ЗАШТО РУСИЈИ НИКО НИШТА НЕ МОЖЕ У ЦРНОМ МОРУ

ZAŠTO RUSIJI NIKO NIŠTA NE MOŽE U CRNOM MORU

22 novembra 2021

Kolumnista američkog lista „Biznis insajder“ Konstantin Atlamazoglu ukazao je na strateški značaj Crnomorskog regiona koji spaja Kavkaz sa Evropom.„Ovde se nalaze ruske luke koje ne mogu da zalede. Crno more zauzima važno mesto u arhitekturi odbrani Moskve. Nadmoć u ovim vodama ne samo da osigurava bezbednost zemlje, već joj omogućava da širi svoj uticaj i izaziva NATO“, piše autor.

Ratna mornarica Severnoatlantske alijanse pojačala je svoje prisustvo u regionu, međutim, geografska ograničenja i međunarodno pravo stvaraju prepreke za borbu protiv Rusije, dok su ostale države inferiorne u odnosu na njene vojne mogućnosti, požalio se on.

Rumunija poseduje tri fregate, sedam korveta, staru podmornicu klase „Kilo“ i pomoćne brodove. Kako je naveo kolumnista, ni u Bugarskoj nije bolja situacija. Njena Ratna mornarica se sastoji od četiri fregate, tri korvete i minolovaca. Ukrajina pokušava da obnovi svoje pomorske snage, a Gruzija ima samo obalsku stražu, pojašnjava se u članku.

„Turska ima značajnu i borbeno spremnu flotu, međutim, njeni dobri odnosi sa Moskvom i otuđenost od NATO-a izazivaju sumnju u njenu privrženost Alijansi“, ubeđen je Atlamazoglu.

Prema njegovom mišljenju, Crno more se pretvorilo u „rusko jezero“. Rusija je sprovela nekoliko reformi 2008. godine i u periodu 2011-2020. godine nakon kojih je Ratna mornarica postala okretnija. U naoružanju Crnomorske flote se nalaze tri raketne fregate klase „Admiral Grigorovič“, stražarski brodovi klase „Krivak“, raketni kruzer „Moskva“, kao i šest novih dizel-električnih podmornica. Na moru ih podržava veliki broj pomoćnih brodova koji jačaju mogućnosti Ratne mornarice, navodi se u materijalu.

Moskva takođe povećava i broj sistema za takozvanu zonu bezbednosti u Crnom moru (Anti-Access/Area Denial, A2AD). Reč je o obalskim protivbrodskim raketama, operativno-taktičkim kompleksima, radarima i protivvazduhoplovnoj odbrani. Pored toga, pomorska flota je dopunjena nedavno formiranim 22. vojnim korpusom na Krimu i sa dve vazduhoplovne divizije koje se takođe nalaze na poluostrvu. Oni će pomoći da se zaštite ruski brodovi i da odvrate neprijateljsku vojsku, zaključio je novinar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *