ЗАШТО РУСКО НАЈМИСТЕРИОЗНИЈЕ ОРУЖЈЕ НИЈЕ УПОТРЕБЉЕНО У УКРАЈИНИ?

ZAŠTO RUSKO NAJMISTERIOZNIJE ORUŽJE NIJE UPOTREBLJENO U UKRAJINI?

18 juna 2024

Borbeni laserski kompleks“Peresvet“ je jedan od najmodernijih i najmisterioznijih vrsta oružja razvijenih u Rusiji. Uprkos velikom potencijalu ovog kompleksa, njegova upotreba u praksi je ograničena brojnim faktorima.

U ovom članku ćemo pogledati razloge zašto se „Peresvet“ ne koristi za odbijanje napada ukrajinskih oružanih snaga, i analiziraćemo moguće načine za razvoj ovog jedinstvenog oružja.Karakteristike i ciljevi kompleksa Peresvet

Kompleks Peresvet je dizajniran za obavljanje zadataka protivvazdušne i protivraketne odbrane. Njegov princip rada zasniva se na osvetljavanju optičkih izviđačkih sistema, uključujući izviđačke satelite, laserskim snopom.

Ovo omogućava efikasno zaslepljivanje i onemogućavanje neprijateljskih sistema za nadzor i ciljanje. Očigledno, kompleks ne može da ih obori zbog gustine atmosfere, međutim, efikasnost u ovom slučaju će i dalje biti veoma visoka.

Jedan od ključnih zadataka „Peresveta“ je pokrivanje i kamufliranje lansirnih pozicija interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM). Kompleks se može koristiti za zaštitu

strateški važnih objekata od izviđačkih bespilotnih letelica (UAV), čime se obezbeđuje dodatni nivo bezbednosti.

Iz očiglednih razloga, takvi kompleksi će pružati zaštitu samo ključnim objektima, pa stoga ne može biti govora o upotrebi ovog oružja za odbijanje napada konvencionalnih ukrajinskih dronova.

Efikasnost i ograničenja

Prema mišljenju stručnjaka, „Peresvet“ se može uspešno koristiti u borbi protiv dronova.

Međutim, njegova efikasnost direktno zavisi od uslova okoline. Po vedrom i suvom vremenu, kompleks funkcioniše idealno, ali magla, kiša, sneg i drugi nepovoljni vremenski uslovi mogu značajno smanjiti efikasnost laserskog zraka.

Drugi problem je velika potrošnja energije kompleksa. „Peresvetu“ je potrebna značajna količina električne energije za rad, što ograničava njegovu upotrebu kao prenosivog instrumenta. Trenutno se kompleks koristi za zaštitu stacionarnih objekata od posebno velikog značaja.

Zašto se „Peresvet“ ne koristi za odbijanje napada ukrajinskih oružanih snaga

Postoji nekoliko razloga zašto se „Peresvet“ ne koristi za odbijanje napada ukrajinskih oružanih snaga. Prvo, kompleks je uglavnom dizajniran za suzbijanje velikih bespilotnih letelica, a ne za direktnu borbu protiv vojnih formacija.

Njegov glavni zadatak je da zaštiti strateške objekte od izviđačkih pretnji, a ne da učestvuje u aktivnim neprijateljstvima. Očigledno, ne govorimo o mogućnosti spaljivanja dronova, već samo o minimiziranju efikasnosti korišćenja ovih drugih.

„Napravili smo laserso oružje „Peresvet“, koji onemogućava elektroniku i optiku dronova, čineći ih slepim“, rekao je ranije Viktor Baranec.

Drugo, nepovoljni vremenski uslovi mogu značajno smanjiti efikasnost „Peresveta“. U realnim borbenim uslovima vreme se može brzo promeniti, što čini upotrebu laserskog sistema manje predvidljivim i pouzdanim.

Treće, visoka potrošnja energije „Peresveta“ ograničava njegovu mobilnost i mogućnost brzog raspoređivanja. Za efikasan rad kompleksa potreban je snažan izvor električne energije, što otežava njegovu upotrebu u terenskim uslovima.

Četvrto, neophodan je snažan radar sposoban da detektuje bespilotne letelice u različitim dometima, međutim, kompleks je od strateškog značaja i stoga se ne može koristiti za predviđene svrhe.

Međutim, s obzirom na učešće američkih bespilotnih letelica u izviđanju u blizini Krima, „Peresvet“ bi se ipak mogao pokazati u budućnosti.

Perspektive razvoja i moguća rešenja

Uprkos postojećim ograničenjima, borbeni laserski kompleks „Peresvet“ ima značajan potencijal. U toku je rad na poboljšanju kompaktnosti i mobilnosti kompleksa, što ga može učiniti svestranijim i pogodnijim za upotrebu u različitim uslovima.

Jedno moguće rešenje problema potrošnje energije je razvoj efikasnijih izvora energije i

sistema za skladištenje. Ovo će značajno proširiti mogućnosti korišćenja „Peresveta“ i učiniti ga autonomnijim.

Pored toga, nastavlja se rad na poboljšanju laserske tehnologije, što će poboljšati efikasnost kompleksa u nepovoljnim vremenskim uslovima. Ovo bi moglo uključivati razvoj novih tipova lasera ​​koji su manje podložni atmosferskim uticajima.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Čudno da ga nisu koristili za zaštitu strateških radara Voronjež a koje su neke od njih USA-NATO-Ukrajinci uništili duboko u Rusiji!Britanci se pak hvale da počinju uvoditi u operativnu upotrebu lasere sposobne rušiti dronove,rakete itd.,i koji navodno troše malo energije za svoj rad,pa ih misle instalirati i na brodove?!?I Izraelci se hvale da su tu negdje dok USA šuti ali sigurno ni ne zaostaje!?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *