ЗАШТО „КРУГ ДВОЈКЕ“ МРЗИ КУСТУРИЦУ?

ZAŠTO „KRUG DVOJKE“ MRZI KUSTURICU?

18 marta 2021

Kusturicu su optužili da je „čovek svih režima”. Na koji tačno režim misle, Klintonov, Bušov, Obamin, možda Trampov? Emir je svetsko ime, ali palanačka misao ne dobacuje dalje od Andrićevog vencaKusturica je naviknut „na poseban tretman i stalne privilegije u svim režimima.“

Ovo stoji u pismu intelektualaca koji su zabrinuti zbog udara „na instituciju građanske duhovnosti Srbije.“ Jašta, Kusturica je imao poseban tretman i privilegije u svim režimima! I kod Buša seniora, i kod Klintona, pa zatim Buša juniora, Obame i Hilari.

Tramp već bejaše izgubio suštinsko interesovanje za Balkan, tu se nit „posebnih tretmana i privilegija“ prekida.

U palanačkom sagledavanju politike, kada se pomene režim, misao seže do Andrićevog venca! Iako su na oblikovanje stavova vladajućih garnitura po balkanskim (polu)državama i konkretne odluke najčešće više uticala mišljenja nekih drugih režima, nego raspoloženje naroda, nego čak i državni ili nacionalni interesi. Takva je sudbina malobrojnih naroda i njihovih država napravljenih na „geopolitičkoj vetrometini“.

Koliko je Kusturici trebalo da postane prihvatljiv za režim svih režima, stekne doživotni „poseban tretman“ i uživa u „stalnim privilegijama“? Malo, dovoljna je bila jedna rečenica. Na primer, o genocidu. Ili o „nezavisnom Kosovu“. Možda ni toliko. Možda je bilo dovoljno i ćutanje, puštanje da o njegovom stavu govore politički korektni tumači lika i dela.

Kada je Marina Abramovič napravila karijeru, gde bi tek kraj bio Kusturici!? Mogao je mirno živeti u Kanu ili Veneciji, stvarati po raznim Unijama i Amerikama, postati ozbiljan milioner. Ne bi se sada „pentrao“ po Mokroj Gori, „moljakao“ i „namicao“ za građevinske radove u Višegradu, izlagao neugodnim raspravama sa svakojakim svetom, zbog kojih se obreo pred sudovima.

Šta mu je to trebalo u životu? Mogao je dobiti i NIN-ovu nagradu, postati akademik! Kusturica je institucija, ime koje zveči, nije morao da za odlazak na „pravu stranu istorije“, naravno po uzusima režima svih režima, trči maratone, objašnjava zašto je važan, konkuriše za grantove i juri sponzore. To bi mu već samo došlo.

Drugačiji put

Ipak, izabrao je drugačiji put, i to onaj kojim se ređe ide. Nije izabrao Krležu, već Andrića. Za „krug dvojke“, taj njegov izbor ostao je nerazumljiv i neoprostiv. Pa Beograd je „mitlojrop“, civilizacija koja sa gnuša rezona i metoda travničkih kasablija. Beograd je Jugoslavija, po bilo koju cenu, samo to garantuje priključivanje razvijenom Zapadu. Srbija je na Istoku, večito bila, dok je samostalna samo tamo može i ostati. A Istok su klanja i oranja, orijentalizam, atavizmi, aveti prošlosti, nikada put u svetlu budućnost.

Izjašnjavanja Kusturice, ono lično, i ono političko (najčešće, ove dva izjašnjavanja idu jedno sa drugim), samo su uklopljena u davno oblikovane stereotipe, koji su uspešno transformisani tokom različitih istorijskih faza, od učesnika Drezdenskog kongresa do sorošoida.

Zato Milo Đukanović može biti najveći prijatelj, a Emir Kusturica najljući neprijatelj. Danas se takva logika, eto, još i zaogrće u koncept „građanske duhovnosti“.

Naš veliki Atanasije Jevtić se sa ovom relativno novijom kovanicom (u poređenju sa znatno starijim hrišćanskim učenjem) nikada nije slagao. Duhovnost mora podrazumevati prisustvo vere! Uostalom, duhovnost je rezultat Ovaploćenja, ipostasno sjedinjenje božanstva i čovečanstva.

Sa stanovišta hrišćanskog, postoji razlika između duhovnog i duševnog. „Građanska duhovnost“ u najboljem slučaju može biti shvaćena kao duševnost. U najgorem slučaju kao bogoborstvo, toliko puta viđeno u istoriji čovečanstva. To je klanjanje bogolikom čoveku, a ne čovekolikom Bogu.

Kusturica se odužio Andriću na način kako to Srbi ranije nisu učinili, podižući mu grad na ušću Rzava u Drinu i osnivajući institut. Zidajući crkvu Svetog kneza Lazara u središtu Andrićgrada, pokazao je i da su mu pogledi Atanasija Jevtića preči od milosti Džordža Soroša. Kosovsko predanje se zahvaljujući tome nastavlja, nadovezuje, preko Njegoša i Mlade Bosne do našeg doba.

Ako pamćenje služi malo starije, setiće se da su zluradi komentari po „srbijanskoj čaršiji“ o Emiru Kusturici počeli već nakon „Doma za vešanje“, jer nas „predstavlja kao Ciganmalu“.Ostavilo je to otisak, tako da se i danas pominje. Zatim se nastavilo vezivanjem njegovog imena za Slobodana Miloševića (taj susret, inače, Kusturica opisuje u svojoj knjizi), što treba da znači i da je podržavalac svega onoga što Milošević i jeste i nije bio, ali mu je u međuvremenu u zapadnim interpretacijama skorijih istorijskih događaja pripisano. Nakon toga je postao sve ostalo, sve što staje u ono kada ga autošovinisti nazovu Nemanja!

Šta se u to sve ostalo može smestiti, tu je samo nebo granica. Jer Emir bejaše problem zbog „anti-mitlojropskog ciganmalisanja“ i protivjugoslovenskog srbovanja, a Nemanja je već problem za „građansku duhovnost“, što je daleko opasnije.

Duboki trag

Uprkos tome, Kusturica je sledio znakove pored puta, tragao za duhovnim, imao svoju viziju, išao za ispravnim, iz „podruma istorije“ vadio na svetlost dana ono što su režimi svih režima bili rešeni da zauvek uskladište, pohrane, prepuste zaboravu.

Instituciju, ime koje zveči, nije trošio zarad „posebnih tretmana“ i „privilegija“ u Kanu, Veneciji, po Unijama i Amerikama, nije ni ćutao zarad dobijanja novih nagrada i sticanja zvanja. Vodio je svoju bitku za očuvanje vrednosti, protiv prekrajanja istorije. Često protiv mnogo nadmoćnijih, u nemogućim okolnostima, često i ostavljan od onih koji su mu trebali biti saveznici.U „vremenu tranzicije“ i „političkih veleobrta“, kada su zemljama u kojima smo živeli nedostajale državne institucije, pa čak i smislene politike, pojavio se Kusturica. Kao što su pre njega to činili Andrić, Selimović, Crnjanski, Ekmečić… I mnogo nas zadužio, kao narod, kao zajednicu.

Toliko da se u ovom trenutku ne može ni sagledati. O tome će, kada dođe vreme, svoj sud dati neke nove generacije. Do tada, neka ostane trag da je bilo i onih koji su rad Emira Kusturice sagledavali iz nešto drugačijeg konteksta, posmatrajući stvari iz malo šire perspektive.

Kusturica jeste poseban, originalan po mnogo čemu, pa i po svojim stavovima. Nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Stekao je određeno mesto, ili ako potpisnici hoće – poseban tretman – među intelektualcima i političarima, kod najrazličitije moguće publike, i to širom sveta, nije vezano samo za našu „balkansku avliju“.

I šta u tome ima sporno?

Takav status je zaradio, nije ga kupio, nije ga nikome oteo, nije do njega došao glasanjem po komitetima unutar režima svih režima ili prevarom. Sviđalo se to nekome ili ne, Kusturica je postao i opstao. Kada neko postane, njegov je uticaj na šire procese – dubok. Ne tiče se samo kulture u užem smislu, već i društva u širem značenju.

Kada neko opstane, taj dubok uticaj ga obično nadživi. Pričaće se o Kusturici i njegovom delu još dugo.

I kada padne režim svih režima.

(Sveosrpskoj)

KOMENTARI19 komentara

 1. Kalajić says:

  Krug dvojke nije Srbija. To je Titova Jugoslavija, nvodrugasrbija,"posmatrači" i "kukavičija jaja" regionalne AntiSrbije i ostalih dušmana,neprocesuirani uspeli avanturisti,inferiorni, neuspešni "talenti"kojima ide na živac svetski uspeh "potvrdjenog Srbina".Oni su samo iskreni: ne vole uspeh Srbije, jer im se onda čini V E L I K A!

  • jovan says:

   Slaznem se da krug dvojke nije Srbija. Ali se ne slazem da je to samo "Titova Jugoslavija", Beograd postaje centar "Ustasoslavije jos 1918!!! Duga i teska tragedija Srba. Kusturica sledi put srpskih velikana Andrica, Crnjanskog, ... Kusturica govori ono sto svaki, ali bas svaki SRBIN misli, a suprotno je od pete kolone "drugosrbijanaca", "autosovinsta", "ustakoj grupi 88", i ostale kvislinge i strane agenture NVO!

 2. šiško says:

  Protiv koga god da je "druga Srbija", ja ga podržavam. Neću ni da razmišljam i analiziram zašto je protiv. Toliko su mi se više smučili, toliko su preterali, toliko pogazili naše najsvetije i najlepše tekovine i vrednosti, toliko se obrukali i isprljali da ne mogu da ih podmesem. O Kusturici, dakle, neću ni da diskutujem. Sigurno je sa njim sve u redu kad se "druga Srbija" ne smiruje sa napadima na njega.

 3. Ramonda Serbika says:

  Zemaljsko je za života carstvo, a nebesko svagda i zaveka.

 4. petrovgrad says:

  U krugu dvojke žive komunjare i njihovi potomci. Do prvih kuća su došli uz pomoć šmajsera i po kratkom postupku. Te ličke, krajiške i hercegovačke brigade umesto da su oslobadjale Jasenovac, oni osvajali krug dvojke. Niko iz kruga dvojke neće reći da je njegov babo zidao vile na Dedinju sa Šmajserom. Zašto se partizanovci zovu Grobarima, ZATO JER JE STADION jna SAZIDAN NA GROBOVIMA STRELJANIH I ZABETONIRANIH U HUMSKOJ.

  • šiško says:

   Ako korisnici stanova u krugu dvojke i vila na Dedinju i jesu pretežno ličani i hercegovci, što se meni ne čini, oni svakako nisu Srbi. U Srbiji su bile privilegovane ustaše. Broz ih je primao oberučke da cede Srbiju i preostale Srbe, njemu i njima na korist i radost. Srbi iz Like i Hercegovine su dobili "nagradu" za borbu protiv okupatora tako što su iseljeni sa svojih ognjišta i kolonizovani u Vojvodinu da bez igde ičega počnu život ispočetka, muče se, boluju i umiru od tuberkuloze i drugih ravničarskih bolesti kojih su u svojim brdima bili poštedjeni. Nema mesta ni za jednu zamerku Srbima. Srbi su u svojoj istoriji gotovo bez izuzetka postupali racionalno i pošteno, ali ih je sudbina ili upravo pomenuto poštenje dovelo u situaciju da već duže vreme dobijaju na vlast neprijatelje napasnike i psihopate.

   • RASPUCHIN says:

    U pravu ste , apsolutno. To pojednostavljivanje (simplifikovanje) priče o Ličanima , Banijcima , Krajišnicima , Hercegovcima (nekako se u toj priči uvjek izgubi Jovo Kapičić i njegovi zemljaci) je upravo ono što ustaše , balisti i balije žele. Niti je bilo toliko vila po Beogradu niti se među tim oslobodiocima nalazila tolika gomila Srba iz nabrojanih krajeva. Kada , na nekom drugom sajtu a u vezi ove teme , tražim da se poimenice nabroje svi ti "priječani"-okupatori sve ostane bez odgovora. Pored toga , gore je "jovan" dobro primjetio da se uvjek (slučajno ili ne?) zaborave i svi oni koji su bili na neprijateljskoj strani a došli su 1918.g.. Ne mogu da shvatim sve te koji nastoje pojednostaviti priču i baciti ljagu na dio vlastitog naroda a priča je toliko komplikovana da bi se morali pogledati u oči i zajedno tražiti odgovore na sva pitanja i naša stradanja.

    • Đorđe Ivković says:

     Postoje popisi stanovništva. Najkraće, ovako je bilo 1948: ...Migratorni bilans NR Srbije pokazuje sa svoje strane da je u ukupnom broju doseljenika u NR Srbiji (436 001) najveći broj rodom iz NR Hrvatske (166 394), zatim iz NR Bosne i Hercegovine (143 448) itd . Iz tabele 3, koja daje pregled doseljenika po narodnosti, proizlazi da je od doseljenih iz Hrvatske 70% Srba, a samo 24% Hrvata; da doseljenih iz Bosne i Hercegovine 90% Srba, a samo 6% Hrvata. Prema tome, ako proces useljavanja u NR Srbiju predstavlja najvažniju migratornu struju u Jugoslaviji, on ne stavlja u pokret toliko ostale narodnosti, koliko Srbe iz drugih republika. Beograd je ipak kolonistički fenomen. Po popisu iz 1948. glavni grad je imao 367 816 stanovnika. Od toga 96 506 stanovnika su rođeni Beograđani, 155 525 su se doselili iz drugih srezova u Srbiji, 101 456 su kolonisti iz drugih republika, a 14 206 su rođeni u inostranstvu. Ovakva  situacija, da je više gradskih stanovnika rođenih u drugoj republici (i inostranstvu) nego u samom gradu, nije zabeležena ni u jednom drugom gradu u FNRJ. Ništa ni približno ovome. Slika o razmerama pogromaške promene strukture stanovništva se ne može jasno zaokružiti jer zbog rata popis stanovništva 1941 godine nije obavljen. Prema popisu od 1931., Beograd  je imao 238 775 stanovnika (+ Zemun 28 074). Pošto se grad lepo razvijao, zasigurno pred rat nije imao manje stanovnika nego 1948 godine. Iz toga se može naslutiti da je masa likvidiranih i proteranih starih Beograđana izuzetno velika i da se njihov broj svakako piše sa šest cifara. ...Činjenica je da svaki veliki grad ima svoje urbano jezgro, elitne četvrti, kao i periferijske slamove. Novi oslobodioci se svakako nisu naseljavali u siromašna periferijska naselja  karakterističnih naziva  „Cigan-mala“, „Jatagan-mala“, „Sava-mala“, već u elitne delove, poput Dedinja i već ozloglašenog  „Kruga dvojke“.  Prema tome, imamo jednu, slobodno možemo  reći, morbidnu situaciju: da se isti narodni „stratum“ –  seosko stanovništvo iz pasivnih predela, pasivnog razuma, neškolovano, u velikoj meri nepismeno, ili vrlo rđavo obrazovano, ideološki jednodimenzionalno, u Vojvodini naseljavaju kao poljoprivrednici a u Beogradu kao nova politička rukovodeća i, značajnim delom, kulturna elita!

     • jovan says:

      Ja sam uvek za to da istina nije ideolosko-partijska kako vecina komentarise, i to ne samo na ovom portalu! Ja Srbin,poreklo sa obe strane iz Lazareve Moravske Srbije, i zato volim da delim Srbe samo ko je "vjera a ko nevjera", "ko prodaje veru za veceru"- to jest za €+$, i tragom za istinom i pravdom, javno pisem protiv izdajnika srpstva te "elite 2 krug"! Taj mix "ustase-montenegrina","autonomasa"- koji su izdali Jasu Tomica, i Miletica, i slede ustastvo, ali srba "starih beograDZana" koji su satro tu odvajkada- valjda i kada Beograd nije imao stanovnika! Drugo, stalno ista prica o Dedinju je uvek jednostrana. Da Ti(Vam) objasnim. Dedinje i ostala "elitna" naselja Beograda uglavnom su nastala posle Balkanskih i Prvog rata. Elem, ko je taj prebogati sloj koji se obogatio u tom periodu stradanje srpskoga naroda!? To su bili ratni profiteri, liferanti, spekulanti, i odmah posle rata berzanskom mutljavinom kada su oni uzeli kredite, i sutradan dinar devalvirao(!), poluljudi iz ratnog mulja, dok su narod, srpski seljak ginuo i sakatio se za otadzbinu!'To je lepo opevao Dusan Vasiljev, da dok on ratuje, "u tom moru bluda i kala gubavi bakalin mu zenu"! Posle rata heroji-borci-oslobodioci, sakati su gladovali, i molili kralja Aleksandra da im dozvoli da mogi da prose jer ih zandari tuku po ulice i rasteruju! Za to vreme spekulanti-liferanti koji nisu ni omirisali barut GRADE VILE NA DEDINJU I BEOGRADU! Znaci te vile su sagradjene na krv, suze i znoj ratnika sa Bregalnice, Kumanova, Kajmakcalana, Toplickog ustanka,.. Te mi nije zao sto su im "oslobodioci" 1944.zauzeli. Trece, to prozivanje da su dosli nepismeni seljaci iz pasivnih krajeva nije om nikakav minus u odnosu na "gubave bogate bakaline", laznu naobrazbu vecine. Cast manjoj grupi intelektualaca koji su bili i patriote, jer NE MOZES BITI INTELEKTUALAC AKO NISI PATRIOTA I JEDNOM RECJU COVEK SA LJUDSKIM LIKOM! Ili sto narod kaze, "nema vece budale od skolovane budale", tj. budale koja ima neku diplomu, ali je i dalje bez osnovnog sredstva za rad- bez mozga! Danas je ocigledna bas takva hiperprodukcija vukovaca i mastera, ali bez obrazovanja nivoa nize osnovne. Cisto da pojasnimo i isteramo sve cinjenice na videlo. I normalno je bilo da su ljudi zeleli da se nasele u Beograd, svako hoce "leba bez motike". Zato bi samo za pojedince(vecina nize inteligencije od ovcara sa planine) bilo leba bez motike, a seljaci da "motikaju" i ginu za Srbiju. "dok im gubavi bakalin zenu ljubi"!??? Jedino nije u redu sto su deca tih komunista postali "pokondirene tikve" ili samo tikve koje pomislili da sad ONI treba da budu novokomponovani kapitalisti i bakalini, ono NAJGORE ANTISRBI!

     • RASPUCHIN says:

      Povjerovati ću Vam na riječ ali bi ipak bilo lijepo da nam date link pa da i mi vidimo te "tabele" koje pominjete. Bilo je i mojih doseljenih i raseljenih ali ne u Beogradu nego jedan blizak rođak u Novom Sadu. Taj je bio akademik SANU jer je još prije rata studirao u Zagrebu. Nije taj narod baš toliko bio nepismen kako se želi predstaviti. Mnogo je bilo "bjelih" Rusa koji su bili sveštenici tim ljudima "pasivnog razuma" i mnogo su ih naučili. O kako to uvredljivo zvuči a kako li tek takav , "pasivni" , razum smeta onima koji prvi put proplaču u Beogradu a samo to im je dovoljno da postanu nad-ljudi i da , tim prvim kmekom postanu intelektualne i moralne veličine da im više ništa i ne treba u životu. Veteran sam ratova iz devedesetih , Srbin , porijeklom iz Krajine a živio u povelikom gradu u "lijepoj njinoj" , "dečko sa asfalta" koji je pročitao nekoliko knjiga i da ne nabrajam dalje. U Beogradu ne bi živio ni da mi plate. Zanimljivo je da se svi ustručavaju pomenuti "dođoše" iz glumačko-pjevačko-umjetniče elite ali se gade "seljačina" iz pasivnih krajeva skromnijeg obrazovanja , zaboravljajući da su ti krajevi bili pasivni baš zato što je taj narod živio tamo i da mu je to bila kazna zbog nacije i vjere kojoj su pripadali. Bili su siromašni jer su se pošteno borili za život i opstanak a "besplatno" školovanje je ipak koštalo. I da ne dužim jer bi se "rođeni" Beograđani mogli naći još ugroženijima zbog svih ostalih "nerođenih". Da se vrati temi. Pomalo mi je sumnjiv taj Vaš popis po "narodnosti" iz tog vremena (jer se nigdje ne pominje , tada najbrojnija , nacija "j"U"goslovena") a i taj "zanemarivi" broj 'rvata i nije bio baš tako malen. Samo argumenti i dokumenti jer je i ovo Vaše pisanije uopšteno i pomalo sumnjivo. U ostalom , kako u jedno vjerovati a u nešto drugo ne ako je i jedno i drugo na "časnu riječ".

      • Đorđe Ivković says:

       Članak "VLAKOM PROTIV SRPSTVA" je napisan poglavito na osnovu analize "STANOVNIŠTVO PO RODNOM KRAJU" koju je izradio Savezni Zavod za statistiku 1955 godine na osnovu Popisa stanovništva iz 1948 godine. https://www.sistory.si/cdn/publikacije/34001-35000/34833/stanovnistvo_po_rodnom_kraju_1955.pdf

      • jovan says:

       Raspuchine opusti se, ovakvih kao Djordje Ivkovica su manjina u Srbiji, jer su njegove teze ANTISRPSKE! On deli Srbe teritorijalno, sto bas ide na "Kominternovsko cepanje Srba" po teritoriji zivljenja, sto ce reci, cepanje na Socijalisticke Republike, komada 8, a on se predstavlja kao antikomunista!!??? Problem Beograda NISU SRBI iz drugih delova srpstva, problem BG su "srbi-ustase", "srbimontegrini" koji su imenom srpskim mimikrijom skriveni podmukli RAZARACI SRPSKOG NARODA!

       • RASPUCHIN says:

        Ma opušten sam ja , "jovan"-e. Pitanje je da li je ovaj Ivković a još veće pitanje je da li je i Đorđe? U pravu ste za takve koji ovako djele narod , da li iz pomodarstva ili su genetski nasljednici nekih od pravih okupatora Beograda i Srbije (mislim na ustaše , balije i baliste a najgori su oni iz mješanih brakova) koji su stigli 1918.g. , u prvom talasu , ili 1944.g. , u drugom talasu okupacije. Srbija nema pojma o stradanju Krajišnika koje je nastavljeno poslije "oslobođenja". Ne shvatam da li su toliko glupi da ne mogu prozrijeti igru? Da li je njima poznato da je Baniju oslobađala 45.SrPska Udarna Divizija koja je došla do Zagreba i produžila dalje? Da li znaju da su i njih dočekali cvjećem , doduše u manjem broju nego '41. naciste , u ustaškim centrima Sisku i Zagrebu? Da li mi te Srbe iz Srbije trebamo zvati okupatorima kao oni nas? Ne , nikada to tako nismo gledali jer smo bili svjesni igre i jer su nam to naši stari davali do znanja. Da li znaju kako je , poslije rata , tretirana Krajina u kojoj su najprije opljačkana pa popaljena SRBska sela. Nekada imovinski obezbjeđeni i dobrostojeći Srbi su pretvoreni u sirotinju. Samo zaglupljen čovjek može pasti na priču da su svi bili sirotinja i prije drugog rata jer je istina drugačija. Već sam pisao ali da ponovim , potražite kako izgleda "Posavska kuća" i vidjećete kakve su kuće bile na Baniji i Kordunu po našim selima. Ima još poneka preostala a opisuju nas kao "pećinske ljude". Poslije rata su žene iz naših sela prepoznavale na štrikovima i prozorima čak i posteljine koje su radile za miraz a koje su ustaše pljačkale prije paljevine. Prepoznavali su u tuđim dvorištima i na sajmovima svoje "blago" (konje i krave) koje su ustaše i CIVILI 'rvati pljačkali iz sela kada je narod otišao u zbijeg. Poslije rata su djecu slali (zbog gladi i siromaštva) da budu SLUGE po ustaškim selima pa se dešavalo da ta djeca ponovo čuvaju svoje krave ali sada u vlasništvu ustaša. Na mom ocu a i ostaloj SRBskoj djeci , koji su ostali bez jednog ili oba roditelja (moj otac ostao bez majke a đed je bio invalid), su vježbali studenti završne godine medicine koji su počeli studije kod Pavelića. I mogao bih ovako nabrajati koliko god žele ti što nas proglašavaju okupatorima a za korist ustaša i jednog broja sljedbenika "Kominterne".

        • jovan says:

         Sledbenici Kominterne, ali i oni koji se oglasavaju kao "ljuti protivnici" komunista i Kominterne ne znaju da su im glavni gazde Vatikan i Kapitalisticke pljackaske horde Zapada, imaju istu ulogu u razaranju, pljackanju, i ubijanju Slovena-Rusa i Srba! To je PRAVI udruzeni zlocinacki poduhvat Kominterne-komunista i Kapitalista zapadnih kolonijlnih pljackasa Srpskog naroda. Uz pomoc domacih spekulanata-krimosa! Tako da bogatstvo ili siromastvo nekoga coveka nije samo po sebi ni vrednost niti minus- ne pokazuje ljudske, intelektualne, moralne vrednosti jedne individue ili celog naroda i grupe! Pa sam Kusturica vredi milijardu puta vise kao ljudska gromada od svih "nasih" ili "belosvetskih" bogatasa-milijardera! Zato sto je na strani ISTINE,I SLOBODE NARODA SRPSKOG!

 5. I Love Jesus says:

  Dobro, i šta sad, šta reći kada je ovde sve rečeno i napisano, dakle No coment? Više bih voleo reći No covid! Kažu da bi pandemija načisto prestala kada bi dušebrižnici prestali sa tim svojim testiranjima, i koga oni to više testriraju pa mi nemamo toliko žitelja u Srbiji? Što se tiče Kuste šta reći? Priznajem mu "Underground" za šta je već i dobio priznanje u Kanu, kada su braća croati načisto poludeli od muke, ali nije to meni drago, nego to beše njegov pravi uspeh i kulminacija, posle toga sve mu je popila vodka. Pokušao je da prevaziđe sebe pa nije uspeo. Mnogo neke maštarije i Zigmund Frojd problema kada mu u svakom filmu "nevesta propada u zemlju i plovi po dnu rečnog toka." To mu je postao prepoznatljiv potpis na filmovima, i šta ti ja znam, uveren sam da bi svaki poletni mladić našeg srpskog regiona mogao da napravi i bolje filmove. Kusta pokušava da prevaziđe sebe posle "Undergrounda" kada je onako bosanski mastan i neobrijan nakon galona špricera poljubio ruku tamo neke američke holivudske dive na dodeli oskara, behu trubači, ludilo i dočaravanje undergrounda uživo. Tu je dao sebe filmu, a posle je dao sebe vodki i nastavku maštanja. Ko ga volo, ko nije, baš sve jedno ako on sam nije našao spasenje u Gospodu našem i Spasitelju Isusu Hristu.

  • Vlad Cepeš says:

   Klipane,napravi/stvori ti lično samo milioniti deo onoga što je napravio/stvorio G-din Kusturica pa se onda javi.

 6. Gagi says:

  Pre otimanja drzave od strane komunistickih primitivaca,gradjansko drustvo je imalo sasvim drugo znacenje. Taj pojam je oznacavao da su u nekom gradu pre svega ziveli kulturni i uceni ljudi koji su se bavili naukom i raznim drzavnim poslovima, za koje je bilo potrebno neko intelektualno znanje. U principu,u gradovima su ziveli drzavni uposlenici a gradovi su bili administrativni centri (drzavne kancelarije). Sve se to menja dolaskom nakaradne marsovske ideologije, u gradovima se prave fabrike a radna snaga se povlaci sa oranica i livada i tako administrativni centri postaju industrijski lageri. Cilj je bio, i danas je, da se cela Srbija svede na Beograd i N.Sad, da nas "sabiju" u betonske misje rupe i da tako skupljeni i sabijeni budemo pod njihovom politickom zivotnom kontrolom. Greska je kada se apostrofira "krug dvojke",tu su samo oni komunisticki urlatori koji po zadatku moraju da budu "pametni" i tkzv. "elita". Oni su maska pravoj komunistickoj "eliti" koji su zapravo na Dedinju i Senjaku, ima ih takodje na obodima Kosmaja. U "krugu dvojke" su stare i memljive zgrade, taj revolucionarni plen su dali nizim clanovima partije, ono najbolje su oteli za sebe i vrlo mudro prikrivaju svoj zivot i ulogu u standardnom kreiranju Srpske propasti. Kusturica je pametan i zbog toga im smeta, nisu u stanju da manipulisu sa njim jer se nije "zaleteo" da bude "ugledan gradjanin" u krugu dvojke i da tu ulaze svoj kapital. Stalno tvrdim i pisem da zivot u gradu nije prirodan, tu nema nikakvog radovanja kada je procvetala vocka koja ce nam pomoci da unesemo prirodne vitamin za nas bolji zivot. Zivot u gradu je sveden na racune da bi komunisticki neradnici mogli da zive besplatno. Jes, lud je Kusturica sto je svoj zivot organizovao na planini i u prirodi, bas ga briga koliko je zagadjenje vazduha u Beogradu i da li je dvojka pocela da saobraca da bi se na vreme stiglo na posao, da se zaradi za reket ovim neradnicima i ljudskim olosima koji zive na tudjoj grbaci.

 7. petrovgrad says:

  Svakako da nisu svi Ličani, Hercegovci, Kordunaši, Crnogorci bili komunisti. Bili su i žrtve komunizma. Koji su komunisti bili najveće zlo, Ja mislim iz Crne Gore Od Jova Kapičića, Dušana Mugoše, Tempa, i na stotine generala, načelnika, profesora koji su okupirali Srbiju, a danas njihovi potomci isto rade što pozicijama, što kriminalom. Da budemo iskreni i tatko na Vuka Draškovića je ubijao i bacao Srbe u jamama kod Miljevine. Te jame su zabetonirane, kao i masovne grobnice u Humskoj stadion JNA Čačak, stadion Borca, i drigi gradovi. Da čujem ko zna i sme na tu temu da napiše komentar, a da ne uvredu Vuka Draškovića.

  • Suzuki Vitara says:

   Vuk Maniti, sin Vidaka-Decoubice, segrt Segrtov. Jednom recju-komunousrasica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *