ЗАШТО НИЈЕ СТВОРЕНА ВЕЛИКА СРБИЈА, ВЕЋ КРАЉЕВИНА ЈУГОСЛАВИЈА?

ZAŠTO NIJE STVORENA VELIKA SRBIJA, VEĆ KRALJEVINA JUGOSLAVIJA?

30 novembra 2020

Znanje o prošlosti nikada nije konačno, ono je uvek “selektivna rekonstrukcija” prošlih događaja ispunjena kontroverzama, napisao je u jednoj naučnoj raspravi profesor Ljubodrag Dimić, koja je posvećena istoriografskim tumačenjima istorije dvadesetog veka.U vremenu u kome živimo dominiraju krize (ekonomska, moralna, kriza sistema vrednosti) i ono je samim tim, takođe, kontroverzno. Dodatno opterećenje ovako složenoj sadašnjici, predstavlja i suočenost sa nepreglednom masom kontroverznih pisaca istorijskih tekstova, koji se bave kontroverznim vremenima i pozivaju na razne izvore. Sve te protivrečnosti, same po sebi, stvaraju atmosferu koja otežava spremnost društva u celini da se suoči i prihvati istinu o sebi i “uđe u dijalog” sa epohom.

Popuštanje partijskih stega posle smrti Josipa Broza Tita, produbljivanje jugoslovenske krize i raspad države probudili su glad naroda za “istinama iz istorije”. Tražile su senzacije, tajne zavere, špijunske aktivnosti pojedinaca, paralelni životi pojedinih ličnosti… Novinari, publicisti i pisci bili su brži od istoričara.

U periodu porađanja višestranačja, na jednom okruglom stolu, na kome su se lomila koplja između vlasti i opozicije, najpopularniji lider među onima koji su “rušili režim”, nazvan “kraljem srpskih trgova”, Vuk Drašković, izneo je svoju istinu “da opozicija nikada nije pobedila u Srbiji”. I te njegove reči, poput mantre, biće ponavljane narednih nekoliko godina. Da nesreća bude veća na njih će se pozivati i poneki akademik. Proteći će mnogo vode Savom i Dunavom dok na videlo nisu isplivale istorijske činjenice koje govore nešto sasvim drugo.

Tako se poslednjih godina, po istom principu utiska, na stub srama izlažu kralj Aleksandar i Nikola Pašić, zbog njihove odluke da ne “prihvate” Londonski ugovor, optužujući ih da su stvaranjem Jugoslavije stvorili preduslove za nečuveni genocid nad srpskim narodom u zločinačkoj tvorevini Ante Pavelića – NDH. Pojedinci idu čak i do tvrdnji da u tim uslovima ne bi došlo do “partizanske revolucije” i komunističke vlasti na ovom prostoru. Međutim, ovaj njihov protivrečan istorijski potez, po svemu sudeći, nije bio posledica zadojenosti jugoslovenstvom i državničkom megalomanijom, već spletom kontroverznih okolnosti.

U aprilu ove godine navršilo se 105 godina od kada su se daleke 1915. predstavnici tri sile Antante (Velika Britanija, Francuska i Rusija) sastale u Londonu da sa Italijom dogovore uslove za njeno stupanje u rat na strani saveznika. I taj događaj, poput mnogih iz naše prošlosti, kod nas će, u zavisnosti od političkih i ideoloških okolnosti, biti raznoliko tumačen i objašnjavan.

Ovaj dogovor, koji će ostati zabeležen u istoriji kao Londonski ugovor, potpisali su markiz Marčeze Imperijali, ambasador Njegovog veličanstva kralja Italije, ser Edvard Grej, glavni državni sekretar Njegovog britanskog veličanstva za inostrane poslove, Pavle Camboni, ambasador Francuske republike, i grof De Benckendorf, ambasador Njegovog veličanstva cara svih Rusa.

Početkom Prvog svetskog rata većina zemalja Starog kontinenta odabrala je stranu, ali ne sve. Antanta i Centralne sile borile su se za naklonost Bugarske, Rumunije, Osmanskog carstva, a najviše za – Italiju. Za zemlju koja je imala oko 36 miliona ljudi, gotovo koliko i Francuska i izuzetan strateški značaj. Zato Britanija, Francuska i Rusija sredozemnu kraljevinu uvode u “prvu postavu” Antante. Svesna svoje važnosti, Italija je tražila mnogo, i to je i dobila. Saveznici su jedva uspeli da se iz dokumenta izbaci klauzula o zabrani budućeg ujedinjenja Srbije i Crne Gore.

Za ulazak u rat na strani Antante, Italija je trebalo da dobije Trentino i južni Tirol do Brenera, zatim Trst, Goricu i Gradišku, deo Julijskih Alpa, čitavu Istru do Kvarnera, uključujući Volosko, Matulje i Kastav, Cres i Lošinj s nizom manjih okolnih ostrva, deo severne i srednje Dalmacije, ostrva u severnoj i srednjoj Dalmaciji, od Paga do Mljeta… Obećani su još albanska obala oko Valone, Anadolija i Dodekaneska ostrva u Maloj Aziji i proširenje kolonija u Africi.

Iako su saveznici ceo posao oko zaključenja Londonskog ugovora obavili iza leđa Srbije, ne obaveštavajući je uopšte o nameri da se dogovaraju sa Italijom, u članu pet ovog dokumenta bilo je zapisano da Srbiji i Crnoj Gori pripada “cela obala od Kap Planke (odnosno od rta Ploče u blizini Trogira), do reke Drima (Albanija) sa lukama Splitom, Dubrovnikom, Kotorom, Barom, Ulcinjem, kao i San Đovani di Medua (u Albaniji), poluostrvo Pelješac, ostrva Veliki i Mali Drevnik, Čijovo, Šolta, Brač, Jakljan i Koločep. Ako bi saveznicima pripala Slavonija, ona bi bila ustupljena Srbiji.

“Velikodušnost” saveznika u Londonu je zapravo bio pokušaj kompenzacije kako bi Srbija ustupila Bugarskoj deo Makedonije. Da bi privoleli zvaničnu Sofiju da priđe njihovom taboru, najviši predstavnici Antante, vršili su stalan pritisak na kralja Aleksandra i Pašića da ustupe teritorije koje su joj i međunarodnim ugovorom priznate. Istovremeno, saveznici su pregovarali sa Rumunijom i za njeno učešće u ratu nudili su Banat.

Vojna konvencija Antante sa Italijom, međutim, predvidela je i mogućnost stvaranja samostalne države Hrvatske. To je posebno uznemirilo regenta Aleksandra, koji je odmah shvatio da bi u tom slučaju Hrvatska i Srbija imale pretenzija na iste oblasti. I odmah se krenulo u diplomatsku inicijativu – Pašić preko poslanika u Petrogradu, Parizu, Londonu i Rimu, a Aleksandar u ličnim kontaktima sa ključnim ljudima u Parizu i Londonu. U Rusiju se šalju naučnici Ljuba Stojanović i Aleksandar Belić, sa dokumentovanim memorandumom “Savremeno srpsko nacionalno pitanje”. U njemu je objašnjeno da se srpsko pitanje ne rešava samo priključenjem Bosne i Hercegovine i izlaskom na more. Jer, ako se pitanje Hrvatske izdvojeno rešava, onda se time ne rešava celokupno srpsko pitanje, budući da su u Hrvatskoj Hrvati pomešani sa Srbima.

I tu stupa na scenu “državnički rezon” i odluka da se odbije predlog iz Londonskog ugovora. Kao prvo, saveznici nisu prihvatili zahteve srpske vlade da daju bar neku pisanu izjavu kao pravni osnov da će dobiti obećane teritorije. A drugo i da je, hipotetički rečeno, prihvaćena i ostvarena ova ponuda, to je podrazumevalo da bi bila formirana i hrvatska država. U toj proširenoj Srbiji živelo bi oko milion i po Hrvata, gotovo polovina ove nacije. Druga polovina bi živela u Hrvatskoj. Sa Hrvatima na severnoj granici, muslimanima u BiH i Sandžaku, Šiptarima na Kosovu i Metohiji, potom sa Nemcima i Mađarima u Vojvodini, Srbi bi bili gotovo manjina u takvoj državi, sa istim nacionalnim problemima.

Drugim rečima, vođstvu Srbije i nije preostajalo ništa drugo do da se opredeli za zajedničku državu sa Hrvatima i Slovencima jer je jedan od glavnih ratnih ciljeva bio da Srbi konačno budu okupljeni “pod istim krovom”. U međuvremenu, promenile su se mnoge okolnosti na širem planu. Oktobarska revolucija isključila je ulogu Rusije u stvaranju nove političke karte Evrope. Velika Britanija i SAD su do leta 1918. podržavale ideju da se Austrougarska posle završetka rata obnovi. Predsednik Vilson je taj zvanični stav vlade SAD izneo u svojoj čuvenoj poruci američkom kongresu.Međutim, gotovo preko noći, dolazi do naglog obrta u njihovim pogledima na budućnost Habzburške monarhije, kada je austrougarski car Karlo (koji je na prestolu zamenio Franju Josipa posle njegove smrti), 12. maja 1918. potpisao obavezu da će “neopozivo vezati sudbinu svoje monarhije za Nemačku, bez obzira na uspeh ili neuspeh nemačkog oružja”. Ratni ciljevi Vašingtona i Londona su hitno bili izmenjeni i sada su glasili: Austrougarska se mora baciti na kolena i teritorijalno raskomadati.

Teritorijalna transakcija

Kako bi od Beograda dobili pristanak za “određenu teritorijalnu transakciju”, Englezi su bili voljni ne samo da obnove ratom opustošenu Srbiju, nego da joj daju status i značaj “velike Srbije”. To najbolje pokazuje sadržaj memoranduma koji je polovinom januara 1915. engleski ministar inostranih poslova Edvard Grej (na slici) uputio ruskoj vladi i u kojem se kaže: “Ako srpska vlada garantuje Bugarskoj delove Makedonije, srpske aspiracije za velikom Srbijom, uključujući deo jadranske obale, biće zadovoljene.”

Ovaj memorandum na najbolji način demantuje tvrdnje pojedinih zlonamernih zapadnih političara, istoričara i novinara, da je pojam i izraz “velika Srbija” bio odomaćen u Beogradu.

(Autor Ivan Miladinović / Večernje novosti)

KOMENTARI41 komentara

 1. milorad3 says:

  jugoslavija je isključiva i jedina greška kralja aleksandra i samo je njegova odgovornost i njegove kraljevske kuće za tu propast u koju su nas uvalili iz sebičnih i megalomanskih razloga.Zato danas većina srba neće ni da čuje više za njih,njihovu kuću i monarhiju, ta priča je završena jer su nas IZDALI i PRODALI ko marvu na pijaci.Jedino zasluge njihovih herojskih predaka danas održavaju TOLERANTAN odnos nas SRBA prema toj porodici.GADNO su se ogrešili o sopstveni rod.I, mogli su,i trebali su, i da ostanu PETROVIĆI, nije im trebalo da uzimaju taj TURSKI NADIMAK kao svoje prezime.

  • jovan says:

   Katastrogalna greska kralja Aleksandra. Bio je izvrsitelj engleske antisrpske politike, koja cilj imala, kako su govorili da nad "divljim srbima" vladaju katolici Hrvati i Slovenci. Jos goru stvar cini, nastavljajuci tu politiku, knez Pavle, jos veci anglofil,koji vise voleo Hrvate i Slovence od "divljih" Srba, i stvara Veliku Hrvatsku od novokomponovanog naroda tzv. Hrvati(katolici Srbi), time fakticki pocinje "nulti dan" stradanje i genocid nad Srbima u Jugoslaviji. Potom, u Drugom ratu Englezi i Vatikan postavljaju Srbima vlast Tita i Kardelja, kontinuitet. Taj niz vladanja katolickog Zapada prekida Slobodan Milosevic koji kaze da je DOSTA. I biva satanizovan od Zapada, od domacih koji su bili komunisti-katolici-ustase beogradski, i sav olos berlinsko-vatikansko-londonski, sav olos pljackaske horde Zapada. i na kraju ga ubijaju i sve one koji su se protivili cepanju Srba. I DAN DANAS taj antisrpski program se sprovodi, i nikada nece prestati.

   • Kosovac says:

    @ jovan, …..Slobodan Milošević je posle 1918. godine prvi Srbin na vlasti koji je uspeo da kaže DOSTA. Otuda i psihopatska mržnja prema njemu od strane Drugosrbijanaca, komunjara Stambolićevaca i srpskih autošovinista. ……………Inače, da te ispravim, nije to bila greška kralja Aleksandra. Kralj Aleksandar je s namerom sproveo taj nalog Masona, uz kontrolu Nikole Pašića. Prethodno je morao da utre put streljanjem Apisa i drugova, koji su bili pravi borci za Veliku Srbiju kroz Ujedinjenje svih srpskih zemalja. Aleksandru ta poslušnost ipak nije pomogla da izbegne da i njega Masoni streljaju. Ko s đavolom tikve sadi, tikve mu se o glavu razbijaju.

    • Gagi says:

     KOSOVAC..... Imas pravo da volis koga hoces i da ga hvalis, to je SAMO tvoj intimni osecaj.Ista je situacija i danas, mi predsednika MORAMO da volimo da bi on odradio svoj posao zastite Srpskog naroda. Bedan i jadan narod izadje ispred Skupstine da moli i voli svog vodju.Ko napravi Dafinu i Jezdu da opljacka svoj narod, svaki malo ugledniji DB-jac i "cuvar" narodnog sistema je odlazio kod Dafine da uzme narodnu muku koliko hoce. Ko prevari svoj narod, o cemu ti pricas. Sta su konkretni politicki uspesi Slobe, toliko proteranih Srba i raskucenih kuca, toliko pobijenih Valjevaca od nasih aviona. O cemu ti pricas, roka li te Zajecarsko.

     • jovan says:

      Mozda Kosovac pije, ali kod tebe, bojim, tezi problem. Tvoje prosto, naivno razmisljanje i totalno nerazumevanje vodjenje rata i sankcija 90-ih protiv Srba. Pa sankcije i rat su nametnuti da se stvori haos, beznadje pljacka, da pljackas-pacovi potsticani od Zapada obore vlast, i nije rat poceo Milosevic, a jos manje krao pare.Ako si politicki ostrascen protiv Milosevica, to ne znaci da treba da budes slep i glup, pa da vidis da ista matrica pljackaske horde Zapada koju primenjuju i dalje, Libija, Irak, Sirija,Ukrajina,,... Propaganda, ciaja, mija, cine svoje.Zrtva se proglasi za zlocinca, narod unesreci, opljacka. Znam da ovo ne mozes da razumes jer je to sto ti navodis samo deo celog paketa razaranja privrede, okupacija zemlje, pljackanje prirodnih i ljudskih resursa Srbije.

     • Kosovac says:

      @ Gagi, …..Nije Dafina uzimala narodnu muku. Njoj su samo svoju muku dobrovoljno poklanjali naivni pokvarenjaci koji su se nadali dobitku na ovoj vrsti kocke. Ustajali su u ranu zoru i čekali nestrpljivo da dođe na njih red da daju svoje marke. I bili veoma srećni kada je banka primala te marke, a oni dobijali potvrdu. ……….Prestao sam da pijem Zaječarsko ćirilićno, da se malo odmorim. Zabrinuo sam se, jer posle osmog piva meni počinje da radi savest i počinjem tada da se pitam šta mi je to trebalo. Ostale vrste piva i ne pipam, kada vidim njihovu etiketu na hrvatskoj latinici, meni se odmah smuči.

    • Milan says:

     PRVOM KOMENTATORU, Suviše trošite emocije, te tako izostaje logično zaključivanje. Nije bilo odlučujuće šta želi kralj Aleksandar Karadjordjević i Nikola Pašić, te ni to što nisu prihvatili predlog o stvaranju velike Srbije, a ni kakve su inicijative oni pisali, nego šta su želele glavne saveznice iz prvog svetskog rata. Pašićeve i Aleksandrove inicijative ne bi prošle da se nije dogodilo ovo, a što piše u tekstu: "Velika Britanija i SAD su do leta 1918. podržavale ideju da se Austrougarska posle završetka rata obnovi." Ovo znači da Slovenija i Hrvatska ostale bi u sastavu Austrougarske! "Međutim, gotovo preko noći, dolazi do naglog obrta u njihovim pogledima na budućnost Habzburške monarhije, kada je austrougarski car Karlo (koji je na prestolu zamenio Franju Josipa posle njegove smrti), 12. maja 1918. potpisao obavezu da će “neopozivo vezati sudbinu svoje (Austrougrske) monarhije za Nemačku, bez obzira na uspeh ili neuspeh nemačkog oružja”. Ratni ciljevi Vašingtona i Londona su hitno bili izmenjeni i sada su glasili: Austrougarska se mora baciti na kolena i TERITORIJALNO RASKOMADATI." ... Razmišljate slično kao Milogorski režim koji osudjuje odluke Podgoričke skupštine i Srbiju naziva okupatorom Crne Gore. Pre Podgoričke skupštine glavne saveznice su se već odlučile za formiranje Jugoslavije, dakle i njima je odgovaralo da dodje do ujedinjenja Srbije i Crne Gore. Pravo pitanje je zašto? Rusija je istupila iz prvog svetskog rata u martu 2018 godine te zbog toga se ona nije ni pitala, nego za konačno kreiranje mirovnog sporazuma pred kraj i nakon prvog svetskog rata najbitnije su bile Velika Britanija, Francuska i SAD. Fa nije postojala njihova prećutna saglasnost Podgorička skupština nikad ne bi bila ni zakazana. Zato idiotski je što Milogorci ukazuju prstom na Srbiju, a ne pominju glavne pobednice Veliku Britaniju, SAD, Francusku. Koliko god da je Srbija dala žrtava na oltar slobode tokom prvog svetskog rata, zbog toga od vodećih sila pobednica nije dobila pravo da ona medju prvima i zajedno sa prvima odlučuje na kreiranje novih država. Sile Antante su se žurile da okončaju prvi svetski rat, a nasuprot tome Austrougarska koja ima obećanje da će ostati cela ne posustaje da se rat nastavi, eto to je bilo odlučujuće. Ta greška Austrougarskog cara Karla je stvorila Jugoslaviju, a ne volja srpskog kralja Aleksandra. Jugoslaviju su videli kao branu novom nemačkom širenju, takodje i Čehoslovačku. Zašto im je odgovaralo ujedinjenje Srbije i Crne Gore* Obadve države su tradicionalno naklonjene ruskom narodu i ruskoj državi, a u Rusiji se već uveliko odvijala revolucija, najpre februarska zatim i oktobarska. Nova država Kraljevina SHS (Jugoslavija) je trebala da bude brana i eventualnom ruskom širenju, ne samo nemačkom širenju. Dakle dve rusoljubačke zemlje najpametnije je svesti na jednu, te unutar države time bi postali politički jači i uticajniji Slovenci i Hrvati narodi koji tradiconalno nisu bili rusofilski orijentisani nego su stremili ka Zapadu.

     • Milan says:

      Ispravka: "Fa" treba da stoji "Da"

  • Željko says:

   Srbi hvala vam što ste nam dali neovisne države!! Vaša bivša braća : Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Bošnjaci muslimani, (Sjeverno) Makedonci i Albanci !!

 2. Portopranco says:

  Otac mi je Srbin iz Benkovca,mati Talijanka iz Rijeke.Uvijek sam se izjašnjavao kao Srbin i pravoslavac zato što sam tako odgojen i što sam se tako i osjećao.Da budem iskren,kod nas Srba iz Sjeverne Dalmacije to nekakvo jugoslovenstvo nije se nikako primilo.Mi smo Srbi,imamo našu tradiciju,imamo našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu i to bi bilo to.

 3. Kamena kuća says:

  Zato što su poubijali ciljno ratom srpsko stanovništvo i nije moglo drugačije da se zove ...da bi posle opet rasparčali Srbiju sa punoletnu generaciju koja će poginutii u drugom svetskom ratu i tako uništavati Srbiju kako požele kao i dan danas

 4. VRSK says:

  Kao i uvek nesloga,zavist i totalno rasulo u narodu. Ništa se nije promenilo ni danas. Imamo bolesnike na vlasti koji se hvale nekim delima uradjenim novcem običnog naroda. Vojiska je u katastrofalnom stanju sa pet polu ispravnih aviona. Forsiraju se LGBT vrednosti a zapostavlja crkva i vrednosti koje su koliko toliko održale srpski korpus. Na vlasti su i dalje potomci komunista koji su zatrli intelektualnu snagu naroda Srpskog. Mediji su puni Kristijana Golubovića i prostitutki. Ova zemlja u kojoj živimo je samo jedna utopija koja podseća na jednu od mnogih književnih tragedija. Satkani od nemorala,droge i prostitucije u svakom obliku mi pokušavamo da se dopadnemo zapadu i stremimo tom putu bez povratka. Na čelu sa Vulinom,Brnabićkom i AV koji je zreo za lečenje.

 5. Ramonda Serbika says:

  Forsiraju se LGBT vrednosti a zapostavlja crkva - a šta ta CRKVA preduzima u odbranu od pedera,lezbejki,gej parade KONKRETNO - javno i tajno.Ništa.Javno mora ne samo da se izjavama bori protiv toga već da organizuje i predvodi POBUNU protiv pomenutih pošasti.Tajno,mada ne u bukvalnom smislu,mora u svojim objektima da organizuje predavanja,diskusije,izložbe i seminare o POGUBNOM i po opstanak nacije opasnom a nametnutom prevrednovanju ljudskih vrednosti u društvu,kulturi...Šta pomenuta crkva preduzima u ZAŠTITI ĆIRILICE pravog srBskog pisma koje ima potvrdu svoje istorije od 7500 godina u Starčevu,Lepenskom viru,Vinči.Crkva,sveštenstvo na svim nivoima je NESPREMNO dočekalo promene u društvu .Pravi vernici su samo u manastirima do kojih nema asfaltnih puteva i do kojih ne mogu da stignu džipovi,bmv,audiji....Nadam se,iako za to nemam pokriće,da će se izborom novog patrijarha crkva OTREZNITI,dozvati pameti i stati na čelo DUHOVNE i KULTURNE obnove i preporoda.

  • Cp6a says:

   Preteruješ. Ko hoće, taj može da vidi i prepozna stav naše crkve po svim važnim pitanjima. Mitraljezima i bombama se naša crkva ne bavi.

  • Gagi says:

   Ramonda Serbika....Apsolutno te podrzavam. Nas Duh mirnim snom spava, kao da se predao necastivom. U nekim ranijim vremenima je paroh obilazio i druzio se sa svojim parohijanima, nama deci je davao bombone. Nema vise onog duhovnog prepoznavanja i zajednistva, danas nam je nas Duh nekako otudjen-kao da nije nas. Vise mi lici na neku korporaciju koja se grcevito brine za licni opstanak u ovom sveopstem ludilu i anarhiji. Crkva smo svi mi vernici, svaki vernik je zgrozen ovom neogranicenom duhovnom slobodom koja vodi u primitivizam. Slazem se sa tobom da je ova nezainteresovanost i uporno cutanje postalo vec nesnosljivo. Umesto da nas obasjava jakim duhovnim svetlom i pokazuje put, nas duhovni svetionik jedva da se vidi i primecuje.

  • Kosovac says:

   @ Šta pričaš, masonska Ramondo. Da Srpska Pravoslavna Crkva otera miliciju i vojsku koji bornim kolima čuvaju pederske balove LGBT? Da Srpska Pravoslavna Crkva uhapsi odgovorne koji izdaju sajt Skupštine Srbije na hrvatskoj latinici?

 6. Cp6a says:

  Ne znam šta je autor hteo da kaže i zašto kritikuje kritičare Jugoslavije, kad je u članku pokazao da su potpuno u pravu.

  • Cp6a says:

   Zapravo, titoistička droga je izgleda mnogo jaka - i pored dostupnih svih važnih činjenica, uništava logičko zaključivanje potpuno.

 7. petrovgrad says:

  Zapadno evropski narodi pre svega Germani i Englezi su tome komovali. To je bilo izraženo u 20 veku. Ranije tvorac zla je bio Vatikan. Vatikan je propao, i sada mu je jedini zadatak da sebe održi u okviru zidina. Njihov uticaj van zidina je beznačajan. Sada Zapadom vladaju Gej lobisti i satanisti. Mislim da će njima Muhamedanci doći glave. Muhamedanci ubrzanim korakom pokoravaju Zapadnu Evropu, kroz prirodni priraštaj. Pogled na vset Muhamedanaca i Gej lobista i satanista je u žestokom sukobu. Vrednosti Muhamedanaca u odnosu na Gej lobista i satanista su daleko pozitivniji i perspektivniji za ljudski rod.

 8. Srbija cveta says:

  Pa ne, što se tiče članka to nije dovoljno objašnjenje, ono postoji u analima istorije, zaista su slovenija i hrvatska u vreme kraljevine Srbije zdušno želele da se priključe zajednici sa Srbijom. Isto kao što ni u onoj poslednoj Jugoslaviji zajednice srbije i crne gore, mi nismo niti mogli niti želeli da ukinemo ime Crne Gore i da od nje napravimo veliku Srbiju. Očigledno su državni interesi i okolnosti one koje diktiraju takve pojave. Dont vrvi, bi hepi.

 9. Zorana says:

  Zato sto je kralj bio britanski covek i po zadatku ugurao Srbiju u Yugoslaviju, a u yugoslaviji je rasparcao i tako smanjio. Isto radi danasnja vlast ucica koji za njih gura novu zajednicu na prostoru zapadnog balkana.

 10. Gagi says:

  Nije stvorena Velika Srbija jer pod tim imenom narod zapadno od Drine ne bi prihvatio takvu drzavu i ujedinjenje.Lepsa je bila prica da je ovo ujedinjenje svih slovena u novu drzavu koja se zvala Jugoslavija. Kralj je pristao da NASA drzava nosi to ime iz jednog jedinog razloga, da bi obezbedio Srpski narod preko Drine i pokrio ga nasim nacionalnim kisobranom. To je tako i bilo uz neke manje nacionalne probleme koje su stvarali gubitnici I sv. rata preko svojih spijuna. Ogroman problem za Srbe je nastao posle II rata, kada su vlast i drzavu oteli nemacko-vatikanski spijuni, odmah su u Avnoj-u razorili tu drzavu Srpskog naroda ostavivsi ime prethodne drzave zbog ciste manipulacije. Tu razgradnju Srpske drzave su temeljno obavili komunisti, oni su u principu identicni poturicama i pounijacenim srbima, svi navedeni su otvoreno delovali protiv Srba jer su prihvatili drugu,tudju ideologiju koja nije Srpska. Svako onaj ko se odrekao nasih nacionalni simbola, krsta sa ocilima i nase vere, nije moguce smatrati delom naseg korpusa jer oni jednostavno nisu vise NASI. Mnogi komunisti se danas lazno predstavljaju da su Srbi, po drugi put u ovom veku su promenili stranu i ideologiju. Gori su od ovih drugih konvertita,oni su bar ostali ono sto jesu. Evo, ovih dana cujemo i vidimo da se ponovo okupljaju ove stetocine, sada oko ludacke ideje o stvaranju jos jedne (samo njihove) bezdusne Jugoslavije. Resili da svojoj deci ostave dostojno nasledje srpa i cekica za koje su se moralno zrtvovali i izgubili dusu. Nece valjda da im ostave tamo neku drzavu Srbiju za koju su se patriotski i junacki borili neki drugi. Danas Srbi prozivljavaju teska vremena, napadaju i besomucno ujedaju hijene sa svih strana, najgore bole ujedi ovih hijena koje su medju nama.

  • jovan says:

   Netacno! Svi zapadno od Drine su bili za Veliku Srbiju, i "mladobosanci", i katolicki Srbi u Dalmacija, a tek Baranja, Srem, Banat, Backa, Slavonija,... To je potvrdio i hrvatski akademik Tvrtko Jakovina. Slovenici bi bili pripojeni Austriji, Zagorje Madjarskoj. Nebitna manjina je bila protiv.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, .....Mnogo ti je plitka ova rečenica „Nije stvorena Velika Srbija jer pod tim imenom narod zapadno od Drine ne bi prihvatio takvu drzavu i ujedinjenje“. Treba da glasi „Nije stvorena Velika Srbija zato što su prestolonaslednik Aleksandar i Nikola Pašić streljali Srbe borce koji su bili u stanju da sprovedu prirodnu ideju Velike Srbije. I to su uradili po nalogu svojih pretpostavljenih iz Tajne organizacije kojoj su i sami pripadali. Prouči malo i ovaj kratki odgovor koji ti je uputio kolega „jovan“. ……………Inače, po ovom pitanju uopšte ne postoji razlika između komunista i monarhista tipa Karađorđević. Jedino mi je nepoznat stvarni razlog zbog kojeg su komunisti rehabilitovali Apisa. Možda su imali nameru da malo zamute vodu.

   • Gagi says:

    Mislim da tu nema velikih razmimoilazenja u stavovima. SVI su uvek radili za jednu "centralu". I u centralama postoji kurslus, probije nekada neki kabal. Sustina je u tome, svi su oni najobicnije bitange koji su ziveli besplatno na racun Srpske krvi, sto bi se reklo, jezuitski ljudozderi. Kada je propast zakucala na vrata, bilo je, pomagaj majko Rusijo. Ovaj olos u svom hipnotizmu nije u stanju da shvati,jezuti su opstali zbog svoje izgradjene karakteristike da ostanu dostojni svom redu, po cenu zivota. Ovi danas vole da zive, lepo nam smestaju katolici za sitnu kintu.

 11. Cp6a says:

  Koji narod zapadno od Drine ne bi prihvatio proširenje Srbije na osnovu skupo plaćene pobede i učestvovanja u ratu na strani sila pobednica?

  • Gagi says:

   Svi oni koji su se u I ratu borili na strani austrougarske protiv Srbije. Bilo je tu nasilno mobilisanih pripadnika i naseg naroda. Narocito rvati i slovenci ne bi prihvatili Srpsku veliku drzavu zbog osvete junaka sa Soluna. Ovako, napravili su nesto novo gde su svi nasi neprijatelji abolirani. Isto se to desilo i posle II rata,nekom cudnom nevidljivom politikom nasi neprijatelji se uvek aboliraju i posle poraza uvrste u nas korpus.Onda nas ti gubitnici otvoreno jasu i ponizavaju jer nisu osetili nikakve posledice svog poraza a imaju pravo jer je kuca sada "zajednicka".

   • Kosovac says:

    @ Gagi, .....Zašto si se uplašio što rvati i slovenci ne bi prihvatili Srpsku veliku državu? Pa naravno da ne bi prihvatili (baš me briga), to je prirodno sa njihove strane. Ali zar ne znaš da Slovenaca u toj velikoj državi ne bi ni bilo, oni bi mogli samo da joj pljuju pod prozor, ili u reku Muru kod Murske Sobote ili Ilirske Bistrice. Slovenci bi ušli pod skute Austrije (kao Koruška), ili bi bili samostalni – sve bi bilo lepo onako kako bi odlučili oni iz Tajne organizacije. A Hrvati? Takođe bi njima ostala neka Hrvatska u realnim granicama, ne bi bili oštećeni. A u Velikoj Srbiji bi ostala neka šaka jada od Hrvata koji u pravednoj strogoj državi nikako ne bi mogli da postanu remetilački faktor. Ne bi mogao da opstane izum komunista da nacionalne manjine upravljaju Srbima a da Srbi budu srećni zbog toga. Taj komunistički genijalni izum su najbolje usavršili današnji sorošoidi…..

   • Cp6a says:

    Brat Kosovac je sve potanko odgovorio i nemam šta da dodam, sem da budem vulgaran u vezi sa tim narodima.

 12. SiNiša says:

  O kojoj državi Hrvata i Slovenaca lupa autor? Onoj sa dvodnevnom istorijom. Ta finta ni u fudbalu ne bi prošla.

 13. Gagi says:

  Postoje istorijska svedocanstva da su nasi politicari i generali bili preko Drine da osete raspolozenje tamosnjeg naroda za velikom Srpskom drzavom. Nagovarali su Kralja da to ne cini jer je mrznja prema Srbiji ogromna, ovaj je to poslusao u meri da napravi sasvim novu drzavu Jugoslaviju koja ce biti vlasnistvo svih naroda. Da su generali bili u pravu (mislim da je bio Stepa)sa svojom procenom, govori nam odnos tog naroda prema Srbima u II ratu i ovom poslednjem. Stvar je vrlo jednostavna, nikakva politicka alhemija nije u stanju da spoji nespojivo, narode katolicke i pravoslavne vere. To se vec puno puta pokazalo u istoriji ovog Balkanskog prostora.Kada katolici izgube, pristaju na sve da bi izbegli revansizam, cim se malo oporave, postaju jos krvolocniji da bi se osvetili za svoj poraz. Ideja o stvaranju jedne drzave za sve je bila humana utopija jer je mnogo naroda na ovom prostoru izginulo bespotrebno, medjutim, jezuiti vekovima nisu napustili ideju da poseduju ceo ovaj Balkanski prostor i "ociste" ga od pravoslavaca. Narocito zbog istorijskih dokaza o radjanju njihovih Cezara na ovom prostoru, sta je bilo ranije i ko je ovde ziveo pre njihovog prisustva, o tome ne pricaju. Zbog te njihove neutoljive zelje da vladaju ovim prostorom, uvek ce biti novih ratova i medjusobnih zrtava. Mora se priznati da to rade maestralno,izuzetno su nas dobro proucili, u stanju su da zavade dva oka u glavi i da podrzavaju ono koje gleda u njihovom pravcu.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, .....Bio je to vojvoda Mišić koji je izveštajem upozoravao masona kralja Aleksandra na Hrvate i njihovu zločinačku prirodu. I da ne srlja u zajedničku državu. Kralj Aleksandar je to primio k'znanju, ali njegove masonske gazde iz centralnog komiteta nisu htele ni da čuju. Opomenuli su čak Aleksandra da ne obesmišljava i ne pravi uzaludnim ubistvo Apisa. Pa i danas je isto: Predsednik Srbije otera ambasadora Crne Gore, a Centralni komitet EU mu samo pošalje poruku „no, no....“. I šta misliš, da li predsednik sme da ne posluša? Ne sme, ako ga odmah ne ukinu, prvo što će mu uraditi je to da ga isključe iz Tajne stranke. Onda sledi kazna što ne ispunjava ono na šta se zakleo pri inicijaciji. Pa može lako da se desi da se provede isto kao njegov imenjak kralj Aleksandar. Ne mora da ga streljaju, može svileni gajtan, novičok, ili da ga navodno okrzne kamion kao onog amerikanca Džona Nejbora, Perišićevog drugara.

   • Gagi says:

    U ovome se apsolutno slazem. Znaci, Mi nismo nasi.

   • Cp6a says:

    U onom momentu, posle tolikih naših pogibija, da smo odredili granice Srbije na terenu dovođenjem naše vojske i koje su isključivo u interesu srbskog naroda, smatram da bi saveznici malo gunđali, ali da bi morali da nas ispoštuju. To je jedini istorijski momenat kad su nas zapadnjaci smatrali za prave saveznike, jer smo za to savezništvo mnogo dali. Tako, da je kralj hteo, mogao je.

    • Rista says:

     Upravo o tome pišem dole. Ko mala deca. Ja znam da je on mogao??? A kad dete poraste onda sretne nemilosrdnost za koju nikad nije ni čuo. Samo neka deca nikad ne porastu. Seremo po sebi i to nas najviše upropašćava a takve kao ti svi Soroši će podržati. Ima tu daleko više nego što tvoj mozak može da zamisli a usput, nemaš pojma šta je zaista bilo nego prosipaš dečju ideologiju. Ne bih više osim da se prekrstim dva tri puta u čudu.

     • Cp6a says:

      Koliko moraju svi ljudi da budu zapljuvani i mizerni, da bi tebi bilo dobro?

     • Kosovac says:

      @ Rista, …..Sada si i ti počeo da kalamundariš. Pa mogao je Aleksandar tako da uradi, ne samo mogao, nego je i trebao. I to vojska da ode samo na ona mesta gde bi je srpski narod dočekao. Elegantno. Neka masoni vrište i pište, ne bi smeli to javno. Zaista kako kaže Srba, saveznici bi malo gunđali. Tako je svojevremeno i Njegoš pisao knezu Milošu (ili Mihajlu?), da srpska vojska zaposedne Bosnu, a baš ti sa zapada bi protestvovali i malo galamili (gunđali). Pa bi se ućutali. Tursku nije spominjao. Obrenović nije imao petlju iako je imao dobru vojsku. Ili zato što je bio Austrofil, možemo samo da pretpostavljamo. ……………Čak i da su masoni (tadašnji sorošoidi) reagovali grubom silom, i da taj poduhvat ne bude uspeo, masoni bi se ofirali, a mi bi imali evo 100 godina da razmišljamo kako da stanemo aždaji za vrat. A ne da ja tek pod starost saznajem o tim tajnim antisrpskim igrama. U školi se ništa nije učilo, ispada da su po ovom pitanju i komunisti i monarhisti isti….isti…. Kada znamo sve osobine neprijatelja, (Tajne), mogao bi da se nađe neki pametan Srbin koji bi mu doakao.

   • Veliki brat says:

    @Kosovac Mišićevo upozorenje je dokazana izmišljotina.

 14. Gagi says:

  Moja pamet mi govori da od nas nema NISTA. Velika vecina naseg naroda se prokurvala, tako nas ustrojise ove nase politicke velmoze. Narod je zapostavio istinu koja je sadrzana u zapovestima, sada luta barabskim putevima u beznadju pokvarenih i mocnih. Danasnje svetsko drustvo je brutalna sila pokvarenih i najgorih u ljudskom rodu, tu dominaciju su ostvarili prevarama o zajednistvu, ljudskim pravima i jos hiljdu gluposti. Imanje (drzava) se cuva beskompromisno, nije mi shvatljivo da neko ima stav da to "moze" da se sacuva drugacije, kompromisom. Tako sto ce se uzurpatoru izaci u susret jer i on mora da zivi, neka stvori i neka zivi. Dokle vise Srbi da stvaraju i da se grbave da bi drugi mogli da zive, dokle da Srpsku narodnu muku pljackaju zahvaljujuci "nasim politicarima" koje su izabrali i vrbovali katolicki profesori jos na fakultetu. Pa ljudi moji, dokle da spavamo.

 15. Archelay says:

  Londonski mirovni skup 1915 je stanje zavrsetka balkanskih ratova na kome se delio plen vazalnih zemalja-ucesnika tih ratova.To sto su ti ratovi bili vandalski cin,najmanje je bilo vazno.Vazno je bilo da glavni naredbodavci Engleska,Francuska,Italija i Rusija budu zadovoljni a to sto vazalskih vojska cinili dzverstva nad civilima,nema veze.Okupirali Makedoniju raskomadali poput poklanu zivotinju i delili kome kako su hteli.Ako neko misli da je to zavrsni cin,varaju se.Hronicari i istoricari sve to registrirali i zapisali docice vreme za naplatu.

 16. Rista says:

  Kraljevina je stvorena isto kao i RSCG. Zato što se moralo. Optuživati bilo kojeg Srbina ili kralja Srbije za to je apsurd, kao što je danas apsurd kada ljudi krive Vučića. Vučić je kvisling koji je kvisling zato što smo poraženi a Kralj je bio kvisling posle pobede. Mala razlika jer ni jedan ni drugi ne mogu da urade ništa bez dozvole Zapada. A kao što vidimo, ILI NAJČEŠĆE NEĆEMO DA VIDIMO i onda je Rusija bila pomalo protiv Srbije, kao i posle II Svetskog rata. Znači nemamo podršku čak ni naše braće iako su oni u još većim govnima nego mi. U tom delu neshvatanja, nije potrebno naširoko raspravljati zašto nismo u stanju da iskočimo iz te septičke jame, ali kriviti Srbe za propast Srbije je najveća glupost koju Srbi danas gutaju i sve više javno neguju. Na taj način se izvinjavamo što nas tuku. KADA svi Srbi a ne samo pola, shvate da i posle pobede i poraza moramo nastaviti da se borimo onda možemo nastaviti dalje da razgovaramo. A gledati sitnice na velikom tepihu, samo nam skreće pažnju na nebitan detalj. Srbi, otvorte malo više oči i ne nasedajte bez veze. Srpska javnost se zaprašuje sa podmetačinama kao što je da je Knez Lazar pogrešio, Kralj Pogrešio, Vučić uništava Srbiju i slične gluposti. Uvek je iza toga ili Turska ili Nemačka ili danas Amerika. To su glavni Srpski neprijatelji a ne naši Srbi, bili oni kvislinzi posle pobede ili posle poraza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *