ЗАШТО ЈЕ ЗАБРИНУТА АНГЕЛА МЕРКЕЛ?

ZAŠTO JE ZABRINUTA ANGELA MERKEL?

22 novembra 2020

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zabrinutost zbog sporosti razgovora o pristupu vakcini protiv koronavirusa najsiromašnijim zemljama.

Kancelarka je na kraju dvodnevnog onlajn samita lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20 rekla da je zabrinuta jer još nije ništa odlučeno o raspodeli vakcina za najsiromašnije.Prema njenim rečima, Evropska unija, SAD i druge bogate zemlje su već sklopile ugovore sa farmaceutskim kompanijama o snabdevanju vakcinama.

Lideri G20 obećali su danas na kraju samita da će učiniti sve kako bi obezbedili „jednak“ pristup vakcini protiv korona virusa.

Međutim, u budžetu Globalne alijanse za vakcine i imunizaciju (Gavi) koja upravlja programom Kovaks (Covax) Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o raspodeli buduće vakcine protiv korona virusa, nedostaje još 3,8 milijardi evra.

Nemačka je već obećala 500 miliona evra za program Kovaks.

„Najvažnije je da Kovaks počne pregovore sa proizvođačima vakcina koristeći novac koji je već prikupio“, rekla je Angela Merkel.

Lideri G20 su na kraju samita u organizaciji Saudijske Arabije naveli da „u potpunosti podržavaju“ mehanizme koje je uspostavila SZO u borbi protiv epidemije korona virusa, a koja podrazumeva da vakcina ne bude samo pristupačna najbogatijim zemljama.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista says:

  Pa požurite malo. Normalno da je miledi zabrinuta jer će ljudima uskoro postati jasno da niko ne umire od korone i biće malo teže. Ali ni to nije dobro. Ako su koronisti omanuli zato što nisu hteli da ubijaju, možda se predomisle i stvarno pošalju neki agens da ubija. Vakcina mora proći i mora biti kupljena i moramo je primiti inače će nas početi ubijati. Možda bolje da malo pomremo od vakcina i da im platimo nego da nam pošalju pravog ubicu. A kako su se zaleteli, oće bre. Nisu oni dokršteni. To je najoptimalnije rešenje obzirom na čoporsku NE reakciju naroda sveta. Samo me plaši da će oni ponoviti eksperimenat malo žešće, ohrabreni svojim sadašnjim uspehom i ćutanjem ovaca. I ovnova predvodnika koji su i uveli narode u torove.

  • test01 says:

   naravno Risto da hoce, ima da izdaju novu verziju virusa svake godine ko Microsoft Windows (isti vlasnik)! Evo hitlerova kcerka neki dan poslala svoje gestapovce da uhapse doktora koji je na youtube pricao o laznoj pandemiji. Kamere mu bile upaljene kada su mu uletili us tan - kad da hapse teroristu. Imali su neke gace na facama... bilo bi smesno da nije tuzno. FASIZAM !!!

 2. Ramonda Serbika says:

  Šta da radimo Mi koji živimo u državi sa najvvećim privrednim rastom u jevropi - da je tešimo da joj se od preterane zabrinutosti ne sloši pa ne daj Bože .....ili da javno obećamo pomoć svima kojima treba,jer to za nas nije nikakav izdatak.

 3. Nine says:

  Kako bre u ovoj Grupi 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta nema Srbije, kad po pričama velikog vođe Srbija ima najveći rast u Evropi (verovatno po štimeru ne samo ekonomskih pokazatelja Miladinu Kovačeviću, koji obavlja nekoliko funkcija za mesečnu platu od oko pola miliona dinara)? Kako to kad se naš dinar po izjavi AV i guvernerke Jorgovanke Tabaković (sa platom od 650.000 dinara) nalazi na drugom mestu najjačih valuta na svetu? Samo bar onima koji znaju koristiti internet ne mogu prodavati rog za sveću, jer se na listi 80 država sveta sa najjačim valutama nigde ne nalazi Srbija, a dinar je druga najjača valuta na svetu u Bahreinu, a u Kuvajtu prva. Toliko nam je valuta jaka da se na listi nalazi i hrvatska kuna, ali našeg dinarčića nema nigde, osim po koji u sve praznijim džepovima građana Srbije, koji će od Nove godine biti u obavezi da plaćaju porez na šupe, bunare, cisterne, ambare, svinjce, podrume, bazene, čak i za nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata. Poljskih toaleta se nisu setili pa će verovatno morati vršiti dopune Zakona o porezu na imovinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *