ЗАШТО МЕДИЈИ ЋУТЕ? Број миграната никада већи него ове зиме! ЕВО ЗАСТРАШУЈУЋИХ ПОДАТАКА

ЗАШТО МЕДИЈИ ЋУТЕ? Број миграната никада већи него ове зиме! ЕВО ЗАСТРАШУЈУЋИХ ПОДАТАКА

18 фебруара 2020

Од затварања „балканске руте“ у марту 2016, број миграната у Србији никада није био већи него ове зиме, пише „Политика“.

Комесеријат за избеглице процењује да их је око 6.500.

УНХЦР барата приближно истом бројком (6.600), док у Центру за помоћ тражиоцима азила кажу да их је најмање 7.000, преноси Б92.Највише их је из Авганистана и Пакистана, потом Ирана и Ирака, држава северне Африке, наводи лист у издању од уторка.

Како прецизира Светлана Палић из Комесеријата за избеглице и миграције, од марта 2016. у нашим прихватним центрима боравило је између 2.500 и 3.500 миграната, а сада их је око 5.500.

Према њеним речима, укупни капацитет 17 центара је око 6.000 места, али се може обезбедити и која стотина више.

Проблем је што, како се наводи, мигранти избегавају смештај у центрима у Прешеву, Белој Паланци или Пироту јер желе да буду ближе границама ЕУ кроз које очајнички траже пролаз.

Процена је да дуж државних међа Мађарске, Хрватске и БиХ има између 800 и 1.000 миграната који вребају прилику за илегалан прелазак.

Садашње „језгро“ миграната у Србији пуни се не само приливом из Грчке, преко Северне Македоније или Албаније, већ и повратним таласима из Хрватске, БиХ и Мађарске.

Реч је, пише лист, о такозваном изгуривању (пуш бек), методи коју примењују полицијске и пограничне службе суседних држава.

Међународне хуманитарне организације документовале су и случајеве ланчаног изгуривања – из Словеније у Хрватску, из Хрватске у БиХ, а одатле у Србију.

Према подацима Центра за помоћ тражиоцима азила, од јануара до средине септембра 2019. евидентирано је 1.256 „пушбекованих“ из околних земаља, највише из Хрватске и Мађарске.

KOMENTARI5 коментара

 1. Косовац says:

  ЗАШТО МЕДИЈИ ЋУТЕ? …..Зато што су независни. Независни су, али играју за други тим.

 2. persida says:

  Ovo ce za Srbiju biti mnogo veci problem od Kosova. Vucko je potpisao da primi jos nekoliko miliona ovih terorista.

 3. Za Srbiju says:

  Dok narod ustane, vlast će da proda teritoriju i naseli druge rase muslimanske vere. Kada se osvestimo, biće kasno.

  • Giga says:

   Bas tako brate. Nicace dzamije po Srbiji. Prodati smo.

 4. padre says:

  Pa imaju prećeg posla,recimo, ko je koga prcao u parovima, kako je Vranješ žestoko isprozivao Karleušu,šta Čeda misli o Kosovu, kad će da se ženi Arkanov sin i tako!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u