ЗАШТО НИКО НЕ СМЕ да каже да је авион са српским спортистима хтео да сруши АМЕРИКАНАЦ?

ZAŠTO NIKO NE SME da kaže da je avion sa srpskim sportistima hteo da sruši AMERIKANAC?

11 decembra 2015

498424-thumb-683x456Piše: M. Kordić

Drama „Lufthanzinog“ aviona na relaciji Frankfurt-Beograd završila se, na sreću, srećno. Prvenstveno zahvaljujući hrabrosti Alekseja Rastvorceva, igrača, i Milana Mirkovića, pomoćnog trenera Rukometnog klubaVojvodine iz Novog Sada, koji su se vraćali kući iz portugalskog grada Porta. I zahvaljujući stjuardu u avionu, takođe.

To je sve poznato.

Kao što je poznato da su oni u avionu primirili putnika Rahana Jehada Zuhaira Donata, koji im se svojim ponašanjem učinio sumnjivim. Odnosno učinio im se kao neko ko bi mogao da izvrši teroristički akt. U Beogradu, u kome mu, navodno, živi otac, Rahan Donat je zadržan 48 sati u pritvoru. A onda mu je pritvor produžen u zadržavanje do30 dana, kako bi moglo da se to sve što detaljnije ispita i utvrdi da li je bila u pitanju teroristička namera ili je u pitanju neki psihički poremećaj kod Donata.

Međutim, ono što običnog građanina zemlje Srbije zbunjuje jeste saopštavanje njegovog
državljanstva u elektronskim i štampanim medijima. Po jednima je Jordanac, po drugima je Jordanac koji ima i američko državljanstvo, po trećima Amerikanac jordanskog porekla… Retki su oni koji su se usudili da objave da je u pitanju Amerikanac.

E, sad, može neko da pita: zbog čega je to tako?

Odgovor je veoma jednostavan: kako jedan terorista u avionu da bude Amerikanac! To je nezamislivo.

Stoga je najpoželjnije, najbezbednije, najbezbolnije, i što se Srba i Amerikanaca tiče – i najprijateljskije da se govori i piše kako se radi o Jordancu. O Jordancu koji, eto, kao slučajno ima i američko državljanstvo…

Oni koji žele mogu da se sete braće Bitići – američkih državljana. Srbi su počinili zločin nad njima. I taj, kao i svaki drugi zločin osuđujemo. I zločinci treba da budu kažnjeni. Tada je retko ko pisao i govorio da su oni Albanci sa Kosova i Metohije, da su Albanci koji imaju i američko državljanstvo… Nego se najčešće govorilo i pisalo da su američki građani, odnosno da su građani Sjedinjenih Američkih Država i da su ih života lišili Srbi. I nema šta Amerikanci nisu činili (zahtevali, pretili, uslovljavali; i s pravom, naravno) kako bi se počinioci zločina procesuirali i osudili.

A sad će biti baš zanimljivo koliko će se američka ambasada ili neko direktno iz Vašingtona zauzeti za svog državljanina Rahana. Rahana, najpre Amerikanca. A onda tek Jordanca koji ima i američko državljanstvo.

Mada je teško posumnjati u to da Amerikanci ne znaju ko su i šta su bili braća Bitići, a ko je i šta je Rahan Donat.

Samo, situacije nisu istovetne. I kad su Amerikanci u pitanju – izvesno je da neće skoro ni biti.

(Intermagazin)

KOMENTARI4 komentara

 1. gradistanac says:

  nerazumem kako ucinjen zlocin na bracu bitici,otisoa u ameriku i pobio ih ili?svasta

 2. rodoljub zaharijevic says:

  kazu da je dovoljno da imas americki pasos,pozoves cika kirbija kazes da ces napraviti sranje i niko ti nista ne sme,pa ljudi moji braca bitici su bili placenici,mi nase momke koji idu u placenike zatvaramo,a smrad ljudski od brace bitici "branimo" i zaklinjemo se da cemo naci njihove ubice,svasta,luda zemlja,a ovaj jadnik koji je pune glave gostiju,ako nije gluma, je hteo da obori avion ne bi li pobio srpske sportiste,takav je naslov,ne zamajavajte narod,vrata u vazduhu mogu da se otvore samo pomocu eksploziva,sve bombasti naslovi zarad tiraza.

 3. miroslav says:

  Lepo ste kreirali tekst o pokusaju Jordanca sa pasosem Sad-a da srusi avion,sa bracom Bitici.Braca Bitici su izvedena iz zatvora u Prokuplju i naknadno ubijena.Ovo sa avionom je dijametralno suprotna stvar.On je u zatvoru i Amerika,a ni Jordan osim advokata nece nista da mu pomognu.Iole priucenom pravniku je sve jasno.

 4. teletabis says:

  Kad bi priznali da je američki državljanin ne bi smeli da ga hapsimo, da mu sudimo i držimo u pritvoru. To smo Americi potpisali. Niste znali da su oni izuzetni? Takođe, ako vam NATO vojnici bilo šta urade nemate pravo na žalbu, tužbu, da tražite odšteu,... I to smo potpisali. Alo bre narode, nemojte da pričate da je Srbija država jer ona to nije. Čak smo gori protektorat nego neka srednjovekovna karibska ostrva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *