Зашто Русија да жали жртве Париза кад се Париз подсмева погинулим Русима у Египту

Zašto Rusija da žali žrtve Pariza kad se Pariz podsmeva poginulim Rusima u Egiptu

16 novembra 2015

hong-kong-france-paris-attacksPiše: Jegor Holmogorov

U našem avionu, verovatno, takođe nisu letele samo Putinove pristalice. Međutim, to nimalo nije zasmetalo ebdokarikaturistima da se vesele povodom njegovog pada.

Stvar je u tome što francusko društvo ni na koji način nije javno osudilo to ruganje (našim žrtvama), naprotiv, izjavilo je da je ono deo njihove demokratije.

Zašto je povodom tragedije u Parizu umesno i potrebno kritikovati Olanda, njegovu politiku, francuske bezobrazluke, prisećati se nakaza iz „Šarlija“ itd.?

Govore nam: zato što su „poginuli obični Parižani, koji nemaju nikakve veze sa Šarlijem“.

Ali, ni u našem avionu takođe, najverovatnije, nisu letele samo Putinove pristalice.

U terorističkom napadu na Sinaju poginulo je više od 200 državljana Rusije. Apsolutno nevinih ljudi. A ne više od 200 Holmogorova.

Ipak, u francuskoj štampi se našlo dosta onih koji su u tom kontekstu s različitom dozom negativnosti i bez ikakvog poštovanja govorili o Rusiji, Rusima, Putinu itd.

Kap koja je prelila čašu je bilo ruganje „Šarlija“ žrtvama terorističkog napada, koje je francuski MUP opravdao pozvavši se na slobodu govora.

Postavlja se pitanje: zašto je u Rusiji u okviru iste te slobode govora nedopustivo izražavanje istog spektra negativnih mišljenja o Francuskoj i njenoj politici, bez ikakve osetljivosti za pogibiju ljudi?

Zašto mi zahtevamo od sebe veću osetljivost i političku korektnost nego od Francuske – zemlje koja je etalon demokratije?

Naravno, niko se ne može terati da ne žali. Ali, treba ni vikati poput portparolke Ministarstva inostranih poslova (Marije) Zaharove: zabranjeno je svako pominjanje karikatura! To je tipični patriotizam na strani inostranstva, a objavljivanje da je izražavanje žalosti povodom Pariza – dug svakog građanina Rusije – to je služenje kultu Opsednutosti inostranstvom.

Francuzi su javno ponizili više od 200 naših poginulih nevinih sunarodnika. Nikakva izvinjenja i obećanja da se to neće ponoviti Rusija nije dobila.

Zašto mi onda treba da javno i prisilno žalimo francuske državljane, koji su isto toliko nevino poginuli, zaboravivši kako su Francuzi tretirali naše?

To nije pitanje osećanja osvete. To je pitanje emulacije demokratskih institucija.

Vidiš kako se ponašaju Prave Demokrate – ponašaj se isto tako, naročito prema njima samima.

(Fakti.org)

KOMENTARI8 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Činjenica je da demokratija ne postoji i nikada nije ni postojala. Niti takvo društvo može da postoji. To je samo paravan za zapadna zlodela i zle namere.

 2. Barakuda says:

  Francuzi su odmah po odlasku Presjednika Miterana, koji je volio Srbe i dolaskom Širaka odmah stupili u rat zračnim napadima na položaje Vojske RS ! Šarli se sprdao karikaturama srpskih vojnika i " silovanih " muslimanki, sprdao se i sa islamskim prorokom vrijeđajući muslimane širom svijeta, nedavno je izašla karikatura o padu ruskog aviona i poginulim u njemu, pa se pitam šta je tu smiješno i kome ! Petak im izgleda nije bio smiješan, da li će opet oni svi biti Šarli...., vjerovatno !

 3. Ilija says:

  Evo ovde su te 2 karikature Charlie Hebdo-a povodom pada ruskog aviona nedavno. http://www.aljazeera.com/news/2015/11/charlie-hebdo-plane-crash-cartoons-anger-russians-151109054925078.html Takvi koji dozvoljavaju da se takve stvari objavljuju u njihovoj sredini ne zasluzuu zaljenje. Nije sala, velika nacija, pregazise ih Nemci za nedelju dana 1940-te. Bilo je i Francuza dosta dobrovoljaca u Hitlerovoj vojsci na istocnom frontu. Isto kao i Holandjana, Norvezana, Svedjana, Danaca. Ne treba to nikada zaboraviti.

 4. Meri says:

  Da, ali onako ljudski, a i pred Bogom, ispravno je izraziti saučešće kad su u pitanju civilne žrtve. Mada, kad je rat, mi smo oduvek tako osećali, i vojska je naša, to su naša deca, braća, očevi. Civilne žrtve su samo još tužnije zato što civili nemaju mogućnost odbrane. Nesvidjaju mi se ovi savremeni sistemi sa tudjim plaćeničkim vojskama, oni baš mogu po naredjenju i za pare krajnje bezdušno da čine nepravdu i zločine. Još ako se uvuku u mirovne snage, znamo šta su radili po Kosovu i po Bosni... Bilo je i puno tih presvlačenja uniformi, samo da se poseje mržnja, strah i rat. Najveće zlo danas u svetu je u političkim elitama, a moguće je da je i delu naroda dobro opran mozak, osim toga moguće je da su neki navodno obični gradjani i sami po sebi agresivni ili baš zli pa jedva dočekaju zle vodje, sve im godi kad takvi stignu na vlast. Vraćajte se kući! Pogledajte tekst RUSIJA NEĆE NAORUŽAVATI VOJSKU SRBIJE od 15.11.2015. ovde na Intermagazinu (ukucajte ovaj naziv i kliknite u traži). Skoro sama spašavam Srbiju, gde ste?

 5. poslednji mohikanac says:

  U najmanju ruku je neukusno ne iskazati zalost za nastradalim civilima. Pritom treba uvek pomenuti i sopstvene zrtve da se zna da ovo sto se sada desava Francuskoj, Srbija je vec prezivela (doduse u nesto drugacijem obliku), ali ubijanje civila je zlocin i svako ko to ucini moze biti smatran teroristom. Svesni smo da je zapad davno "izgubio kompas". Zapadne civilizacije su postale horda ispranih mozgova koje slepo veruju u ono sto im serviraju mediji koji su opet u sluzbi interesnih grupa koje proizvode krize u svetu. Da, treba im reci da ne vide dalje od ociju, ali treba ipak ispostovati zrtve casno i pokazati saosecajnost. To je jednostavno ljudski. Vazno je da ne zaboravimo sve ono sto nam je zapad ucinio, ali je takodje vazno da ne pogubimo duse radujuci se tudjoj nesreci.

 6. zlatiborski ovan says:

  sto da zale nevine ruske zrtve, kad su verovatno ti isti izveli jos jednu false flag operaciju: ********* Vise o tome: Napad u Parizu je ekvivalenat Hitlerovom paljenju Rajhstaga https://tinyurl.com/npkdk8c

 7. zlatiborski ovan says:

  RUSI TVRDE: Iza napada u Parizu stoje obaveštajne službe SAD! Objavljeno: 16/11/2015 http://www.intermagazin.rs/rusi-tvrde-iza-napada-u-parizu-stoje-obavestajne-sluzbe-sad/#comment-62374

 8. Apis says:

  ASIMILACIJA ILI ISTREBLJENJE, KAKVA JE RAZLIKA? Svi najgori komentari ovdje u vezi SAD i EU nisu iraz pakosti nego minimum realnog stanja tog totalno izopacenog sveta. Covek se ponekad fascinira njihovim bogatstvom jer nezna ili zaboravlja da to nije plod rada i pameti nego vekovne pljacke i pokolja. Opljackanim novcem kupuju mozgove da rade za njih pa ispadne da je sva pamet, lepota i bogatstvo njihova svojina. Biti u drustvu takvih zveri moze znaciti lagodan zivot ali nije sreća nego tragedija. Biti asimilovan, izgubiti svest ko si isto je kao i biti streljan jer ti ne postojis. Jos gore je biti asimilovan među krvoloke i moralne nakaze koji siliju decu (čak i svoju) a citav drzavni aparat brani njihov ,,ugled i cast". Znam primer iz Slovenije gde je roditelj udario pedofila jer mu je nasrnuo na dete i znate li ko je osuđen? Uprkos već brojnim prijavama i dokazima njegove izopacenosti pedofilu se ne sme ni ime spomenuti a roditelj deteta platio je ogromnu kaznu. ZATO NE DOZVOLITE NIKOME DA VAS VODI U EU JER JE TO PUT PAKLA I VASEGA NESTANKA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *