Zašto je svinjska mast zdravija nego što mislite?

Zašto je svinjska mast zdravija nego što mislite?

1 decembra 2013

144Svaki gram svinjske masti „vredi“ devet kalorija- isto koliko i gram bilo koje vrste biljnog ulja. Zato, navodi nutricionista dr Ljubomir Pfafa, nije tačno da mast goji, ali je istina da je ona biološki daleko kvalitetnij izbor.

Kvalitet svinjske masti zavisi šta je jela svinja od koje je dobijena. U poređenju s biljnom hidrogeniziranom krutom mašću, svinjska mast je lek, a biljna ukrućena masnoća sličnija otrovu. Svinjsku mast možete istopiti i sami ako kupite dobar komad ružičastog sala.

U domaćinstvu za prženje može se koristiti bilo koja vrsta životinjske masti, ali je svinjska najrasprostranjenija. Osim što bolje apsorbuje vitamine D, A i K možete i da je koristite nekoliko puta bez ikakve bojazni da ćete ugroziti svoje zdravlje.

– Ako su ljudi nekada jeli mast i hleb i bavili se fizički daleko zahtevnijim poslovima, onda je jasno da je mast korisna i poželjna u ishrani, a sve negativne kritike su isključivo stvar zablude- kaže za portal “Žena” dr Pfaf.

Prema njegovom savetu, a na osnovu višedecenijskog iskustva, ulja treba koristiti samo kao začin, a mast za pripremu hrane.

BOLJA JE OD PUTERA

Ako gledate na masne kiseline koje sadrži, svinjska mast je bolja od putera. Svinjska mast sadrži 60 odsto mononezasićenih masti, a te masti su povezane s niskim rizikom od srčanih bolesti. S druge strane, maslac sadrži 45 odsto mononezasićenih masti.

– Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu- kaže Nick Bellissimo, asistent na Univerzitetu Ryerson.

IDEALANA ZA PRŽENJE

Životinjska mast je idealna za prženje. Osim toga, meso neće toliko upiti masnoću, biće brže gotovo i lakše za probavu.

Dobro je i to što je svinjska mast bez mirisa i ukusa ako je u dobrom stanju i ako se pravilno pripremi.

MANJI NEDOSTACI U POREĐENJU SA MASLINOVIM ULJEM

Svinjska mast ima upola manje zasićenih masti nego puter, ali dvostruko više zasićenih masti od maslinovog ulja.

Zasićene masti povišavaju holesterol i snižavaju dobri HDL holesterol, povezane su sa srčanim bolestima, visokim pritiskom, dijabetesom i gojaznošću.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *