ЗАШТО МЕДИЈИ ЋУТЕ О ОВОМЕ? Ово су подаци о смртности у Европи за 2017, 2018, 2019. и 2020. годину! ТОЛИКО НЕЛОГИЧНОСТИ У ВЕЗИ КОРОНЕ

ZAŠTO MEDIJI ĆUTE O OVOME? Ovo su podaci o smrtnosti u Evropi za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu! TOLIKO NELOGIČNOSTI U VEZI KORONE

5 aprila 2020

JESTE li se već zapitali: za koliko je pandemija korona virusa povećala smrtnost na planeti? Jeste li se već zabrinuli da su i čovečanstvo i pojedinačne zemlje u opasnosti?

Ako ste se uplašili – slobodno „povucite ručnu“.Zvanične cifre za 24 zemlje zapadne i centralne  Evrope pokazuju da se mortalitet sa virusom korona uopšte nije povećao.

Štaviše: da je manji nego u prethodne tri godine!

Ovo nije plod ničijih nagađanja i domišljanja. Ovo je – statistika.

Do ovakvih podataka je došao Evropski za nadzor nad viškom smrtnosti u javnom zdravstvu (EuroMOMO), a to je međunarodno partnerstvo agencija iz 24 evropske zemlje koje promovišu spremnost za vanredne situacije u javnom zdravstvu.

Te agencije – svaka pojedinačno i sve zajedno udružene u EuroMOMO – prate „višak smrtnosti“, to jest – broje zvanično zabeležene smrtne slučajeve i prave poređenja sa prosečnim nivoom i stopom smrtnosti u svojim zemaljama i u Evropi u celini.

Danas se fokusiramo na njihove mape.

Evo prvo mape koja prikazuje tzv. natprosečni (preterani) mortalitet u Evropi u 12. sedmici 2020. godine (19. do 25. marta):

                                  MOMO Europe mortality, 12 nedelja 2020.                   

Kao što možete da vidite, trenutno u 18 zemalja Evrope nema «viška“ (natprosečne smrtnosti).

To znači da su smrti ili na očekivanom nivou ili ispod. Italija je očigledan izuzetak. Ali, imajte na umu da je i ona samo na nivou „visoka“, a ne „vrlo visoka“.

Hajde da ovo uporedimo sa prethodnim godinama.

Evo prvo 6. nedelje 2019. godine:

     MOMO Europe mortality, 6 nedelja 2019.     

Kao što vidite, generalno je te nedelje 2019-te bilo mnogo gore. Jer, nekoliko zemalja je bilo „iznad proseka“, Španija i Portugal na „visokom nivou“, a Francuska je čak bila „veoma visoka“.

Nemamo globalni pregled za celu 2019. godin, ali evo prve i druge nedelje 2018-te:

 MOMO Europe mortality, 1 nedelja 2018.

A evo i mape za drugu nedelju:

  MOMO Europe mortality, 2  nedelja 2018.     

Ovo je bilo u periodu ogromne sezone gripa 2017/18. Kao što se vidi, Evropa je bila jako pogođena.

Nemamo ni globalni pregled za 2018. godinu.

Donja mapa pokazuje da je 2. sedmica 2017-te bila još gora:

 MOMO Europe mortality, 2  nedelja 2018. 

Čitava Zapadna Evropa doživela je 2017.ogroman skok u višku smrtnosti, posebno loše bilo je u svim mediteranskim zemljama.

Nemamo globalni pregled ni za 2017. godinu.

Očigledno je da se slika stanja za 2020-tu još može promeniti, ali su brojke za 2020-tu – kako sada stoji – znatno niže u odnosu na prethodne tri godine.

Dakle, pitanje je: ako nismo imali karantine i (samo)izolacije u 2017. godini, ako to nismo imali ni 2018. i 2019. godine… zašto ih imamo sada?

By OffGuardian

Global Research, April 03, 2020

OffGuardian 30 March 2020

Region: Europe

Theme: IntelligenceScience and Medicine

KOMENTARI6 komentara

 1. RASPUCHIN says:

  Zašto mediji ćute? Pa , prilično je jednostavan odgovor na to pitanje. Ove podatke , koje ste prenijeli , bi trebali imati upravo oni koje ste pravdali ovdje , u nekoliko tekstova kao borce i spasioce , kroz njihove biografije i kao članove tima za borbu protiv virusa. Bilo je ovdje sličnih komentara koji su , poput ovog mog , kritikovali njihov odnos prema građanima ali i vlast ukupno. Bilo bi zanimljivo vidjeti podatke za Srbiju i R. Srpsku (iz koje se javljam) i uporediti za nekoliko prošlih godina. Ponoviti ću ono što sam već nekoliko puta pisao a to je činjenica da smo kao nacija ukupno veoma lošeg opšteg zdravstvenog stanja za koje treba tražiti uzroke u svemu što nam se dešavalo od kraja osamdesetih pa do danas. Da ne nabrajam jer će svako sa zrncem zdravog razuma znati o čemu se sve radi.

 2. Slobodanka says:

  "Dakle, pitanje je: ako nismo imali karantine i (samo)izolacije u 2017. godini, ako to nismo imali ni 2018. i 2019. godine… zašto ih imamo sada? By Off Guardian" - Dragi Britanci, zato što ranijih godina koje pominjete virus se prirodno širio, te nije bilo bolnica u kolapsu. Nije bilo veštačkog ubacivanja mutiranog korona virusa u gusto naseljene regije Evrope i dobro posećene centre Evrope kao krajem prošle i početkom ove godine. Ko bi bolje od britanaca mogao da odgovori kako je došlo do virusne eksplozije u kineskom Vuhanu, u italijanskoj Lombardiji, u Rimu, u Madridu u Andaluziji, u Švajcarskoj itd. Britanci nikad nisu izgradili dobre odnose sa Španijom, imaju stari spor za Gibraltar, i još nakon Bregzita taj spor je još naglašeniji. Da Španija bude kontaminirana virusom i oslabljena te da još više preda kontrolu nad sobom nekom drugom, to bi najviše odgovaralo V. Britaniji.

 3. Slobodanka says:

  Ratom oslabljena Sirija ne bi mogla da traži nazad svoj Golan, a donekle slčno tome je da virusom pokošena i zastrašena Španija neće potezati pitanje Gibraltara. Još važnije je pitanje Škotske. Ostrvo V. Britanija ima površinu od 218.595 km², oko 30 posto te teritorije na severu ostrva zahvata Škotska. Škotska je konstitutivna zemlja Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Kako će Škotska organizovati ponovo najavljeni referendum o nezavisnosti? Smetaće tome pandemije korona virusa. Škotska se ranijih godina dosta vezala za EU i ne odgovara joj Bregzit, a sada EU polako nestaje. Škotska neće imati kud nego da ostane tu gde jeste. Zatim nakon potpisanog Sporazuma o razlazu EU sa V.B. krajem januara ove godine, V. Britanija je trebala u martu da nastavi razgovore sa EU o budućim odnosima. Očigledno da neće biti tih razgovora u skorije vreme, a sve zbog pandemije virusa korona. KAKO GOD DA SE GLEDA. OD SVIH EVROPSKIH ZEMALJA PANDEMIJA KORONA VIRUSA JE NAJVIŠE ODGOVARALA UJEDINJENOM KRALJEVSTVU (VELIKOJ BRITANIJI).

  • Slobodanka says:

   ... oko 30 posto? Čak više, oko 35 posto ostrva zauzima Škotska. ... Džonson je imao Trampovu podršku za razlaz sa EU. Trampu odgovara nestanak EU, tojest nestanak evra te da se Nemačka vrati na nemačku marku. Pojedini evropski mediji bacaju drvlje i kamenje na Rusiju kako je ona najveći neprijatelj EU, a zapravo V.Britanija i SAD rade na uništenju EU. EU se urušava i sama zbog nedostatka mehanizama i rešenja za krizne situacije.

 4. Sasulja says:

  Korona odgovara samo onima koji su je isplanirali a zna se dodro ko su,nista nije slucajno.

 5. Milutin says:

  Sada se u Evropi "prinudno" leče i siromašni i svi radno neiskoristivi. Osim bogatih za koje je njihov zdravstveni sistem i koncipiran. Do sada su radno neiskoristivi umirali "od smrtu". Bože moj. Njihovom ekonomskom sistemu predstavljali su teret. "Provetravanje" bratko. Provetravanje sistema. Kod nas su ljudi iz 50-i neke, pre 30 i 35 godina imali 25 - 30 godina i oni su na svojim leđima izneli sve nedaće koji su nam belosvetski kulovi nadmetali. I mi ih danas trebamo zaštititi. Kod nas oni nisu teret koji treba "proveriti". Ni Kini, ni Rusiji, ni Indiji ni u mnogim drugim zemljama. Pa ko je kriv Evropi što je primenili kineski recept. Mogla je lepo nama da da svu medicinsku opremu koju smo tražili. A kod njih "provetravanje, bratko". Ali pošto su bili u direktnom prenosu, nisu imali kud.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *