Zašto nema besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji?

Zašto nema besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji?

2 septembra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Danas u Srbiji počinje nova školska godina za oko 850.000 osnovaca i srednjoškolaca, koja će i ovog puta biti najskuplja za đake iz unutrašnjosti zemlje, što znači upravo tamo gde je standard života najniži, iako bi trebalo da bude obrnuto, i da najsiromašnijima bude najviše olakšano školovanje dece.

Radi se o tome da država već treću godinu za redom kupuje školske udžbenike i besplatno ih daje na korišćenje đacima nižih razreda u celoj Srbiji, a samo u nekim bogatijim opštinama, kao što je to konkretno slučaj u Beogradu, i svi đaci viših razreda će dobiti besplatne udžbenike. U praksi će to značiti neravnopravnost između đaka iz bogatije prestonice i drugih manje bogatih delova zemlje, gde će osiromašeni srpski roditelji morati sami da plaćaju knjige svojoj deci koja pohađaju više razrede. Naravno, idealno i najpravičnije rešenje bi bilo da država obezbedi svim osnovcima besplatne udžbenike, kao što je to prvobitno bilo zamišljeno, a ne samo onima u prva četiri razreda. Međutim, kako kažu, to neće biti moguće zbog nedostatka novca.

Kada se uzme u obzir da je u Srbiji potrebna cela jedna plata da se kupe sve potrebne stvari samo za jednog učenika, onda je jasno koliki to predstavlja finansijski teret za njihove roditelje, koji čak i ako imaju tu sreću da su zaposleni, primaju najnižu platu u celom regionu, kako je to u skupštinskom izlaganju priznao i sam premijer Dačić.

To se može zaključiti između ostalog i po svedočenju zaposlenih u knjižarama u unutrašnjosti zemlje, koji kažu da je prodaja školskog pribora sve manja i da se udžbenici tamo kupuju na komad, a ne u kompletu.

Inače, u mnogim drugim zemljama je praksa besplatnog deljenja udžbenika postala prilično uobičajena pojava, a kada je reč o situaciji u Ruskoj Federaciji, u tamošnjim školama će u skladu sa novim ruskim zakonom svi učenici bez obzira na uzrast, a njih jeove godine preko 13 miliona,dobiti besplatne komplete školskih knjiga.

Dakle, iako je u Srbiji već treću godinu za redom na snazi program besplatnog davanja udžbenika školarcima nižih razreda osnovne škole, za šta je Ministarstvo prosvete idvojilo oko 6 miliona evra, to je još uvek nedovoljno, jer time ni izbliza nisu obuhvaćeni svi učenici.

Prema tome, ona deca od petog do osmog razreda u Srbiji koja nisu imala sreću da se rode u glavnom gradu države, gde je po definiciji finansijsko stanje uvek nešto bolje nego u ostatku zemlje, moraće osetno više da plaćaju svoje osnovno obrazovanje zbog nemogućnosti države da im obezbedi knjige.

Međutim, možda je bilo moguće da se u državnom budžetu nađe novca i za njihove besplatne udžbenike, samo da su na primer do sada već bile ukinute brojne nepotrebne državne agencije, kojih u Srbiji ima oko 170, a koje građane koštaju preko 800 miliona evra godišnje, i to upravo onako kako je odavno bilo obećano. A u tom slučaju bi siromašni roditelji u Srbiji imali manje brige kako da danas sa što manje troškova otprate svoju decu na prvi čas nove školske godine.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *