ЗАШТО МЕДИЈИ ЋУТЕ? Број миграната никада већи него ове зиме! ЕВО ЗАСТРАШУЈУЋИХ ПОДАТАКА

ZAŠTO MEDIJI ĆUTE? Broj migranata nikada veći nego ove zime! EVO ZASTRAŠUJUĆIH PODATAKA

18 februara 2020

Od zatvaranja „balkanske rute“ u martu 2016, broj migranata u Srbiji nikada nije bio veći nego ove zime, piše „Politika“.

Komeserijat za izbeglice procenjuje da ih je oko 6.500.

UNHCR barata približno istom brojkom (6.600), dok u Centru za pomoć tražiocima azila kažu da ih je najmanje 7.000, prenosi B92.Najviše ih je iz Avganistana i Pakistana, potom Irana i Iraka, država severne Afrike, navodi list u izdanju od utorka.

Kako precizira Svetlana Palić iz Komeserijata za izbeglice i migracije, od marta 2016. u našim prihvatnim centrima boravilo je između 2.500 i 3.500 migranata, a sada ih je oko 5.500.

Prema njenim rečima, ukupni kapacitet 17 centara je oko 6.000 mesta, ali se može obezbediti i koja stotina više.

Problem je što, kako se navodi, migranti izbegavaju smeštaj u centrima u Preševu, Beloj Palanci ili Pirotu jer žele da budu bliže granicama EU kroz koje očajnički traže prolaz.

Procena je da duž državnih međa Mađarske, Hrvatske i BiH ima između 800 i 1.000 migranata koji vrebaju priliku za ilegalan prelazak.

Sadašnje „jezgro“ migranata u Srbiji puni se ne samo prilivom iz Grčke, preko Severne Makedonije ili Albanije, već i povratnim talasima iz Hrvatske, BiH i Mađarske.

Reč je, piše list, o takozvanom izgurivanju (puš bek), metodi koju primenjuju policijske i pogranične službe susednih država.

Međunarodne humanitarne organizacije dokumentovale su i slučajeve lančanog izgurivanja – iz Slovenije u Hrvatsku, iz Hrvatske u BiH, a odatle u Srbiju.

Prema podacima Centra za pomoć tražiocima azila, od januara do sredine septembra 2019. evidentirano je 1.256 „pušbekovanih“ iz okolnih zemalja, najviše iz Hrvatske i Mađarske.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  ZAŠTO MEDIJI ĆUTE? …..Zato što su nezavisni. Nezavisni su, ali igraju za drugi tim.

 2. persida says:

  Ovo ce za Srbiju biti mnogo veci problem od Kosova. Vucko je potpisao da primi jos nekoliko miliona ovih terorista.

 3. Za Srbiju says:

  Dok narod ustane, vlast će da proda teritoriju i naseli druge rase muslimanske vere. Kada se osvestimo, biće kasno.

  • Giga says:

   Bas tako brate. Nicace dzamije po Srbiji. Prodati smo.

 4. padre says:

  Pa imaju prećeg posla,recimo, ko je koga prcao u parovima, kako je Vranješ žestoko isprozivao Karleušu,šta Čeda misli o Kosovu, kad će da se ženi Arkanov sin i tako!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *