ЗАШТО САМ ПРОТИВ СПОМЕНИКА ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ!

ZAŠTO SAM PROTIV SPOMENIKA ZORANU ĐINĐIĆU!

15 septembra 2016

djindjicspomenik

Verujem da ću posle ovog pisanija izazvati veliki revolt kod ljudi koji nekritički svrstavaju Zorana Đinđića u velikane srpske političke misli, ali imam želju da se po pitanju eventualnog podizanja spomenika u Beogradu povede polemika.

Nisam pristalica tog čina, jer, da bi se nekom podigao spomenik, ili po njemu dalo ime ulici, u najmanju ruku mora da protekne određeni period na osnovu koga bi istorija dala svoj sud. Period od tragične smrti Zorana Đinđića je suviše kratak, a na čelu Vlade koju je vodio bio je negde oko dve i po godine, što je malo vremena da bi se sagledalo njegovo delo.

Najpre da krenemo od jedne zablude koja nam se stalno servira kako je on bio „prvi demokratski predsednik Vlade“. Taj besmisleni epitet „prvi demokratski“ je apsolutno netačan, jer i pre izbora Zorana Đinđića imali smo višestranačje i izbore i svi predsednici Vlada pre Đinđića proisticali su iz određene vladajuće većine koju je narod na izborima birao. Takođe, ambijent u kojem su se odigrali izbori za srpski parlament u decembru 2000. godine bio je revolucionaran, tako da bi se vrlo teško moglo zaključiti da je tu bilo neke preterane demokratije. Ali hajde to zanemarimo. Hajde da pređemo na dela.

Ne bi se smelo zaboraviti da je baš vlada Zorana Đinđića podnela parlamentu – a ovaj je izglasao – dva jeziva zakona, poput Zakona o privatizaciji, koji je omogućio rastakanje srpske imovine i uništenje naše privrede, koje danas žestoko plaćamo, kao i Zakon o radu, kome su poslodavcu date neograničene mogućnosti da izbaci radnika na ulicu kao kofer kad mu se prohte. Oni koji danas tako žestoko brane lik i delo Zorana Đinđića, a kritikuju današnju Vladu zbog današnjeg Zakona o radu, koji je mila majka zaštite radnika u odnosu na onaj Đinđićev, trebalo bi da se sete te činjenice.

Samim tim, ako je Đinđićevo vizionarstvo bilo u tome da se takva dva zakona donesu, a oni su dobrim delom doprineli kasnijem uništavanju srpske privrede, onda moramo konstatovati da je bio loš vizionar. Od njegovog zakona o privatizaciji korist su imali samo tajkuni koji su pokupovali srpska preduzeća za bagatelu i koji su, zahvaljujući tome, postali nova ekonomska elita.

Đinđiću se može odati priznanje da je imao dosta energije i da je u politici bio krajnje pragmatičan tip. Doduše, neretko je i preterano išao u pragmatizam, što je i potvrdio u jednoj TV emisiji kada je izneo svoj stav o Makijaveliju, tvrdeći da je Makijaveli bio samo iskren čovek. Otuda, hajde da se zapitamo da li bi, kada bi danas Vučić nešto slično izjavio, nekritički nastrojeni Đinđićevi branioci stali u odbranu Vučića ili bi ga žestoko napali? Zamislite da je Vučićeva vlada donela Zakon o privatizaciji kakav je donela Đinđićeva. Složićete se, ovi što tako nekritički brane Đinđića u najmanju ruku bi obesili Vučića.

Elem, nemojmo silovati istoriju. Nemam ništa protiv da se o Đinđiću, kao i o svakom našem političaru, kralju ili predsedniku povede polemika. Jednak odnos imam i prema Miloševiću i nisam pristalica da mu se tek tako daju ulice ili podižu spomenici. Mada, ako ćemo iskreno, njega je narod u dva navrata na direktnim izborima birao za predsednika Srbije, što je ipak neki legitimitet. Đinđića nije, ali to ne umanjuje njegovu ulogu u političkim zbivanjima tokom 90-tih i početkom 2000-tih. Zato je potrebna ozbiljna polemika, jer svako silovanje istorije i nametanje stavova je veoma opasno.

To produbljuje besmislene podele u našem narodu, jer priličan broj naših građana još uvek se nada da će i Đinđić i Milošević možda ustati iz groba i preuzeti vlast, što je van svake pameti. Uostalom, jedan Nikola Pašić je čekao skoro 80 godina da mu se podigne spomenik u Beogradu i da dobije Trg, a svakako je u srpskoj istoriji doprineo više i od Miloševića i od Đinđića.

(Vladimir Đukanović, Standard.rs)

 

KOMENTARI15 komentara

 1. Branko Samac says:

  Ako je Zoran Đinđić tražio bombardovanje Srbije- a jeste, onda njegovoj porodici treba izručiti račun od 100 milijardi dolara( tolika je šteta od bombardovanja) za sva zla što si Srbima učinili!

  • Petar says:

   Tako je.Oni su nagrađeni Umesto da se kazne oni se šire u premijerskoj rezidenciji. Dokle?

  • vojislav says:

   ti znas da je trazijo dindic bombadiranje srbije trazijo onaj ko je vodijo jugoslaviju i posle srbiju a nije dindic dindic je hroj jer je rasterao komunjare u srbiji ko vuk ovcebolje ti je da spomenes desu pare od bogastva jugoslavije de su nestale i ko ih je pokupijo i odneo preko rusije svicarske grcke i amerike dindic je doso na nulu srbije sve je zaduzeno i opljackano samo sverc cigara i i oruzija to je naso doktor dindic posle komunjara u beogradu i srbiji dindic je drugi car dusan

   • Vladimir says:

    Nemaš ti Vojislave pojma ni o čemu. Počev od toga šta je radio Đinđić pa do toga kako se piše suvisla rečenica. Koga takvi brane, ne može biti u pravu. A Đinđić je američka ruka ovdje, prema tome -zločinac.

 2. Darko says:

  Na stranu i Milosevic i Djindjic ali kakva je zasluga Nikole Pasica ( jos u to vrijeme bio ratni profiter zajedno sa sinom kad su siptari bili protjerani i izbjegli sa Kosova oni su ih za pare sve vracali ponovo na Kosovo i Metohiju umjesto da vec tada bude rijeseno siptarsko pitanje oni su.....)pa da mu bude podignut spomenik ili bilo kakvo obiljezje ?

  • milovan says:

   Mnogo citas siftarske istoricare.Rade Pasic je jedan odrod i dzabalebaros,za razliku od oca drzvnika.Pasic(mladji)imao je aferu sa svercom uglja ito bas u Zagrebu. Izuzetno mi se dopao tekst g.Djukanovica,steta sto je u pogresnoj stranci.DJINDJIC JESTE TRAZIO DA SE PRODUZI BOMBARDOVANJE(ARD-PRVI NEMACKI PROGRAM).Mislim da taj snimak ima i RTS.

 3. Apis says:

  Đinđić je svoj metak hiljadu puta zaradio.

 4. električar says:

  Spomenik Djindjiću bi morao da nosi naziv "Spomenik grobaru Srbije i dželatu srpskog naroda"!

 5. Dobrica says:

  Đinđić je imao dobrih strana, koje mu se poništavaju zato što je lopov i što je rasprodao Srbska preduzeća budzašto.Ko neveruje neka proveri finansijsko stanje njegove supruge ružice (koju kako čujem, mu je uvalila UDBA). Vi Đukanoviću radite nešto, nemojte se samo gojiti!!!

 6. pahom says:

  Svaka ti je kao Njegoseva

 7. delboy says:

  Ma danasnj zakon je med i mleko..naravno neprovodi se kao ni pre..radi se vise od 40 casova ,godisnji negde i ne postoji..itd itd..radnici ucenjeni itd se u drzavnim firmama..Zoran je hteo da se brani krajina,resi kosovo..guglajte malo naprednjaci..

 8. vlada says:

  Pre svega neka vlast objavi dokument ostavinske rasprave da vidimo koliko je pokojnik ostavio BLAGO. Sve ce se samo kazati onima koji imaju imalo mozga.

 9. novosadjanin says:

  Sto se ne objavi sta je doticni Djindjic stekao za dve i po godine , sto se to krije ???

 10. marinko says:

  e komunjare komunjare lazive i bedne koje trazijo da se ubijaju srbi po jugoslaviji onaj ko je bijo sef komunisticke partije oni su trazili da se srbi rasteraju u jugoslaviji i tito trazijo da se beograd bije iz avijacije u -2- sv .dabi on uso u beograd i zauzo je hitler mu pomogo tako i milosevicu nato pomogo da se izvuce u raj

 11. Janko says:

  Vojo ne lupetaj ko otvoren prozor! - Djindjić ne zaslužuje ni vreme koje bi se izgubil diskutujući o njemu, a o Pašiću bi trebalo napraviti privredni i industrijski zakonik po kom bi sve Vlade naše zemlje morale raditi. Za tvoju praznu priču o Djindjiću bi trebalo da malo bolje upoznaš dotičnog ne bi li shvatio da on nema kredibiliteta da se o njemu uopšte više priča. U Švajcarskoj još postoji pošta na kojoj je istaknuto da je Srbija u Evropi šesta Drzava po industrijskoj razvijenosti, valjda to dovoljno govori o gospodinu Pašiću, jer je za vreme njegove vladavine to postignuto. Mi smo povodljiv narod, čudi me da Dafina nije dobila od Djindjićeve porodice spomenik, jer je dobar kapital dala Djindjićevoj porodici dok je imala banku, što se o tome ćuti, da li zbog toga da se delo Djindjića ne ukalja? - Neke stvari narod ne treba da zna i to je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *