI ĐINPING NAJOPASNIJI ČOVEK NA SVETU?

21 septembra 2020

Fundamentalne promene odvijaju se u Kini, a u njihovom centru stoji predsednik Si Đinping. On se, upozorava portal „Politiko“, u nameri da „Kinu pretvori u supersilu koja će dominirati na globalnoj sceni (…) dramatično udaljava od osnovnih principa na kojima je politika ove zemlje počivala decenijama“. I zato postaje „najopasniji čovek na svetu“.



Iako aktuelni predsednik „u mnogome zvuči kao njegovi prethodnici“ zbog toga što naglasak stavlja na „miran razvoj“, opominje „Politiko“.

„Kina koju Si predvodi drugačija je od Kine iz devedesetih i dvehiljaditih godina, kada su se lideri SAD i Evrope nadali da će namamiti Peking na otvaranje i na mirnu i demokratsku integraciju u globalni poredak koga je stvorio Zapad“.

Primedbe „najopasnijem čoveku na svetu“

Spisak zamerki na Sijevo ponašanje, koje Zapad treba da ima zbog tog njegovog odbijanja da mu se podvrgne, dugačak je koliko i očekivan. Sporno je, praktično, sve što Si Đinping čini; od podrške koju pruža kineskoj industriji u osvajanju novih tehnologija, preko ukidanja ograničenja broja predsedničkih mandata i stanja ljudskih prava u Hongkongu i Sinkjangu, do inicijative „Pojas i put“ i podrške „neliberalnim vladama“ u Iranu, Venecueli i Belorusiji.

I zato, borbeno poziva portal „Politiko“, „evropski lideri više ne mogu da priušte ignorisanje agresivne autoritarnosti Pekinga“, sve iako su neki od njih „paralisani strahom od osvetničkog komunističkog režima koji bi mogao da nanese štetu ekonomskim interesima njihovih zemalja“; ovo tim pre što će implikacije spomenutih fundamentalnih promena u Kini „oblikovati globalne odnose u decenijama koje su pred nama“.

Novo dno

Imajući ovakvu atmosferu dubokog nepoverenja u vidu, možda i ne treba da čudi što je, ovog ponedeljka, dugo očekivani virtuelni samit lidera Evropske unije i Kine završen bez naročitih rezultata, tako da uticajni tink-tenk „Brojgel institut“ ocenjuje da samit ničim nije opravdao svoje održavanje, ali je zato pokazao da su „odnosi EU i Kine dosegli novo dno“.

I kineski „Global tajms“ priznaće istim povodom da su se „u poslednje dve godine razbuktale kontradikcije između Kine i Evropske unije“, a „Vol strit džornal“ ukazuje i na jedno od mogućih objašnjenja: „Kina, nekadašnji partner Nemačke u rastu, pretvara se u rivala”.

Šta je izazvalo ovo rivalstvo, i kakve će biti njegove posledice? Nasuprot tome, koje su četiri oblasti saradnje definisali Kina i Rusija na nedavnom sastanku svojih šefova diplomatije, Vang Jia i Sergeja Lavrova? Da li je Si Đinping zaista najopasniji čovek na svetu, i šta on zapravo smera?

Ovo su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku“ razgovarali Milorad Denda, nekadašnji dopisnik naših medija iz Pekinga, i dugogodišnji spoljnopolitički urednik u Tanjugu Borislav Korkodelović.

Soroševa optužba

Kineski predsednik nije najopasniji čovek na svetu, on je opasan po nečije političke i ekonomske interese, kaže Milorad Denda i podseća da je „prvi hitac“ ka kineskom predsedniku, proglašavajući ga za globalnu opasnost, uputio Džordž Soroš u Davosu u januaru prošle godine.

„Rast uticaja Kine smanjuje uticaj drugih zemalja“, objašnjava Denda, „a svoju snagu i moć Si crpi iz činjenice da predvodi najmnogoljudniju zemlju na svetu, koja će relativno uskoro postati i vodeća svetska ekonomija i koja prednjači i u ulaganjima u tehnološki razvoj i pruža ruku saradnje ostalim zemljama. Oni što strepe od takvog razvoja Kine zapravo se plaše za svoje dosadašnje privilegije i monopol koji su imali“.

Taj strah od gubitka pozicija, napominje Borislav Korkodelović, dodatno je sada podstaknut i time što je „u ovoj groznoj 2020. godini Kina uspela da postigne dva ogromna uspeha — ona završava proces eliminacije ekstremnog siromaštva, što je epohalan događaj za čitavo čovečanstvo, i sprema se da na tržište izbaci čak četiri vakcine protiv Kovida-19, iz čega može da se vidi koliko je ta zemlja tehnološki uznapredovala“.

Sistemska razlika

„Upravo je pandemija Kovida-19 pokazala oštru razliku između dva sistema, kineskog koji je sa bolešću uspeo da se izbori na organizovan i efikasan način, a sa druge strane oklevanje, nesnalaženje, ogromne žrtve i neuspeh tog takozvanog liberalnog zapadnog sistema koji s ovim iskušenjem nije mogao da se izbori na pravi način… Kao pokušaj odgovora na ovu neprijatnu situaciju, pojačana je antikineska kampanja u zapadnim medijima“, ukazuje Milorad Denda, i naglašava:

„Kina ne želi da zameni SAD na mestu svetskog hegemona kao što je optužuju. Ona ne pokušava, za razliku od SAD, da svoj model uređenja države i društva nametne drugima, već, naprotiv, nastoji da sve ono što je najbolje kod drugih integriše u svoj model razvoja“.

Pritom, objašnjava Borislav Korkodelović, „Kina i sama priznaje da još nije u stanju da materijalno predvodi čovečanstvo, smatrajući sebe zemljom u razvoju kojoj je potrebno još tridesetak godina mirnog napretka da bi do 2049, na 100. godišnjicu proglašenja NR Kine, postala razvijeno društvo u svakom pogledu. ‘Greh’ Si Đinpinga možda se sastoji u tome što je ove procese ubrzao. I što će, prema procenama MMF-a, biti jedina velika zemlja koja će ove godine zabeležiti pozitivan privredni rast, u dobroj meri i zahvaljujući velikim ulaganjima države u svoju industriju. I to je još jedan dokaz uspešnosti ovog sistema“.



Saradnja Rusije i Kine

Odličnu ilustraciju promena koje su u toku donosi ovih dana „Vol strit džornal“, otkrivajući da Kina ubrzano sustiže Nemačku u oblasti u kojoj je ona doskora suvereno vladala, u proizvodnji industrijske mašinerije.

S tim u vezi citiran je Norbert Retgen, predsednik Komiteta za spoljne poslove Bundestaga, inače blizak saradnik kancelarke Angele Merkel, koji neraspoloženo priznaje da je „Kini potrebna Nemačka samo dok Nemačka ima tehnološku nadmoć. Plašim se da to vreme prolazi. Kina napreduje u sticanju tehnološkog liderstva, a mi stagniramo“.

Istovremeno, upravo razvoj nauke i visokih tehnologija predstavlja jednu od četiri glavne oblasti saradnje Kine i Rusije koje su na važnom sastanku održanom prošlog petka definisali ministri Lavrov i Vang Ji.

Preostale tri odnose se na njihovu saradnju u borbi protiv Kovida-19, na jačanje sinergije projekata „Pojas i put“ i Evroazijske ekonomske unije, i na zaštitu međunarodne pravde i multilateralizma.

„To je nastavak dugoročne strateške saradnje dve najvažnije sile na prostoru Evroazije, ali“, zaključuje Milorad Denda, „i njihov zajednički odgovor na rastuću antikinesku i antirusku pomamu na Zapadu, jer i Moskva i Peking shvataju da zajedno tome moraju da se odupru“.

(Sputnjik)

KOMENTARI



9 komentara

 1. milorad3 says:

  mogu samo da ga mrze,on se konsolidovao u vrhu i njegova struja u partiji sada vodi glavnu reč jer se pokazalo da komunisti i kapitalisti ne mogu zajedno da doručkuju,komunisti moraju da budu IZNAD kapitalista inače ove niko ne može obuzdati i kina bi se brzo pretvorila ponovo u zemljju trećeg sveta ako bi se dozvoliko LIBERALNI Mmodel kapitalizma a uspeh u iskorenjivanju teškog siromaštva bi traja o kratko.JEDNOSTAVNO REČENO GAZDE BOLI DUPE ZA SIROTINJU I RADNIKE i UVEK je BILO TAKO.Neko mora da ih natera da se ponašaju socijalno i moralno odgovorno inače primer USA je recimo poučan šta podivljali kapitalizam u svojim završnim fazama može da učini od nekada napredne države u kojoj se poštovao zakon i red,oni su PROPALI a to će se uskoro videti JASNO na ulicama američkih gradova.Bezos i kompanija ih je opljačkala do gole kože i šta sad kada su sve pare i imovina u rukama desetak ljudi?To se u kini neće desiti makar morali da pobiju sve bogataše,ipak je to lakše od nove revolucije:)

 2. Milutin says:

  I Kinu i Rusiju vode državnici, kinez i rus, koji rade u interesu svojih naroda. Zapad vode odnosno kanališu njihov razvoj Multi nacionalne kompanije. I državnici Zapada su pod njihovim jakim patronatom. Otud države Zapada imaju ograničeni suverenitet da rade u interesu svojih naroda. Zato prioritet Srbije treba da bude da jasno iskaže svoj stav da ne želi da sedi na dve stolice i da bude mesto sukoba Istoka i Zapada već mesto njihove saradnje. I da radi dugoročno u interesu svoga naroda. Otud je Srbiji poželjnija Evroazijska unija nego EU koja je izvršila plišanu okupaciju dela Srbije a čije zemlje već stotinama godina radi na rastakanju srbskog navionalnog korpusa na Balkanu.

 3. Rista says:

  EU? Uuuuuuu...KINA JE AMERIČKI SAVEZNIK. Sporazumi Kine i Rusije su samo odraz sporazuma o pljački Rusije preko Kine. Rusiju šutiraju sa svih strana a glavno oružje Amerike koje je izbacilo Rusiju iz sedla su tzv sporazumi Kine i Rusije. Rusija je prisiljena da prodaje sve budzašto Kini da bi Kina i dalje izvozila jeftine proizvode u Ameriku. Kina je globalno radno tržište a Amerika globalno potrošačko tržište koje je ojačano i sa ogromnim kineskim potrošačkim tržištem. Kao što je Evropi ukinuta ta uloga, a Britanija napustila EU, tako isto može da se dogodi i Kini i da ULOGU Kine preuzme kasnije Indija., kao što je Kina preuzela ulogu Zapadne Evrope. Profitni kapital Amerike je dostigao savršenstvo i zaista se pretvorio u vladajuću, globalnu silu. Sputnjik sa ovim transparentnim komentatorima nije pokazao ni najmanju želju da kaže istinu a ima nekoliko razloga i zašto. Krokodilović i onaj drugi nemaju transparentna prava da stvari posmatraju onako kakve su a verovatno su i auto NVO američki igrači uz Sputnjik, a drugi razlog je da oni verovatno nisu u stanju da shvate šta se događa na globalnoj svetskoj sceni Američkih profitnih igara. Kina je Americi potpisala sve što je od nje zahtevano, a zašto i ne bi kada je prvi put u svojoj istoriji obezbedila šaku pirinča svakom Kinezu, ali zato ne mora da duva i Nemačkoj. Globalizam je imao klicu nastanka u Britaniji još pre par vekova kada je Kina radila za britanski kapital koji je u prošlom veku preseljen u Ameriku. Kina i dalje napreduje po diktatu Amerike. Između ostalog, Amerikanci otvaraju svoje pogone sa svojim kompanijama u Kini i koriste jeftinu radnu snagu Kine. I to je Kina potpisala Americi prošle godine. Amerika nije bila toliko i tako zainteresovana za Zapadnu Evropu, jer taj deo Evrope nije velik. Četir puta je manji od Kine. Definitivno su ti pregovori sa Kinom sklonjeni iz javnosti a završeni negde u Februaru ove godine samo nisu izneti javno.

 4. Rista says:

  Kina je Američki saveznik a Rusija, Iran i razne Srbije sveta posle AMERIČKIH sankcija dobijaju "prijateljsku" ruku Kine ali da u tu ruku stave poludžabe sve svoje sirovine. Tako je utišana Rusija, tako je prošao i Iran. I šta tu ima opasno po Zapad, kada su to sve Zapadne igre? Ima još jedna nova istina a to je da Zapad više nije Evropa, Kanada i Australija uz Ameriku, nego je to danas BEZ Evrope. Zapadnoevropski mediji lažu o opasnosti iz Kine. To je sve iz Amerike a Kina je samo alat koji to pravi i modelira. Kada malo zaluta, onda slede novi potpisi i Kina to uspešno i uvek potpisuje. Trenutno je Kina savršeno uklopljena u Američku profitnu globalnu igru i ima koristi kao nekad i Zapadna Evropa i Japan od Maršalovog plana. To je nešto slično i sa Kinom. Uglavnom, strada Rusija, Iran, Srbija i ostali slabi igrači a usput stagnira i EU. Američka glavna proizvodna mašina Kina, sasvim pametno sledi direktive iz Amerike. A to što će Nemačka izgubiti korak je zato što Americi više ne odgovara i Maršalov plan je još pre 30 godina postao Istorija. Modifikacija ili novi oblik Maršalovog plana je Kina i zato Nemačka više neće imati važnost koju je imala. Uostalom, Mercedes i još neke tehnologije Nemačke su već skoro potpuno preseljeni u Ameriku na sličan način kao i posle II Svetskog Rata. Takođe i Fiat tehnologija i Folcvagen tehnologija. (To su takođe i tehnologije koje se koriste za proizvodnju oružja. Lemuzine su usput) a to je takođe i očigledno zadnje poglavlje Maršalovog plana. Devedestih godina prošlog veka i Rusija je u tančine predala svu tehnologiju propalog SSSRa Americi. Sada je skrpila neke nove tehnologije ali , sudeći prema razvoju događaja i upornom pratnjorisanju Zapada od strane Rusa, to će Rusija u nekoj situaciji u budućnosti takođe predati Americi. I šta sad tu traži Nemačka? Ne shvata da je ona na istom mestu kao i Rusija i Iran u Americi? Čak i na daleko nižem mestu, jer nemačka nema sirovine osim lokalnog značaja. Neće joj pomoći čak i ako posluša i raskine ugovor Tok 2, jer te sirovine već idu za Ameriku ali preko Kine. Tok 2 je već preusmeren definitinim porazom Rusije i sklapanjem kapitulantskog ugovora sa Kinom. Evropa nije dobila čak ni Južni tok. On je preusmeren u Tursku odakle će Amerika nadalje regulisati kako će Evropa biti snabedavana sa energentima i koliko. To je već počelo sa Poljskom, tzv Baltičkim zemljama koje su na nivou Kosova, malo je čak i Belorusija okusila to gorko vino a tako će uskoro i cela Zapadna Evropa. Indirektno, ugovori Kine sa Rusijom i Iranom(i nekim drugim državama ne tako velikih bogatstava) je ustvari ugovor sa Amerikom koji je dozvolio Rusiji i Iranu da dišu na slamčice i malo smire svoj uznemireni narod. Ali Kineske slamčice.

 5. Rista says:

  Zaboravite na ono "Saće Kina i Rusija, pa možda i uz Iran i Brazil, Indiju i Srbiju pokazati Americi". Nije to tako jednostavno pa čak ni ja ne shvatam sve i ne mora da znači da sam sve u pravu, ali generalno je tako. Pored mojih nijansi sivog, ostalo su samo nijanse na nijansu. To shvatanje ili podmetanje analitičara uopšte nije današnja igra GLOBALIZMA Amerike uz rezervnog sigrača Kinu koja iako rezerva, aktivno igra na svetskoj sceni, ali sceni sirovina i proizvoda a ne i kapitala. Probala Kina i sa kapitalom, nije da nije, počela čak da prodaje američke državne obveznice, ali je kasnije prekinula jer joj tako naređeno. A šta će biti, pa lakše ćete shvatiti ako otvoreno pogledate istini u oči nego ako verujete analitičarima. Samo gubite vreme gledajući u pogrešnom pravcu. Kapitulantski ugovori Rusije(uostalom, iako prisilan, sasvim OPRAVDAN i jedino mogući i jedino korisni u tom momentu) sa Kinom su debela Tabu tema na Istoku a analitičari poštuju tabu ali svoje analitike baziraju samo na onome što sam ja napisao kao sporedno u zagradi. Ja nisam analitičar.

  • asdD says:

   ti si burazeru ozbiljno zatarabio. Podhitno na lecenje

   • padždMUD says:

    aj vi nepismeni iz Laze, ne mešajte se u nešto što je daleko iznad vas. Čitajte vašu lektiru i vatajte muve.

  • Tata je sine says:

   Sine Rista, izvini što te tata nije na vreme posetio da ti donese one lekiće koji ti prave blagi teleći pogled krave na polju deteline. Ja rekoh tvojim lekarima da ti ne daju pristup internetu dok ležiš u bolnici na interventnoj psiho-klinici, kako im je to promaklo. Ne daj se Rista biće prilike da i ti skreneš pažnju na sebe. Znam, jako si tužan i zapostavljen..

 6. Siroti Jozo says:

  Zezajte se sa Kinom pa će da vam odreše Zmaja i napujdaju na vas. E, bate, nema to veze koji je kineski predsednik, svaki je bio car, čim je Kina ostala tolika i jaka. Evo tipičan primer: Kina je sve veća i jača, Srbija je sve manja i slabija, u čemu je problem? Kina ne koristi usluge zapada kao svojih saveznika. Sve zna sama da uradi, use i u svoje kljuse. Ahha, eto ti ga na. A mi se guzimo i dižemo noge prema trampu, bože, koja sramota.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *