ЗАШТО РУСКО НАЈМИСТЕРИОЗНИЈЕ ОРУЖЈЕ НИЈЕ УПОТРЕБЉЕНО У УКРАЈИНИ?

ЗАШТО РУСКО НАЈМИСТЕРИОЗНИЈЕ ОРУЖЈЕ НИЈЕ УПОТРЕБЉЕНО У УКРАЈИНИ?

18 јуна 2024

Борбени ласерски комплекс“Пересвет“ је један од најмодернијих и најмистериознијих врста оружја развијених у Русији. Упркос великом потенцијалу овог комплекса, његова употреба у пракси је ограничена бројним факторима.

У овом чланку ћемо погледати разлоге зашто се „Пересвет“ не користи за одбијање напада украјинских оружаних снага, и анализираћемо могуће начине за развој овог јединственог оружја.Карактеристике и циљеви комплекса Пересвет

Комплекс Пересвет је дизајниран за обављање задатака противваздушне и противракетне одбране. Његов принцип рада заснива се на осветљавању оптичких извиђачких система, укључујући извиђачке сателите, ласерским снопом.

Ово омогућава ефикасно заслепљивање и онемогућавање непријатељских система за надзор и циљање. Очигледно, комплекс не може да их обори због густине атмосфере, међутим, ефикасност у овом случају ће и даље бити веома висока.

Један од кључних задатака „Пересвета“ је покривање и камуфлирање лансирних позиција интерконтиненталних балистичких ракета (ИЦБМ). Комплекс се може користити за заштиту

стратешки важних објеката од извиђачких беспилотних летелица (УАВ), чиме се обезбеђује додатни ниво безбедности.

Из очигледних разлога, такви комплекси ће пружати заштиту само кључним објектима, па стога не може бити говора о употреби овог оружја за одбијање напада конвенционалних украјинских дронова.

Ефикасност и ограничења

Према мишљењу стручњака, „Пересвет“ се може успешно користити у борби против дронова.

Међутим, његова ефикасност директно зависи од услова околине. По ведром и сувом времену, комплекс функционише идеално, али магла, киша, снег и други неповољни временски услови могу значајно смањити ефикасност ласерског зрака.

Други проблем је велика потрошња енергије комплекса. „Пересвету“ је потребна значајна количина електричне енергије за рад, што ограничава његову употребу као преносивог инструмента. Тренутно се комплекс користи за заштиту стационарних објеката од посебно великог значаја.

Зашто се „Пересвет“ не користи за одбијање напада украјинских оружаних снага

Постоји неколико разлога зашто се „Пересвет“ не користи за одбијање напада украјинских оружаних снага. Прво, комплекс је углавном дизајниран за сузбијање великих беспилотних летелица, а не за директну борбу против војних формација.

Његов главни задатак је да заштити стратешке објекте од извиђачких претњи, а не да учествује у активним непријатељствима. Очигледно, не говоримо о могућности спаљивања дронова, већ само о минимизирању ефикасности коришћења ових других.

„Направили смо ласерсо оружје „Пересвет“, који онемогућава електронику и оптику дронова, чинећи их слепим“, рекао је раније Виктор Баранец.

Друго, неповољни временски услови могу значајно смањити ефикасност „Пересвета“. У реалним борбеним условима време се може брзо променити, што чини употребу ласерског система мање предвидљивим и поузданим.

Треће, висока потрошња енергије „Пересвета“ ограничава његову мобилност и могућност брзог распоређивања. За ефикасан рад комплекса потребан је снажан извор електричне енергије, што отежава његову употребу у теренским условима.

Четврто, неопходан је снажан радар способан да детектује беспилотне летелице у различитим дометима, међутим, комплекс је од стратешког значаја и стога се не може користити за предвиђене сврхе.

Међутим, с обзиром на учешће америчких беспилотних летелица у извиђању у близини Крима, „Пересвет“ би се ипак могао показати у будућности.

Перспективе развоја и могућа решења

Упркос постојећим ограничењима, борбени ласерски комплекс „Пересвет“ има значајан потенцијал. У току је рад на побољшању компактности и мобилности комплекса, што га може учинити свестранијим и погоднијим за употребу у различитим условима.

Једно могуће решење проблема потрошње енергије је развој ефикаснијих извора енергије и

система за складиштење. Ово ће значајно проширити могућности коришћења „Пересвета“ и учинити га аутономнијим.

Поред тога, наставља се рад на побољшању ласерске технологије, што ће побољшати ефикасност комплекса у неповољним временским условима. Ово би могло укључивати развој нових типова ласера ​​који су мање подложни атмосферским утицајима.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. M says:

    Čudno da ga nisu koristili za zaštitu strateških radara Voronjež a koje su neke od njih USA-NATO-Ukrajinci uništili duboko u Rusiji!Britanci se pak hvale da počinju uvoditi u operativnu upotrebu lasere sposobne rušiti dronove,rakete itd.,i koji navodno troše malo energije za svoj rad,pa ih misle instalirati i na brodove?!?I Izraelci se hvale da su tu negdje dok USA šuti ali sigurno ni ne zaostaje!?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u