Zašto je Tesla odbio Lenku Dunđerski?

Zašto je Tesla odbio Lenku Dunđerski?

13 maja 2014

lenkaHoću da vas oženim. Devojka koju sam vam namenio može da savlada svakog ženomrsca, tako je Laza Kostić hteo da privoli Teslu na ženidbu.

„Ja mislim da bi i mrtvog oživela…“, piše pesnik juna 1895. u nameri da 39-godišnjeg Teslu oženi bogatom vojvođanskom miradžikom. Lenki Dunđerski bilo je 24 godine i do tada je odbila već čitavu vojsku prosaca. Laza Kostić piše i da zna da je Tesla jednom prilikom rekao da, kada bi se ženio, oženio bi se samo Srpkinjom. A on pak Lenki, ćerki svog dobrog prijatelja, samo i želi najboljeg muža na svetu.

„Dragi prijatelju, danas je od prilike treća obljetnica kako smo se ono sastali u Pešti i onako lijepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite kako? Ne biste nikad pogodili da vam ne kažem: hoću da vas oženim! Quelle idée! Reći ćete. Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa ipak! Promislite se dobro, sve mislite na jedno smislite, pa mi javite na šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću vam odmah sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime. Bilo kako bilo, svakojako vjerujte da ostajem navjek vaš prijatelj, Laza Kostić…“ – stoji u prvom Lazinom pismu na ovu temu upućenom Tesli.

Prećutaće veliki pesnik i književnik do kraja da je i sam zaljubljen u lepu Lenku, ali da se zbog razlike od 30 godina ne usuđuje da je zaprosi.

– Lenka Dunđerski, iz ugledne i bogate porodice zemljoposednika u Bačkoj, bila je i obrazovana, svirala je klavir i govorila nekoliko jezika. No malo je veliki naučnik mario za vlastitu sudbinu. Odgovorio je pesniku da sveća ne može da gori na oba kraja, a njegov plamen izgara za nauku – kaže Zora Šipoš, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Iako pisma koje je Tesla prijatelju slao nisu sačuvana, postoji ono Kostićevo od 4. septembra 1895. godine, upućeno opet iz Krušedola, a na osnovu kojeg je jasan i Teslin odgovor.

„Dragi prijatelju, ako hoćete da vam rečem po duši, ja se drugom odgovoru nisam ni nadao. A kad već govorim o duši i kad se dobro promislim, valja mi priznati: na vašem mestu, ne bih ni ja drugojačije… Najkrupniji razlog za vašu ženidbu bio bi da se ne satre seme koje rađa takove detiće… Zato nemojte misliti ni sa kakvim bolom na to da ste vi zadnji svoga roda… Jer, napokon, vaše pleme, pa da je i Nemanjino, ne bi se moglo lepše završiti nego takvim egzemplarom…“ – navodi Kostić u pismu koje je objavljeno 2010. u Godišnjaku Gradskog muzeja Sombor.

Kostić i Tesla sreli su se u Pešti 1892, gde je velikog naučnika posetila delegacija Velike škole da bi ga pozvala da poseti Beograd, a jedan od članova delegacije bio je i veliki pesnik.

Sprijateljili su se, njihova prepiska trajala je duže od deceniju.

Nedugo nakon prvog pisma, na Teslinu adresu stiže, u crnom okviru, posmrtni list Lenke Dunđerski na kojem piše: „8. novembra, posle kratkog i teškog bolovanja, u 25. godini mlađanog joj veka, u večnost se preselila“. Nesrećna Lenka umrla je u Beču od tifusa, tri meseca pošto je Laza provodadžisao kod Tesle.

Tesla i žene

Analitičari tvrde da je Tesla idealizovao žene – u autobiografiji je najlepše redove posvetio majci Đuki, a bio je pažljiv i prema svojim sestrama Marici Kosanović, Angelini Trbojević i Milki Glumičić. Kejt Džonson, supruga njegovog prijatelja, divila mu se ceo život, u Teslu je bila zaljubljena En Morgan, ćerka jednog od najuticajnijih Amerikanaca… Do Tesle je pokušala da dopre i glumica Sara Bernar. Videvši ga za stolom u jednom pariskom restoranu, prošla je i ispustila maramicu. Tesla je podigao maramicu, poklonio se i rekao: „Gospođice, vaša maramica“, a onda se vratio za sto i nastavio priču o bežičnom prenosu snage. Ipak, Sara ga je upoznala u Njujorku koju godinu kasnije – bila je redovna na njegovim predavanjima…

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *