ЗАШТО РУСИЈА ГОМИЛА ОВОЛИКО ОРУЖЈА?

ZAŠTO RUSIJA GOMILA OVOLIKO ORUŽJA?

18 avgusta 2018

Sveže satelitske fotografije pokazuju najnoviji laserski borbeni sistem Peresvet u regionu Ivanovo, u blizini baze interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) u Tejkovu.

Objekti najnovijeg ruskog laserskog borbenog sistema Peresvet nalaze se (geografska širina 56,898855; geografska dužina 40,578283) u regionu Ivanovo, u blizini pozicije 2426. tehničke raketne baze 54. Gardijske raketne divizije Strateških raketnih snaga Rusije.

Formacija raketa u Tejkovu je opremljena sa putno-mobilnim interkontinentalnim balističkim raketama Topol i novijim Jars.

Peresvet je jedan od najnaprednijih i tajnih ruski borbenih sistema. Kako prenose lokalni mediji, ovaj novi borbeni laserski sistem rešava zadatke vazdušne i raketne odbrane.

Obraćajući se naciji 1. marta, predsednik Putin je otkrio da je Rusija “postigla značajan napredak u laserskom oružju“ i da su “borbeni laserski sistemi“ počeli da se isporučuju vojsci prošle godine.

Putinovi komentari su upotpunjeni video snimkom koji pokazuje ono što izgleda da je teškalaserska platforma postavljena na kamionu, čije ime i nameravana svrha ostaju klasifikovani. “Ne želim da otkrivam više detalja. Još nije vreme. Ali stručnjaci će shvatiti da se sa takvim naoružanjem ruski odbrambeni kapacitet umnožio,“ dodao je Putin.

19.jula, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo novi video koji prikazuje neke od najnovijih ruskih borbenih laserskih sistema.

Video snimak prikazuje vojnu jedinicu, koja radi sa najmanje dva borbena laserska sistema Peresvet montirana na kamionu, uz nekoliko vozila za komandu i podršku.

Kada se rasporedi, ovaj kompleks se otvara i prikazuje uređaj poput topa, što je verovatno laserski sistem.

Tačna svrha ovog kompleksa se i dalje čuva u tajnosti. To može biti sistem za ometanje, koji može laserskim zrakom da “zaslepi“ optičku elektronsku opremu neprijateljskih vozila, jer je nekoliko prototipova takvih sistema razvijeno od strane Sovjetskog Saveza.

Ranije, bivši zamenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov je rekao da su “borbeni laserski sistemi“ o kojima je Putin govorio u svom Obraćanju naciji u martu zapravo dostavljeni oružanim snagama zemlje prošle godine.

Iako su se nekada mogli naći samo u delima fikcije, Borisov je rekao da su takvi uređaji sada veoma stvarna i neophodna sredstva modernog ratovanja.

Webtribune.rs

KOMENTARI5 komentara

 1. raikkonen says:

  zasto rusija gomila naoruzanje??...pa da mo smo se iscudzjavali!?!?!?!

 2. Miraš says:

  Gde bi Rusi gomilali oružje, nema u tome čuda. Ivanovo u pogledu odbrane pokriva najnaseljeniji deo R.F. Udaljeno je oko 275 km severoistočno od Moskve. Pripada istočnijem delu Centralnog saveznog okruga (ruski: Centrálьnый federálьnый ókrug) kojih sada nakon povratka Krima ima ukupno 9. Iz njega mogu se pokrenuti brzo tehnika ili odmah dejstva u raznim pravcima protiv neprijatelja u samom Centralnom, zatim u većem Severozapadnom, a južnije u Privološkom, Južnom, Severnokavkaskom i Krimskom saveznom okrugu. Istočnije nije daleko ni Uralski savezni okrug. To je ukupno 7 od 9 saveznih (kako oni kažu "federalnih") okruga. Preostaju još dva baš teritorijalno velika savezna okruga: Sibirski i Dalekoistočni.

  • Miraš says:

   Rusija je teritorijalno najveća zemlja sveta, pa treba imati sa čime braniti tu veliku teritoriju. Možda to uopšte nije puno oružja spram veličine države. Osim toga ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u maju ove godine da će sa novim naoružanjem moći da brane i druge države saveznice Rusije bilo gde u svetu.

 3. padre says:

  Ma ne gomilaju oni to, samo bi hteli da sve prebroje, pa da jim komisija ne luta celom zemljom!

 4. Milan says:

  Pitam se da li mi imamo neki institut koji se bavi razvojem novog oruzja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *