ЗАШТО ЈЕ УКРАЈИНА ТОЛИКО ВАЖНА АМЕРИКАНЦИМА? Ово је прави разлог!

ZAŠTO JE UKRAJINA TOLIKO VAŽNA AMERIKANCIMA? Ovo je pravi razlog!

16 novembra 2019

Ukrajina nije članica NATO i godinama se bori sa problemima u vezi sa korupcijom, piše BBC.

U poslednjih mesec dana u svetskim medijima se pominje zahvaljujući predsedniku SAD Donaldu Trampu, a ovo su neka od najvažnijih pitanja koja se odnose na vezu između te dve zemlje.
Tokom većeg dela istorije nezavisnosti bilo je neizvesno hoće li se Ukrajina končano uskladiti sa Rusijom ili Zapadom.

Činilo se da se ta nesigurnost 2014. završila. Nakon krvave ulične revolucije, novi čelnici Ukrajine tvrdili da je budućnost zemlje usko povezana za Evropom i Zapadom. Rusija se sada smatra neprijateljem, a na to je ona odgovorila pripajanjem Krima i pružanjem podrške oružanom ustanku u istočnoj Ukrajini koji je dosad odneo više od 13.000 života, piše BBC.

Pod administracijom Baraka Obame, pravo Ukrajine da sama odlučuje o svojoj budućnosti i da se odupre ruskoj agresiji, bilo je smatrano važnim ideološkim principom. To se promenilo kada je poziciju u Beloj kući zauzeo Donald Tramp, a ukrajinska vlada više nije mogla da se osloni na aktivnu američki podršku kakva je pružana do tada.

Koliku vojnu pomoć pružaju SAD?

SAD imaju dugogodišnju vezu sa ukrajinskom vojskom i od 2014. su jojposvetili oko 1,5 milijardi dolara. Veliki deo toga je potrošen na obuku vojnika i modernizaciju vojske. Vojna pomoć koju Amerikanci pružaju Ukrajincima važna je iz vojnih, ali i simboličnih razloga.

Lukav odnos predsednika Trampa prema Ukrajini datira još iz predizborne kampanje 2016. godine. U to vreme, menadžer Trampove kampanje Pol Manafort bio je primoran da podnese ostavku nakon što su se u Ukrajini pojavili dokumenti koji su sugerisali da je od proruske političke stranke primao određene isplate.

Tramp je naveo da je objavom tih dokumenta Ukrajina indirektno pružila podršku njegovoj tadašnjoj rivalki Hilari Klinton.

Ovo je zapravo ključan momenat istrage o opozivu Trampa. Odnosi se na period 2014-15, kada je potpredsednik Džo Bajden bio glavni čovek Obamine administracije u Ukrajini. Istovremeno, njegov sin Hanter je imao unosan posao u jednoj gasnoj kompaniji u toj zemlji.Demokrate žele da dokažu da je predsednik Tramp iskoristio svoj položaj kako bi pokrenuo istragu protiv Bajdenovih. Republikanci žele da znaju zašto je Hanter Bajden bio toliko plaćen i da li je potpredsenik koristio svoj položaj da pomogne kompaniji sina.

Prva reakcija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog bila je kada je rekao da ga Bela kuća nije pritiskala da pokrene istragu o Bajdenovima.

Kako se čini, Ukrajina je i sada više okupirana rešavanjem problema na istoku zemlje, nego telefonskim pozivom koji će možda dovesti do Trampovog opoziva, zaključuje BBC.

(BBC)

KOMENTARI3 komentara

 1. padre says:

  Dugoggodišnju vezu?

  • Lepi says:

   Ukrajina je bez Rusije mrtva, prazna i pusta, mogu da šalju i milijarde dolara ameri, đabe...Rusija je osigurala Krim i sada skaču po Ukrajini kao izgubljeni anna Krimu S400 uperen u Poljsku, Ukrajinu, Rumuniju, Bugarsku i baltičke mini zemlje...

 2. milorad2 says:

  oni od ukrajine pokušavaju da naprave topovsko meso za napad na rusiju i to je SVE što ih zanima.Što se njih tiče najbolje je kad rusi ubijaju ruse za njihov račun:)Samo taj plan počinje da se ruši a ionako nije bio izvodljiv,ta crnokošuljašačka armada kojoj su se oni nadali ima opoziciju u bar 50% stanovništva ukrajine koje baš i nije raspoloženo da ratuje protiv rusije, bila je čistka u armiji ukrajine ali neonaci ificiri i sitni plaćenici nisu ni izdaleka tako dobar oficirski kadar makar ih NATO obučavao 100 god. i osim toga bez regrutacije i rezervista ukrajinska armija koja je sastavljena od neonacista bi u najboljem slučaju čak i kad regrutuju babe iz nacističkih familija brojala oko 30000 ljudi.Znači NIŠTA od toga:)Rusi su ih pustili da se koprcaju sa ukrajinskom mafijom,oficirima koji kao iz D američke produkcije o rambo marincima prodaju municiju na crno, sa totalno kleptorkratskom inteligencijom i političarima i sa ozbiljnom ruskom obaveštjnom službom u ukrajini jer su znali da će da se upuvaju.Na žalost prosečan ukrajinac koji je žrtva američkih ambicija nije mogao da bude zaštićen ali je sada sasvim izvvesno šta većina naroda tamo misli o zapadu , njegovim "vrednostima2 a naročito o američkim lažovima i banditima.Kada ukrajin bude pobnovo uz rusiju ne bih želeo da budem u koži USA kauboja ovo im neće zaboraviti RUSKA ukrajina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *