ЗАШТО ПУТИН није желео заједничку конференцију након састанка са Вучићем?

ZAŠTO PUTIN nije želeo zajedničku konferenciju nakon sastanka sa Vučićem?

4 oktobra 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rešenje za Kosovo još daleko“ i još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za vojnu neutralnost, dok je Putin pred početak razgovora „u četiri oka“ kazao da je „uveren da je neophodno da razgovaramo i o situaciji u regionu“, piše Danas.Dvojica predsednika se nakon razgovora nisu zajednički obratili medijima, što je predstavljalo novost u odnosu na njihov susret u Kremlju u decembru 2017. Predstavnici diplomatskih krugova tvrde nezvanično za Danas da konferencija za novinare nije održana jer je ruska strana tako insistirala.

„Kremlj ne želi da bude uvučen u dodatne tenzije, imajući u vidu nedavno zaoštravanje situacije u kontekstu Kosova, kada je Hašim Tači posetio Gazivode i okolinu. Dok bi Vučiću sada išlo u prilog da Putin javno pruži snažnu podršku stavovima Beograda, Rusi su daleko oprezniji i smatraju da Srbija treba da stiša ton. Zato, Vučić je dao izjave pojedinim medijima, ali se uzdržao od bilo kakve zapaljive retorike“, navode izvori.

Predsednik Srbije je posle susreta „u četiri oka“ sa ruskim predsednikom kazao da je „sa njim govorio o konkretnim koracima o kojima ne mogu javno da govorim“, javio je portal Sputnjik.

Vučić je istakao da je Putinu preneo da Srbija ima pristojne odnose s NATO, ali da nema nikakve želje da bude u NATO.

Vladimir Putin bio je znatno sažetiji u izjavama. Pored poruke da je „neophodno da razgovaramo o situaciji na Balkanu“, on se složio sa Vučićem da raste nivo robne razmene između dveju država, kao i nivo ruskih investicija u privredu Srbije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je juče da će ovog meseca posetiti Srbiju. On je najavio da će u Srbiji prisustvovati „najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama“, koju NATO izvodi sa 40 zemalja učesnica.

– Sledeće nedelje putujem ponovo u taj region i posetiću Beograd, Zagreb i Ljubljanu. A u Srbiji ću prisustvovati našoj najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama sa 40 zemalja učesnica – rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije održanoj uoči ministarskog sastanka NATO u Briselu.

(Danas)

KOMENTARI7 komentara

 1. slobo says:

  Nije Putin lud .Kome da daje podrsku .Covjeku koji radi za zapad .

 2. PRVA LINIJA says:

  ,,DANAS" OBJASNJAVA I DAJE ANALIZU SUSRETA I RAZGOVORA U MOSKVI... ,,DANAS" INACE IMA I RASPOLAZE POUZDANIM PODACIMA O RUSIJI I NJENOJ POLITICI... ,,DANAS" JE INACE OBJEKTIVNA I ,,NEZAVISNA" NOVINA KOJA SE FINANSIRA PRODAJOM A TIRAZ IM JE 100 KOMADA... ,,DANAS" JE DJUBRE KOJE NE CITAJU NI NJIHOVI ZAPOSLENI TAKO DA MI NIJE JASNO CITIRANJE NJIHOVIH TEKSTOVA... ,,DANAS" JE ZADNJA NOVINA KOJU TREBA CITIRATI U VEZI SRPAKOG PATRIOTIZMA, RUSKE POLITIKE I BUDUCNOSTI... MOJE I VASE...

  • milos says:

  • Velika Metla says:

   PL,paaaaa Danas ide po sistemu poverenja "jeste,majke mi"!

  • Miraš says:

   Dovoljno je da su prelistali nekoliko vodećih ruskih medija-listova i mogli su to da napišu. Uglavnom ruski mediji pišu kraće o tom susretu, sve ruske izjave su suzdržane, a nema ni zajedničke konferencije za štampu posle sastanka. Nema ni onog "Putin zagrmeo na Šiptare..." što su pisali mediji u Srbiji, preneli su nam tu vest i ovde. Medjutim nisu dovoljno preneli ni iz Danasa, ovo je ovlaš, blago. Mogu se pronaći i sadržajnije analize poput "Rossiю vtяgivaюt v kosovskiй krizis." Autor primećuje da je ovo pokušaj Zapada da uvuče Rusiju u još jednu krizu pored niza konfrontacija i sankcija. Nije teško pretpostaviti ako bi to uspelo, kakve sledeće korake bi preduzeo Zapad na Kosovu, Zapad koji i za krize unutar svoje države optužuje Rusiju. Podseća da je ranije Vučić na položaju premijera rekao NATO nam treba da čuva Srbe na KIM, a pre njega Dačić isto sa položaja premijera rekao je da je suprotstavljanje saradnji sa NATO-om izdaja nacionalnih interesa Srbije. Primećuje da Vučič koga Srbi optužuju da je spreman da preda Kosovo, iskoristio je složenu situaciju da preterano oštro reaguje na sve što se upravo desilo pokazajući svoju spremnost da zaštiti interese Srba. To što se Vučić obraća povodom toga Rusiji za pomoć ne uklapa se u scenario dugoročnih ciljeve Vučića i njegovog vrha. Vučić i njegov vrh sprovode politiku ustupaka i predaje nacionalnih interesa Srbije zarad evrointegracija bez obzira na to što su perspektive za to sve manje jasne. Sadašnja vlast države apsolutno je prozapadna i sadašnji vektor strategijskog razvoja nije usmeren na Istok. Pretpostavka da se on sada okrenuo za 180 stepeni nije moguća. Autor vidi političara koji radi po zapadnim naredjenjima koji je lišen sopstvene volje, a njegovi proruski koraci povezani su isključivo sa gušenjem opozicije i običnih Srba. Zato pretpostavlja da Vučić namerava da uvuče Rusiju u balkanski konflikt što može dublje. Pretpostavlja da će i zajedničke srpsko-ruske vežbe BARS koje su ranije zakazane i koje se upravo održavaju u Srbiji od 1-5 oktobra biti interpretirane od strane Vučića kao vojna demonstracija Rusije na Balkanu s ciljem vršenja pritiska na Prištinu. Zato portparol Kremlja rekao je prvo da se pregovara, dajući do znanja da situacija ne zahteva hitno mešanje. NEMA SUMNJE DA JE MOSKVA SVESNA ŽELJE ZAPADA DA NAŠU ZEMLJU (RUSIJU) UVUKU U MAKSIMALAN BROJ KRIZA I KONFLIKATA.

 3. opet ja says:

  ma nije hteo da ga vide s vučićem jer ga je blam.

 4. Dane Radakovic says:

  vucic je izdao putina i rusiju i srbe u srbiji zapadnjacima i merkeli isto ko i tito sto je izdao i pobijo sve srbsko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *