Зашто Немачка слепо слуша Америку?

Zašto Nemačka slepo sluša Ameriku?

6 septembra 2015

US President Barack Obama meets with GerPiše: Boris Stepanov

U vrelom ovogodišnjem letu koje se upravo završava, gospođa Merkel je očigledno pustila niz vodu rešavanje pitanja,   izuzetno aktuelnih i  važnih za bezbednost evropskog kontinenta.

Međutim, neće se sami od sebe rešiti ni problem sa migrantima iz Afrike i Bliskog Istoka, ni kriza u Grčkoj. A Berlin očigledno nema dovoljno snage. Zato se on sve  češće za  „savete“  obraća Vašingtonu. Kako danas Nemci kažu: „Ako ne znaš kako da rešiš evropske i nemačke probleme – samo telefoniraj „centrali Bele kuće“.  „Obama će obavezno da posavetuje!“

Naravno da će SAD da posavetuju, ali svako mešanje ima granice. Drugim rečima – kada bude jako loše (a ta perspektiva za EU uopšte nije daleko) Amerikanci će da dobace nekoliko stotina milijardi odštampanih dolara kako bi se evropske rupe zapušile. A njih je sa svakim danom sve više i više.

Zato Nemačka više ne zna na koju stranu da se okrene. Prema ilegalcima koji su preplavili nemačke gradove?  Prema Grcima od kojih nikako ne uspevaju da „izbiju novac“  koji su im Grci dužni?  Jer Atina najviše duguje baš nemačkim bankama.

Situacija je pat.

A još gospođa Merkel uporno uči Beograd pravilima „evropskog ponašanja“ i hoće da se Srbija jednom zauvek pomiri sa Hašimom Tačijem i njegovim bivšim komandantima sa ratišta. Berlin mašta da dobije Kosovo i njegove najbogatije prirodne izvore pod punu kontrolu i spreman je na sve kako bi to postigao. Na dogovaranja, na „šargarepicu“ o stupanju u EU i tako dalje.

E sad, prirodno je da se evropski problemi ne mogu rešiti na brzinu, ali Nemačka sebe smatra za lokomotivu starog kontinenta. Zato ona mora da  osmisli jasan i dobro proračunat program za budućnost. A Angela Merkel, po svemu sudeći, to ne može. Nije isključeno ni da će  u Beloj kući biti dovoljno brzo pripremljeni novi nalozi za nemačkog kancelara. Berlin će kada se to desi istog trenutka da objavi „ideje Obame“ i da se pozabavi novom evropskom budućnošću.  Istina, reklo bi se da ni SAD više nemaju baš mnogo novih ideja. Jedina varijanta je da se ponovo  uključi „kovnica“  i da počnu u astronomskim količinama da se tiražiraju  USD.  Amerikanci to znaju da rade!

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI6 komentara

 1. Nebojsa says:

  PA TEKST VAM OPET NEMA VEZE SA NASLOVOM !!! U skoli se za ovo dobijala jedinica!

 2. Brus Li says:

  Šta ja znam, tekst je prenaivan, ECB je takođe štamparija evra, nemaju potrebu za usd.

 3. triglav says:

  sad nemaju nikakve potrebe za štampanjem dolara ... višak dolara će se pojaviti 1.1.2016, kad rusija i kina prelaze na međusobni platni promet u vlastitim valutama, bez posredstva dolara.

 4. miroslav says:

  Mora da slusa inace ce je podeliti ne na dva dela kao pre nego na 102 dela.Nemackoj je dozvoljeno tek da rade i od toga zive dobro.Dalje od toga ne.To je nacija koja je osudjema na dozivotnu.Cim dignu glavu tras!

 5. Vuk Samotnjak says:

  Braca po materi vladaju amerikom I nemackom i pride svima nama

 6. Pingback: EU: MIGRANTSKA INVAZIJA, IZMIŠLJENI PERFORMANSI ZA SIMBOLIČNO OPELO PO ULICI, I LUDI SVET BEZ GRANICA I REALNOSTI… | GETO SRBIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *