Zašto ne volim Bosnu?!

Zašto ne volim Bosnu?!

22 maja 2014

Darko MomicPiše: Darko Momić

Do pre par dana nisam bio isključiv poput većine zvaničnika u Srpskoj i nije mi Bosna smetala onoliko koliko njima smeta! Međutim, počeo sam da delim mišljenje političara, pogotovo onih iz vladajućih krugova, koji na svakom koraku negiraju Bosnu i ukazuju na njenu štetnost i pogubnost!

U pravu su kada tvrde da od Bosne do sada nismo videli, niti treba očekivati bilo kakvu korist. U pravu su i ne treba im zameriti na stalnim optužbama na račun Bosne i tvrdnjama da ona ne dozvoljava izgradnju institucija RS kada smo svedoci da su te tvrdnje nepobitne. Svedoci smo i da se iz Sarajeva ospe drvlje i kamenje po bilo kome iz Srpske kada otvoreno kaže da ne voli Bosnu, iako je valjda svima jasno da nema apsolutno nijednog valjanog razloga za bilo kakvu ljubav prema Bosni.

Drugim rečima, zašto voleti nekoga ko među obične ljude unosi strah i nervozu i od koga ljudi sve više zaziru?! Zašto gajiti naklonost prema onome ko onemogućava normalan život i koči razvoj privrede i infrastrukture?! Zbog čega biti blagonaklon prema onome ko ne dozvoljava Srpskoj da koristi svoje resurse na dobrobit svih njenih građana?!

Nema dakle valjanog razloga ni za ljubav, ni za bilo kakvu blagonaklonost, jer sve više građana podržava stav predsednika Srpske Milorada Dodika oličen u izjavi „ne volim Bosnu i niko me ne može naterati da je volim“. Doduše, ima zamerki i na njegov račun da kao centralna politička figura nije preduzeo sve što je trebalo da se onemogući pogubno delovanje Bosne, kao i zbog toga što je one koje je trebalo pozvati da zajedno rade protiv Bosne, počeo da optužuje da deluju „probosanski“.

Na kraju je došlo do potpuno paradoksalne situacije, jer je Bosna najviše štete nanela upravo onima za koje Dodik tvrdi da su „probosanski orijentisani“, a dodatni paradoks predstavlja činjenica da je upravo odnos prema Bosni postao jedno od retkih pitanja oko koga ljuti opozicionari iz SDS-a dele mišljenje sa predsednikom Srpske, odnosno u vezi sa kojima lider SNSD-a ima apsolutno isti stav kao i okoreli SDS-ovci u najvećem bastionu ove stranke – u Doboju.

Elem, ne treba sumnjati da će u SNSD-u i SDS-u žestoko da se svađaju do oktobarskih izbora, da ukrštaju koplja, međusobno se pljuju i tvrde jedni za druge da su ovakvi ili onakvi, ali isto tako ne postoji ni promil šanse da će imati suprotstavljena mišljenja kada je reč o Bosni.

A za identičan stav najljućih političkih protivnika po tom pitanju postoji potpuno opravdan razlog. To je nezapamćena šteta koju je u Doboju napravila ta nabujala reka!

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *