Zašto neki građani Srbije ratuju i ginu u Siriji?

Zašto neki građani Srbije ratuju i ginu u Siriji?

9 јануара 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Na upravo potvrđenu vest da je na ratištu u Siriji poginuo još jedan srpski državljanin, a gotovo istovremeno je objavljeno da je slična sudbina zadesila još jednu osobu iz Bosne i Hercegovine, s pravom se možemo zapitati – zbog kojih razloga se pojedini nosioci pasoša Srbije, ali i drugih okolnih zemalja, upućuju na Bliski istok da bi tamo uzeli učešća u teškim oružanim sukobima, kao da na samom Balkanu u novijoj istoriji nije bilo i previše burnih događaja tog tipa, čak i više nego što je balkansko poluostrvo u stanju da apsorbuje?
Naime, život u Siriji je izgubio još jedan mladić iz Novog Pazara, što se desilo i njegovom vršnjaku iz Travnika, a to čak nisu ni prvi takvi slučajevi u pomenutim gradovima. Osim toga, procenjuje se da je samo sa Kosova u sirijski rat otišlo najmanje 150 Albanaca, od kojih je nekoliko desetina već stradalo, pa se tako na spisku balkanskih zemalja iz kojih se regrutuju mudžahedini za borbu na strani pobunjenika protiv sirijske vlasti, sada nalaze Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Hrvatska.Međutim, angažovanje tih pojedinaca sa balkanskog prostora je utoliko upitnije ako se uzme u obzir da ni globalni faktori, poput Sjedinjenih Američkih Država, nisu uspeli u nameri da se obračunaju sa tamošnjim režimom, u čemu su, kako je poznato, i pored sveobuhvatnih priprema za vojnu intervenciju, naišli na nepremostivu prepreku u vidu protivljenja Ruske Federacije.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je takav svoj odlučni stav obrazložio rečima da bi eventualni američki vojni napad na Siriju, koji bi se dogodio bez odobrenja Ujedinjenih nacija, potkopao uticaj svetske organizacije i sa sobom bi doneo rizik izbijanja šireg regionalnog sukoba, a za rezultat bi imao još veći broj nevinih žrtava.

Takođe, Putin je tada u autorskom tekstu u „Njujork Tajmsu“ objasnio Amerikancima da se u «Siriji ne vodi borba za demokratiju, već je to oružani konflikt između vlade i opozicije multireligiozne zemlje. «Tamo ima malo pristalica demokratije», rekao je on, «ali zato ima mnogo ratnika Al Kaide i ekstremista svih boja, koji se suprotstavljaju vladi». Ruski lider je još ocenio da se radi o unutrašnjem konfliktu koji je jedan od najkrvavijih u svetu, a za mogući američki napad na Siriju je tom prilikom rekao da on može uništiti čitav sistem međunarodnog prava, te bi zbog toga uklanjanje opasnosti od napada značilo poboljšanje atmosfere u sferi međunarodnih odnosa.

Kako se kasnije pokazalo, Putin je uspeo u nameri da spreči vojnu intervenciju protiv sirijske vlade, jer je smatrao da se takve važne odluke moraju donositi u dogovoru sa celom međunarodnom zajednicom, čime je na neki način Rusija vratila međunarodnom pravu njegov prvobitni status. To je za samu Siriju očigledno značilo sprečavanje humanitarne katastrofe, a podrazumeva se da je na taj način i Evropa bila pošteđena izuzetno velikog talasa izbeglica sa Bliskog istoka.

Ali da se vratimo ponovo na desetine mladih ljudi iz Srbije i drugih balkanskih zemalja koji su tamo otišli da ratuju i tragično završe svoj kratki životni put, a čiji spisak je, kako vidimo iz medija, svakim danom sve duži. Njihova rodbina ih po pravilu opisuje kao momke koji su sve do nedavno živeli normalnim životom, sve dok nisu indoktrinirani radikalnim idejama koje su ih navele na to da pokušaju da se suprotstave vlasti čak u dalekoj Siriji, mnogo stotina kilometara udaljenoj od rodnog Balkana. A to, kako se videlo nakon nedavne Putinove diplomatske inicijative, nije pošlo za rukom ni mnogo respektabilnijim činiocima u svetskoj hijerarhiji moći.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u