Zašto Saudijska Arabija finansira i naoružava ISIS?

Zašto Saudijska Arabija finansira i naoružava ISIS?

26 avgusta 2014
gl-2282014-620x330Abd Alah, kralj Saudijske Arabije, upravo je napunio 90 godina. Niko ne zna ko zapravo komanduje u Rijadu. Neverovatno bogata i moćna vladajuća klasa koja čuva najsvetije islamsko mesto – Meku – predstavlja zabrinjavajuću enigmu. Zapad je decenijama vidi kao odbrambenu tvrđavu koju treba podržavati i naoružavati.

Mreža finansijskih ulaganja neraskidivo je povezuje sa našim ekonomijama. Čak Izrael ima ulogu veze – bez da se to javno oglasi – sa dinastijom koja se suprotstavlja Iranu i (za razliku od Katara) želi da iskoreni pokret Muslimansko bratstvo, kako bi se izolovao i sam Hamas u raljama Gaze.

Ipak, Saudijska Arabija igra na dva stola. S jedne strane ima poseban odnos sa SAD. S druge strane pothranjuje moć jednog salafitskog islama, ekstremnog, fundamentalističkog i čak džihadističkog. Milicije samoproklamovanog kalifa Al-Bagdadija[1] uživaju posrednu, ali presudnu podršku Rijada. Nikada potvrđenu, ali ni opovrgnutu.

Utisak koji dobijam je sledeći: Saudijska Arabija, svesna da naftno bogatstvo ne može da traje zauvek i da je njen strateški centralni položaj privremen, sumnja u opadajući primat Zapada – pa je spremna da sledi alternativni scenario katastrofičnog karaktera: tj. da pobede opskuranti u preokretu bilansa svetskih sila.

Meka tako ostaje simbol jedne nerešene islamske ambigve. I Saudijska Arabija se potvrđuje kao trn u oku međunarodne stabilnosti. Najpodmukliji saveznik Zapada.

Gad Lerner (Gad Lerner) je rođen 1954. u Bejrutu u jevrejskoj porodici, koja je tri godine kasnije napustila Liban i preselila se u Milano. Dobio italijansko državljanstvo nakon dvadeset sedam godina. Bavi se novinarstvom (Espresso, La Stampa, Corriere della sera, Repubblica), voditelj i na RAI, bio član „Komiteta od 45“, koji je 2007. definisao pravila Demokratske stranke u nastajanju. Oženjen, petoro dece.
———————————————————————-
[1] Prim. ur: Abu Bakr al Bagdadi – vođa Islamske države Iraka i Sirije (ISIS); kad je 29. juna 2014. ISIS objavila uspostavljanje kalifata, on postaje kalif Ibrahim a ISIS biva preimenovana u Islamsku državu.

(Gad Lerner / Stanje stvari)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *