ЗАШТО НИЈЕ СТВОРЕНА ВЕЛИКА СРБИЈА, ВЕЋ КРАЉЕВИНА ЈУГОСЛАВИЈА?

ЗАШТО НИЈЕ СТВОРЕНА ВЕЛИКА СРБИЈА, ВЕЋ КРАЉЕВИНА ЈУГОСЛАВИЈА?

30 новембра 2020

Знање о прошлости никада није коначно, оно је увек “селективна реконструкција” прошлих догађаја испуњена контроверзама, написао је у једној научној расправи професор Љубодраг Димић, која је посвећена историографским тумачењима историје двадесетог века.



У времену у коме живимо доминирају кризе (економска, морална, криза система вредности) и оно је самим тим, такође, контроверзно. Додатно оптерећење овако сложеној садашњици, представља и суоченост са непрегледном масом контроверзних писаца историјских текстова, који се баве контроверзним временима и позивају на разне изворе. Све те противречности, саме по себи, стварају атмосферу која отежава спремност друштва у целини да се суочи и прихвати истину о себи и “уђе у дијалог” са епохом.

Попуштање партијских стега после смрти Јосипа Броза Тита, продубљивање југословенске кризе и распад државе пробудили су глад народа за “истинама из историје”. Тражиле су сензације, тајне завере, шпијунске активности појединаца, паралелни животи појединих личности… Новинари, публицисти и писци били су бржи од историчара.

У периоду порађања вишестраначја, на једном округлом столу, на коме су се ломила копља између власти и опозиције, најпопуларнији лидер међу онима који су “рушили режим”, назван “краљем српских тргова”, Вук Драшковић, изнео је своју истину “да опозиција никада није победила у Србији”. И те његове речи, попут мантре, биће понављане наредних неколико година. Да несрећа буде већа на њих ће се позивати и понеки академик. Протећи ће много воде Савом и Дунавом док на видело нису испливале историјске чињенице које говоре нешто сасвим друго.

Тако се последњих година, по истом принципу утиска, на стуб срама излажу краљ Александар и Никола Пашић, због њихове одлуке да не “прихвате” Лондонски уговор, оптужујући их да су стварањем Југославије створили предуслове за нечувени геноцид над српским народом у злочиначкој творевини Анте Павелића – НДХ. Појединци иду чак и до тврдњи да у тим условима не би дошло до “партизанске револуције” и комунистичке власти на овом простору. Међутим, овај њихов противречан историјски потез, по свему судећи, није био последица задојености југословенством и државничком мегаломанијом, већ сплетом контроверзних околности.

У априлу ове године навршило се 105 година од када су се далеке 1915. представници три силе Антанте (Велика Британија, Француска и Русија) састале у Лондону да са Италијом договоре услове за њено ступање у рат на страни савезника. И тај догађај, попут многих из наше прошлости, код нас ће, у зависности од политичких и идеолошких околности, бити разнолико тумачен и објашњаван.

Овај договор, који ће остати забележен у историји као Лондонски уговор, потписали су маркиз Марчезе Империјали, амбасадор Његовог величанства краља Италије, сер Едвард Греј, главни државни секретар Његовог британског величанства за иностране послове, Павле Цамбони, амбасадор Француске републике, и гроф Де Бенцкендорф, амбасадор Његовог величанства цара свих Руса.

Почетком Првог светског рата већина земаља Старог континента одабрала је страну, али не све. Антанта и Централне силе бориле су се за наклоност Бугарске, Румуније, Османског царства, а највише за – Италију. За земљу која је имала око 36 милиона људи, готово колико и Француска и изузетан стратешки значај. Зато Британија, Француска и Русија средоземну краљевину уводе у “прву поставу” Антанте. Свесна своје важности, Италија је тражила много, и то је и добила. Савезници су једва успели да се из документа избаци клаузула о забрани будућег уједињења Србије и Црне Горе.

За улазак у рат на страни Антанте, Италија је требало да добије Трентино и јужни Тирол до Бренера, затим Трст, Горицу и Градишку, део Јулијских Алпа, читаву Истру до Кварнера, укључујући Волоско, Матуље и Кастав, Црес и Лошињ с низом мањих околних острва, део северне и средње Далмације, острва у северној и средњој Далмацији, од Пага до Мљета… Обећани су још албанска обала око Валоне, Анадолија и Додеканеска острва у Малој Азији и проширење колонија у Африци.

Иако су савезници цео посао око закључења Лондонског уговора обавили иза леђа Србије, не обавештавајући је уопште о намери да се договарају са Италијом, у члану пет овог документа било је записано да Србији и Црној Гори припада “цела обала од Кап Планке (односно од рта Плоче у близини Трогира), до реке Дрима (Албанија) са лукама Сплитом, Дубровником, Котором, Баром, Улцињем, као и Сан Ђовани ди Медуа (у Албанији), полуострво Пељешац, острва Велики и Мали Древник, Чијово, Шолта, Брач, Јакљан и Колочеп. Ако би савезницима припала Славонија, она би била уступљена Србији.

“Великодушност” савезника у Лондону је заправо био покушај компензације како би Србија уступила Бугарској део Македоније. Да би приволели званичну Софију да приђе њиховом табору, највиши представници Антанте, вршили су сталан притисак на краља Александра и Пашића да уступе територије које су јој и међународним уговором признате. Истовремено, савезници су преговарали са Румунијом и за њено учешће у рату нудили су Банат.

Војна конвенција Антанте са Италијом, међутим, предвидела је и могућност стварања самосталне државе Хрватске. То је посебно узнемирило регента Александра, који је одмах схватио да би у том случају Хрватска и Србија имале претензија на исте области. И одмах се кренуло у дипломатску иницијативу – Пашић преко посланика у Петрограду, Паризу, Лондону и Риму, а Александар у личним контактима са кључним људима у Паризу и Лондону. У Русију се шаљу научници Љуба Стојановић и Александар Белић, са документованим меморандумом “Савремено српско национално питање”. У њему је објашњено да се српско питање не решава само прикључењем Босне и Херцеговине и изласком на море. Јер, ако се питање Хрватске издвојено решава, онда се тиме не решава целокупно српско питање, будући да су у Хрватској Хрвати помешани са Србима.

И ту ступа на сцену “државнички резон” и одлука да се одбије предлог из Лондонског уговора. Као прво, савезници нису прихватили захтеве српске владе да дају бар неку писану изјаву као правни основ да ће добити обећане територије. А друго и да је, хипотетички речено, прихваћена и остварена ова понуда, то је подразумевало да би била формирана и хрватска држава. У тој проширеној Србији живело би око милион и по Хрвата, готово половина ове нације. Друга половина би живела у Хрватској. Са Хрватима на северној граници, муслиманима у БиХ и Санџаку, Шиптарима на Косову и Метохији, потом са Немцима и Мађарима у Војводини, Срби би били готово мањина у таквој држави, са истим националним проблемима.

Другим речима, вођству Србије и није преостајало ништа друго до да се определи за заједничку државу са Хрватима и Словенцима јер је један од главних ратних циљева био да Срби коначно буду окупљени “под истим кровом”. У међувремену, промениле су се многе околности на ширем плану. Октобарска револуција искључила је улогу Русије у стварању нове политичке карте Европе. Велика Британија и САД су до лета 1918. подржавале идеју да се Аустроугарска после завршетка рата обнови. Председник Вилсон је тај званични став владе САД изнео у својој чувеној поруци америчком конгресу.



Међутим, готово преко ноћи, долази до наглог обрта у њиховим погледима на будућност Хабзбуршке монархије, када је аустроугарски цар Карло (који је на престолу заменио Фрању Јосипа после његове смрти), 12. маја 1918. потписао обавезу да ће “неопозиво везати судбину своје монархије за Немачку, без обзира на успех или неуспех немачког оружја”. Ратни циљеви Вашингтона и Лондона су хитно били измењени и сада су гласили: Аустроугарска се мора бацити на колена и територијално раскомадати.

Територијална трансакција

Како би од Београда добили пристанак за “одређену територијалну трансакцију”, Енглези су били вољни не само да обнове ратом опустошену Србију, него да јој дају статус и значај “велике Србије”. То најбоље показује садржај меморандума који је половином јануара 1915. енглески министар иностраних послова Едвард Греј (на слици) упутио руској влади и у којем се каже: “Ако српска влада гарантује Бугарској делове Македоније, српске аспирације за великом Србијом, укључујући део јадранске обале, биће задовољене.”

Овај меморандум на најбољи начин демантује тврдње појединих злонамерних западних политичара, историчара и новинара, да је појам и израз “велика Србија” био одомаћен у Београду.

(Аутор Иван Миладиновић / Вечерње новости)

KOMENTARI



41 коментара

 1. milorad3 says:

  jugoslavija je isključiva i jedina greška kralja aleksandra i samo je njegova odgovornost i njegove kraljevske kuće za tu propast u koju su nas uvalili iz sebičnih i megalomanskih razloga.Zato danas većina srba neće ni da čuje više za njih,njihovu kuću i monarhiju, ta priča je završena jer su nas IZDALI i PRODALI ko marvu na pijaci.Jedino zasluge njihovih herojskih predaka danas održavaju TOLERANTAN odnos nas SRBA prema toj porodici.GADNO su se ogrešili o sopstveni rod.I, mogli su,i trebali su, i da ostanu PETROVIĆI, nije im trebalo da uzimaju taj TURSKI NADIMAK kao svoje prezime.

  • jovan says:

   Katastrogalna greska kralja Aleksandra. Bio je izvrsitelj engleske antisrpske politike, koja cilj imala, kako su govorili da nad "divljim srbima" vladaju katolici Hrvati i Slovenci. Jos goru stvar cini, nastavljajuci tu politiku, knez Pavle, jos veci anglofil,koji vise voleo Hrvate i Slovence od "divljih" Srba, i stvara Veliku Hrvatsku od novokomponovanog naroda tzv. Hrvati(katolici Srbi), time fakticki pocinje "nulti dan" stradanje i genocid nad Srbima u Jugoslaviji. Potom, u Drugom ratu Englezi i Vatikan postavljaju Srbima vlast Tita i Kardelja, kontinuitet. Taj niz vladanja katolickog Zapada prekida Slobodan Milosevic koji kaze da je DOSTA. I biva satanizovan od Zapada, od domacih koji su bili komunisti-katolici-ustase beogradski, i sav olos berlinsko-vatikansko-londonski, sav olos pljackaske horde Zapada. i na kraju ga ubijaju i sve one koji su se protivili cepanju Srba. I DAN DANAS taj antisrpski program se sprovodi, i nikada nece prestati.

   • Косовац says:

    @ jovan, …..Слободан Милошевић је после 1918. године први Србин на власти који је успео да каже ДОСТА. Отуда и психопатска мржња према њему од стране Другосрбијанаца, комуњара Стамболићеваца и српских аутошовиниста. ……………Иначе, да те исправим, није то била грешка краља Александра. Краљ Александар је с намером спровео тај налог Масона, уз контролу Николе Пашића. Претходно је морао да утре пут стрељањем Аписа и другова, који су били прави борци за Велику Србију кроз Уједињење свих српских земаља. Александру та послушност ипак није помогла да избегне да и њега Масони стрељају. Ко с ђаволом тикве сади, тикве му се о главу разбијају.

    • Gagi says:

     KOSOVAC..... Imas pravo da volis koga hoces i da ga hvalis, to je SAMO tvoj intimni osecaj.Ista je situacija i danas, mi predsednika MORAMO da volimo da bi on odradio svoj posao zastite Srpskog naroda. Bedan i jadan narod izadje ispred Skupstine da moli i voli svog vodju.Ko napravi Dafinu i Jezdu da opljacka svoj narod, svaki malo ugledniji DB-jac i "cuvar" narodnog sistema je odlazio kod Dafine da uzme narodnu muku koliko hoce. Ko prevari svoj narod, o cemu ti pricas. Sta su konkretni politicki uspesi Slobe, toliko proteranih Srba i raskucenih kuca, toliko pobijenih Valjevaca od nasih aviona. O cemu ti pricas, roka li te Zajecarsko.

     • jovan says:

      Mozda Kosovac pije, ali kod tebe, bojim, tezi problem. Tvoje prosto, naivno razmisljanje i totalno nerazumevanje vodjenje rata i sankcija 90-ih protiv Srba. Pa sankcije i rat su nametnuti da se stvori haos, beznadje pljacka, da pljackas-pacovi potsticani od Zapada obore vlast, i nije rat poceo Milosevic, a jos manje krao pare.Ako si politicki ostrascen protiv Milosevica, to ne znaci da treba da budes slep i glup, pa da vidis da ista matrica pljackaske horde Zapada koju primenjuju i dalje, Libija, Irak, Sirija,Ukrajina,,... Propaganda, ciaja, mija, cine svoje.Zrtva se proglasi za zlocinca, narod unesreci, opljacka. Znam da ovo ne mozes da razumes jer je to sto ti navodis samo deo celog paketa razaranja privrede, okupacija zemlje, pljackanje prirodnih i ljudskih resursa Srbije.

     • Косовац says:

      @ Gagi, …..Није Дафина узимала народну муку. Њој су само своју муку добровољно поклањали наивни покварењаци који су се надали добитку на овој врсти коцке. Устајали су у рану зору и чекали нестрпљиво да дође на њих ред да дају своје марке. И били веома срећни када је банка примала те марке, а они добијали потврду. ……….Престао сам да пијем Зајечарско ћирилићно, да се мало одморим. Забринуо сам се, јер после осмог пива мени почиње да ради савест и почињем тада да се питам шта ми је то требало. Остале врсте пива и не пипам, када видим њихову етикету на хрватској латиници, мени се одмах смучи.

    • Milan says:

     PRVOM KOMENTATORU, Suviše trošite emocije, te tako izostaje logično zaključivanje. Nije bilo odlučujuće šta želi kralj Aleksandar Karadjordjević i Nikola Pašić, te ni to što nisu prihvatili predlog o stvaranju velike Srbije, a ni kakve su inicijative oni pisali, nego šta su želele glavne saveznice iz prvog svetskog rata. Pašićeve i Aleksandrove inicijative ne bi prošle da se nije dogodilo ovo, a što piše u tekstu: "Velika Britanija i SAD su do leta 1918. podržavale ideju da se Austrougarska posle završetka rata obnovi." Ovo znači da Slovenija i Hrvatska ostale bi u sastavu Austrougarske! "Međutim, gotovo preko noći, dolazi do naglog obrta u njihovim pogledima na budućnost Habzburške monarhije, kada je austrougarski car Karlo (koji je na prestolu zamenio Franju Josipa posle njegove smrti), 12. maja 1918. potpisao obavezu da će “neopozivo vezati sudbinu svoje (Austrougrske) monarhije za Nemačku, bez obzira na uspeh ili neuspeh nemačkog oružja”. Ratni ciljevi Vašingtona i Londona su hitno bili izmenjeni i sada su glasili: Austrougarska se mora baciti na kolena i TERITORIJALNO RASKOMADATI." ... Razmišljate slično kao Milogorski režim koji osudjuje odluke Podgoričke skupštine i Srbiju naziva okupatorom Crne Gore. Pre Podgoričke skupštine glavne saveznice su se već odlučile za formiranje Jugoslavije, dakle i njima je odgovaralo da dodje do ujedinjenja Srbije i Crne Gore. Pravo pitanje je zašto? Rusija je istupila iz prvog svetskog rata u martu 2018 godine te zbog toga se ona nije ni pitala, nego za konačno kreiranje mirovnog sporazuma pred kraj i nakon prvog svetskog rata najbitnije su bile Velika Britanija, Francuska i SAD. Fa nije postojala njihova prećutna saglasnost Podgorička skupština nikad ne bi bila ni zakazana. Zato idiotski je što Milogorci ukazuju prstom na Srbiju, a ne pominju glavne pobednice Veliku Britaniju, SAD, Francusku. Koliko god da je Srbija dala žrtava na oltar slobode tokom prvog svetskog rata, zbog toga od vodećih sila pobednica nije dobila pravo da ona medju prvima i zajedno sa prvima odlučuje na kreiranje novih država. Sile Antante su se žurile da okončaju prvi svetski rat, a nasuprot tome Austrougarska koja ima obećanje da će ostati cela ne posustaje da se rat nastavi, eto to je bilo odlučujuće. Ta greška Austrougarskog cara Karla je stvorila Jugoslaviju, a ne volja srpskog kralja Aleksandra. Jugoslaviju su videli kao branu novom nemačkom širenju, takodje i Čehoslovačku. Zašto im je odgovaralo ujedinjenje Srbije i Crne Gore* Obadve države su tradicionalno naklonjene ruskom narodu i ruskoj državi, a u Rusiji se već uveliko odvijala revolucija, najpre februarska zatim i oktobarska. Nova država Kraljevina SHS (Jugoslavija) je trebala da bude brana i eventualnom ruskom širenju, ne samo nemačkom širenju. Dakle dve rusoljubačke zemlje najpametnije je svesti na jednu, te unutar države time bi postali politički jači i uticajniji Slovenci i Hrvati narodi koji tradiconalno nisu bili rusofilski orijentisani nego su stremili ka Zapadu.

     • Milan says:

      Ispravka: "Fa" treba da stoji "Da"

  • Željko says:

   Srbi hvala vam što ste nam dali neovisne države!! Vaša bivša braća : Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Bošnjaci muslimani, (Sjeverno) Makedonci i Albanci !!

 2. Portopranco says:

  Otac mi je Srbin iz Benkovca,mati Talijanka iz Rijeke.Uvijek sam se izjašnjavao kao Srbin i pravoslavac zato što sam tako odgojen i što sam se tako i osjećao.Da budem iskren,kod nas Srba iz Sjeverne Dalmacije to nekakvo jugoslovenstvo nije se nikako primilo.Mi smo Srbi,imamo našu tradiciju,imamo našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu i to bi bilo to.

 3. Камена кућа says:

  Зато што су поубијали циљно ратом српско становништво и није могло другачије да се зове ...да би после опет распарчали Србију са пунолетну генерацију која ће погинутии у другом светском рату и тако уништавати Србију како пожеле као и дан данас

 4. VRSK says:

  Kao i uvek nesloga,zavist i totalno rasulo u narodu. Ništa se nije promenilo ni danas. Imamo bolesnike na vlasti koji se hvale nekim delima uradjenim novcem običnog naroda. Vojiska je u katastrofalnom stanju sa pet polu ispravnih aviona. Forsiraju se LGBT vrednosti a zapostavlja crkva i vrednosti koje su koliko toliko održale srpski korpus. Na vlasti su i dalje potomci komunista koji su zatrli intelektualnu snagu naroda Srpskog. Mediji su puni Kristijana Golubovića i prostitutki. Ova zemlja u kojoj živimo je samo jedna utopija koja podseća na jednu od mnogih književnih tragedija. Satkani od nemorala,droge i prostitucije u svakom obliku mi pokušavamo da se dopadnemo zapadu i stremimo tom putu bez povratka. Na čelu sa Vulinom,Brnabićkom i AV koji je zreo za lečenje.

 5. Ramonda Serbika says:

  Forsiraju se LGBT vrednosti a zapostavlja crkva - а шта та ЦРКВА предузима у одбрану од педера,лезбејки,геј параде КОНКРЕТНО - јавно и тајно.Ништа.Јавно мора не само да се изјавама бори против тога већ да организује и предводи ПОБУНУ против поменутих пошасти.Тајно,мада не у буквалном смислу,мора у својим објектима да организује предавања,дискусије,изложбе и семинаре о ПОГУБНОМ и по опстанак нације опасном а наметнутом превредновању људских вредности у друштву,култури...Шта поменута црква предузима у ЗАШТИТИ ЋИРИЛИЦЕ правог срБског писма које има потврду своје историје од 7500 година у Старчеву,Лепенском виру,Винчи.Црква,свештенство на свим нивоима је НЕСПРЕМНО дочекало промене у друштву .Прави верници су само у манастирима до којих нема асфалтних путева и до којих не могу да стигну џипови,бмв,аудији....Надам се,иако за то немам покриће,да ће се избором новог патријарха црква ОТРЕЗНИТИ,дозвати памети и стати на чело ДУХОВНЕ и КУЛТУРНЕ обнове и препорода.

  • Cp6a says:

   Претерујеш. Ко хоће, тај може да види и препозна став наше цркве по свим важним питањима. Митраљезима и бомбама се наша црква не бави.

  • Gagi says:

   Ramonda Serbika....Apsolutno te podrzavam. Nas Duh mirnim snom spava, kao da se predao necastivom. U nekim ranijim vremenima je paroh obilazio i druzio se sa svojim parohijanima, nama deci je davao bombone. Nema vise onog duhovnog prepoznavanja i zajednistva, danas nam je nas Duh nekako otudjen-kao da nije nas. Vise mi lici na neku korporaciju koja se grcevito brine za licni opstanak u ovom sveopstem ludilu i anarhiji. Crkva smo svi mi vernici, svaki vernik je zgrozen ovom neogranicenom duhovnom slobodom koja vodi u primitivizam. Slazem se sa tobom da je ova nezainteresovanost i uporno cutanje postalo vec nesnosljivo. Umesto da nas obasjava jakim duhovnim svetlom i pokazuje put, nas duhovni svetionik jedva da se vidi i primecuje.

  • Косовац says:

   @ Шта причаш, масонска Ramondo. Да Српска Православна Црква отера милицију и војску који борним колима чувају педерске балове LGBT? Да Српска Православна Црква ухапси одговорне који издају сајт Скупштине Србије на хрватској латиници?

 6. Cp6a says:

  Не знам шта је аутор хтео да каже и зашто критикује критичаре Југославије, кад је у чланку показао да су потпуно у праву.

  • Cp6a says:

   Заправо, титоистичка дрога је изгледа много јака - и поред доступних свих важних чињеница, уништава логичко закључивање потпуно.

 7. petrovgrad says:

  Zapadno evropski narodi pre svega Germani i Englezi su tome komovali. To je bilo izraženo u 20 veku. Ranije tvorac zla je bio Vatikan. Vatikan je propao, i sada mu je jedini zadatak da sebe održi u okviru zidina. Njihov uticaj van zidina je beznačajan. Sada Zapadom vladaju Gej lobisti i satanisti. Mislim da će njima Muhamedanci doći glave. Muhamedanci ubrzanim korakom pokoravaju Zapadnu Evropu, kroz prirodni priraštaj. Pogled na vset Muhamedanaca i Gej lobista i satanista je u žestokom sukobu. Vrednosti Muhamedanaca u odnosu na Gej lobista i satanista su daleko pozitivniji i perspektivniji za ljudski rod.

 8. Srbija cveta says:

  Pa ne, što se tiče članka to nije dovoljno objašnjenje, ono postoji u analima istorije, zaista su slovenija i hrvatska u vreme kraljevine Srbije zdušno želele da se priključe zajednici sa Srbijom. Isto kao što ni u onoj poslednoj Jugoslaviji zajednice srbije i crne gore, mi nismo niti mogli niti želeli da ukinemo ime Crne Gore i da od nje napravimo veliku Srbiju. Očigledno su državni interesi i okolnosti one koje diktiraju takve pojave. Dont vrvi, bi hepi.

 9. Zorana says:

  Zato sto je kralj bio britanski covek i po zadatku ugurao Srbiju u Yugoslaviju, a u yugoslaviji je rasparcao i tako smanjio. Isto radi danasnja vlast ucica koji za njih gura novu zajednicu na prostoru zapadnog balkana.

 10. Gagi says:

  Nije stvorena Velika Srbija jer pod tim imenom narod zapadno od Drine ne bi prihvatio takvu drzavu i ujedinjenje.Lepsa je bila prica da je ovo ujedinjenje svih slovena u novu drzavu koja se zvala Jugoslavija. Kralj je pristao da NASA drzava nosi to ime iz jednog jedinog razloga, da bi obezbedio Srpski narod preko Drine i pokrio ga nasim nacionalnim kisobranom. To je tako i bilo uz neke manje nacionalne probleme koje su stvarali gubitnici I sv. rata preko svojih spijuna. Ogroman problem za Srbe je nastao posle II rata, kada su vlast i drzavu oteli nemacko-vatikanski spijuni, odmah su u Avnoj-u razorili tu drzavu Srpskog naroda ostavivsi ime prethodne drzave zbog ciste manipulacije. Tu razgradnju Srpske drzave su temeljno obavili komunisti, oni su u principu identicni poturicama i pounijacenim srbima, svi navedeni su otvoreno delovali protiv Srba jer su prihvatili drugu,tudju ideologiju koja nije Srpska. Svako onaj ko se odrekao nasih nacionalni simbola, krsta sa ocilima i nase vere, nije moguce smatrati delom naseg korpusa jer oni jednostavno nisu vise NASI. Mnogi komunisti se danas lazno predstavljaju da su Srbi, po drugi put u ovom veku su promenili stranu i ideologiju. Gori su od ovih drugih konvertita,oni su bar ostali ono sto jesu. Evo, ovih dana cujemo i vidimo da se ponovo okupljaju ove stetocine, sada oko ludacke ideje o stvaranju jos jedne (samo njihove) bezdusne Jugoslavije. Resili da svojoj deci ostave dostojno nasledje srpa i cekica za koje su se moralno zrtvovali i izgubili dusu. Nece valjda da im ostave tamo neku drzavu Srbiju za koju su se patriotski i junacki borili neki drugi. Danas Srbi prozivljavaju teska vremena, napadaju i besomucno ujedaju hijene sa svih strana, najgore bole ujedi ovih hijena koje su medju nama.

  • jovan says:

   Netacno! Svi zapadno od Drine su bili za Veliku Srbiju, i "mladobosanci", i katolicki Srbi u Dalmacija, a tek Baranja, Srem, Banat, Backa, Slavonija,... To je potvrdio i hrvatski akademik Tvrtko Jakovina. Slovenici bi bili pripojeni Austriji, Zagorje Madjarskoj. Nebitna manjina je bila protiv.

  • Косовац says:

   @ Gagi, .....Много ти је плитка ова реченица „Nije stvorena Velika Srbija jer pod tim imenom narod zapadno od Drine ne bi prihvatio takvu drzavu i ujedinjenje“. Треба да гласи „Није створена Велика Србија зато што су престолонаследник Александар и Никола Пашић стрељали Србе борце који су били у стању да спроведу природну идеју Велике Србије. И то су урадили по налогу својих претпостављених из Тајне организације којој су и сами припадали. Проучи мало и овај кратки одговор који ти је упутио колега „jovan“. ……………Иначе, по овом питању уопште не постоји разлика између комуниста и монархиста типа Карађорђевић. Једино ми је непознат стварни разлог због којег су комунисти рехабилитовали Аписа. Можда су имали намеру да мало замуте воду.

   • Gagi says:

    Mislim da tu nema velikih razmimoilazenja u stavovima. SVI su uvek radili za jednu "centralu". I u centralama postoji kurslus, probije nekada neki kabal. Sustina je u tome, svi su oni najobicnije bitange koji su ziveli besplatno na racun Srpske krvi, sto bi se reklo, jezuitski ljudozderi. Kada je propast zakucala na vrata, bilo je, pomagaj majko Rusijo. Ovaj olos u svom hipnotizmu nije u stanju da shvati,jezuti su opstali zbog svoje izgradjene karakteristike da ostanu dostojni svom redu, po cenu zivota. Ovi danas vole da zive, lepo nam smestaju katolici za sitnu kintu.

 11. Cp6a says:

  Који народ западно од Дрине не би прихватио проширење Србије на основу скупо плаћене победе и учествовања у рату на страни сила победница?

  • Gagi says:

   Svi oni koji su se u I ratu borili na strani austrougarske protiv Srbije. Bilo je tu nasilno mobilisanih pripadnika i naseg naroda. Narocito rvati i slovenci ne bi prihvatili Srpsku veliku drzavu zbog osvete junaka sa Soluna. Ovako, napravili su nesto novo gde su svi nasi neprijatelji abolirani. Isto se to desilo i posle II rata,nekom cudnom nevidljivom politikom nasi neprijatelji se uvek aboliraju i posle poraza uvrste u nas korpus.Onda nas ti gubitnici otvoreno jasu i ponizavaju jer nisu osetili nikakve posledice svog poraza a imaju pravo jer je kuca sada "zajednicka".

   • Косовац says:

    @ Gagi, .....Зашто си се уплашио што рвати и словенци не би прихватили Српску велику државу? Па наравно да не би прихватили (баш ме брига), то је природно са њихове стране. Али зар не знаш да Словенаца у тој великој држави не би ни било, они би могли само да јој пљују под прозор, или у реку Муру код Мурске Соботе или Илирске Бистрице. Словенци би ушли под скуте Аустрије (као Корушка), или би били самостални – све би било лепо онако како би одлучили они из Тајне организације. А Хрвати? Такође би њима остала нека Хрватска у реалним границама, не би били оштећени. А у Великој Србији би остала нека шака јада од Хрвата који у праведној строгој држави никако не би могли да постану реметилачки фактор. Не би могао да опстане изум комуниста да националне мањине управљају Србима а да Срби буду срећни због тога. Тај комунистички генијални изум су најбоље усавршили данашњи сорошоиди…..

   • Cp6a says:

    Брат Косовац је све потанко одговорио и немам шта да додам, сем да будем вулгаран у вези са тим народима.

 12. СиНиша says:

  О којој држави Хрвата и Словенаца лупа аутор? Оној са дводневном историјом. Та финта ни у фудбалу не би прошла.

 13. Gagi says:

  Postoje istorijska svedocanstva da su nasi politicari i generali bili preko Drine da osete raspolozenje tamosnjeg naroda za velikom Srpskom drzavom. Nagovarali su Kralja da to ne cini jer je mrznja prema Srbiji ogromna, ovaj je to poslusao u meri da napravi sasvim novu drzavu Jugoslaviju koja ce biti vlasnistvo svih naroda. Da su generali bili u pravu (mislim da je bio Stepa)sa svojom procenom, govori nam odnos tog naroda prema Srbima u II ratu i ovom poslednjem. Stvar je vrlo jednostavna, nikakva politicka alhemija nije u stanju da spoji nespojivo, narode katolicke i pravoslavne vere. To se vec puno puta pokazalo u istoriji ovog Balkanskog prostora.Kada katolici izgube, pristaju na sve da bi izbegli revansizam, cim se malo oporave, postaju jos krvolocniji da bi se osvetili za svoj poraz. Ideja o stvaranju jedne drzave za sve je bila humana utopija jer je mnogo naroda na ovom prostoru izginulo bespotrebno, medjutim, jezuiti vekovima nisu napustili ideju da poseduju ceo ovaj Balkanski prostor i "ociste" ga od pravoslavaca. Narocito zbog istorijskih dokaza o radjanju njihovih Cezara na ovom prostoru, sta je bilo ranije i ko je ovde ziveo pre njihovog prisustva, o tome ne pricaju. Zbog te njihove neutoljive zelje da vladaju ovim prostorom, uvek ce biti novih ratova i medjusobnih zrtava. Mora se priznati da to rade maestralno,izuzetno su nas dobro proucili, u stanju su da zavade dva oka u glavi i da podrzavaju ono koje gleda u njihovom pravcu.

  • Косовац says:

   @ Gagi, .....Био је то војвода Мишић који је извештајем упозоравао масона краља Александра на Хрвате и њихову злочиначку природу. И да не срља у заједничку државу. Краљ Александар је то примио к'знању, али његове масонске газде из централног комитета нису хтеле ни да чују. Опоменули су чак Александра да не обесмишљава и не прави узалудним убиство Аписа. Па и данас је исто: Председник Србије отера амбасадора Црне Горе, а Централни комитет ЕУ му само пошаље поруку „no, no....“. И шта мислиш, да ли председник сме да не послуша? Не сме, ако га одмах не укину, прво што ће му урадити је то да га искључе из Тајне странке. Онда следи казна што не испуњава оно на шта се заклео при иницијацији. Па може лако да се деси да се проведе исто као његов имењак краљ Александар. Не мора да га стрељају, може свилени гајтан, новичок, или да га наводно окрзне камион као оног американца Џона Нејбора, Перишићевог другара.

   • Gagi says:

    U ovome se apsolutno slazem. Znaci, Mi nismo nasi.

   • Cp6a says:

    У оном моменту, после толиких наших погибија, да смо одредили границе Србије на терену довођењем наше војске и које су искључиво у интересу србског народа, сматрам да би савезници мало гунђали, али да би морали да нас испоштују. То је једини историјски моменат кад су нас западњаци сматрали за праве савезнике, јер смо за то савезништво много дали. Тако, да је краљ хтео, могао је.

    • Риста says:

     Управо о томе пишем доле. Ко мала деца. Ја знам да је он могао??? А кад дете порасте онда сретне немилосрдност за коју никад није ни чуо. Само нека деца никад не порасту. Серемо по себи и то нас највише упропашћава а такве као ти сви Сороши ће подржати. Има ту далеко више него што твој мозак може да замисли а успут, немаш појма шта је заиста било него просипаш дечју идеологију. Не бих више осим да се прекрстим два три пута у чуду.

     • Cp6a says:

      Колико морају сви људи да буду запљувани и мизерни, да би теби било добро?

     • Косовац says:

      @ Риста, …..Сада си и ти почео да каламундариш. Па могао је Александар тако да уради, не само могао, него је и требао. И то војска да оде само на она места где би је српски народ дочекао. Елегантно. Нека масони вриште и пиште, не би смели то јавно. Заиста како каже Срба, савезници би мало гунђали. Тако је својевремено и Његош писао кнезу Милошу (или Михајлу?), да српска војска запоседне Босну, а баш ти са запада би протествовали и мало галамили (гунђали). Па би се ућутали. Турску није спомињао. Обреновић није имао петљу иако је имао добру војску. Или зато што је био Аустрофил, можемо само да претпостављамо. ……………Чак и да су масони (тадашњи сорошоиди) реаговали грубом силом, и да тај подухват не буде успео, масони би се офирали, а ми би имали ево 100 година да размишљамо како да станемо аждаји за врат. А не да ја тек под старост сазнајем о тим тајним антисрпским играма. У школи се ништа није учило, испада да су по овом питању и комунисти и монархисти исти….исти…. Када знамо све особине непријатеља, (Тајне), могао би да се нађе неки паметан Србин који би му доакао.

   • Veliki brat says:

    @Kosovac Mišićevo upozorenje je dokazana izmišljotina.

 14. Gagi says:

  Moja pamet mi govori da od nas nema NISTA. Velika vecina naseg naroda se prokurvala, tako nas ustrojise ove nase politicke velmoze. Narod je zapostavio istinu koja je sadrzana u zapovestima, sada luta barabskim putevima u beznadju pokvarenih i mocnih. Danasnje svetsko drustvo je brutalna sila pokvarenih i najgorih u ljudskom rodu, tu dominaciju su ostvarili prevarama o zajednistvu, ljudskim pravima i jos hiljdu gluposti. Imanje (drzava) se cuva beskompromisno, nije mi shvatljivo da neko ima stav da to "moze" da se sacuva drugacije, kompromisom. Tako sto ce se uzurpatoru izaci u susret jer i on mora da zivi, neka stvori i neka zivi. Dokle vise Srbi da stvaraju i da se grbave da bi drugi mogli da zive, dokle da Srpsku narodnu muku pljackaju zahvaljujuci "nasim politicarima" koje su izabrali i vrbovali katolicki profesori jos na fakultetu. Pa ljudi moji, dokle da spavamo.

 15. Archelay says:

  Londonski mirovni skup 1915 je stanje zavrsetka balkanskih ratova na kome se delio plen vazalnih zemalja-ucesnika tih ratova.To sto su ti ratovi bili vandalski cin,najmanje je bilo vazno.Vazno je bilo da glavni naredbodavci Engleska,Francuska,Italija i Rusija budu zadovoljni a to sto vazalskih vojska cinili dzverstva nad civilima,nema veze.Okupirali Makedoniju raskomadali poput poklanu zivotinju i delili kome kako su hteli.Ako neko misli da je to zavrsni cin,varaju se.Hronicari i istoricari sve to registrirali i zapisali docice vreme za naplatu.

 16. Риста says:

  Краљевина је створена исто као и РСЦГ. Зато што се морало. Оптуживати било којег Србина или краља Србије за то је апсурд, као што је данас апсурд када људи криве Вучића. Вучић је квислинг који је квислинг зато што смо поражени а Краљ је био квислинг после победе. Мала разлика јер ни један ни други не могу да ураде ништа без дозволе Запада. А као што видимо, ИЛИ НАЈЧЕШЋЕ НЕЋЕМО ДА ВИДИМО и онда је Русија била помало против Србије, као и после II Светског рата. Значи немамо подршку чак ни наше браће иако су они у још већим говнима него ми. У том делу несхватања, није потребно нашироко расправљати зашто нисмо у стању да искочимо из те септичке јаме, али кривити Србе за пропаст Србије је највећа глупост коју Срби данас гутају и све више јавно негују. На тај начин се извињавамо што нас туку. КАДА сви Срби а не само пола, схвате да и после победе и пораза морамо наставити да се боримо онда можемо наставити даље да разговарамо. А гледати ситнице на великом тепиху, само нам скреће пажњу на небитан детаљ. Срби, отворте мало више очи и не наседајте без везе. Српска јавност се запрашује са подметачинама као што је да је Кнез Лазар погрешио, Краљ Погрешио, Вучић уништава Србију и сличне глупости. Увек је иза тога или Турска или Немачка или данас Америка. То су главни Српски непријатељи а не наши Срби, били они квислинзи после победе или после пораза.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u