ЗАШТО СЕ ЋУТИ О ОВОМЕ ДОКУМЕНТУ? Србија мења тактику! ИЗАБРАЛИ СМО САВЕЗНИКЕ!?

ZAŠTO SE ĆUTI O OVOME DOKUMENTU? Srbija menja taktiku! IZABRALI SMO SAVEZNIKE!?

23 avgusta 2019

(foto: mod.gov.rs)

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila pomenuta dokumenta, navodeći da time naša država prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

U skupštinsku proceduru stigla su dva strateška dokumenta na kojima se zasniva celokupna bezbednosna strategija Republike Srbije. Reč je o Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane. Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila je pomenuta dokumenta, navodeći da time naša država prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.Predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije, čija su polazišta očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država ušao je u skupštinsku proceduru na predlog Vlade Srbije.

Dokument je objavljen na sajtu parlamenta i u njemu se navodi da je reč o najvišem strateškom dokumentu čijim sprovođenjem se štite nacionalne vrednosti i interesi Srbije.

Država je u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja, a to su efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja.

Evropske integracije i članstvo u EU jesu nacionalni interesi i strateško opredeljenje Srbije, kaže se u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti.

U proceduri je i Predlog Strategije odbrane u kojoj piše da je vojna neutralnost odbrambeni interes Srbije što podrazumeva da Srbija ne pristupa vojno političkim savezima.

S druge strane, ističe se da vojna neutralnost nije prepreka za saradnju sa drugim državana i vojno političkim savezima i da u tom smislu Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa NATO.

Iza ovih saopštenja Vlade i Skupštine zapravo stoje dokumenta, u okviru kojih je definisano šta ugrožava bezbednost i kako država odgovara na te izazove. Prvi deo je percepecija, koji su to oblici ugrožavanja, a drugi su postavke našeg sistema bezbednosti, odnosno kako će on funkcionisati u budućnosti.U predlogu Strategije nacionalne bezbednosti piše da je stanje bezbednosti u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija opterećeno brojnim faktorima destabilizacije. Bezbednosni problemi na tom prostoru glavni su izvor nestabilnosti u Republici Srbiji i regionu.

– Oružana agresija na Republiku Srbiju u narednom periodu malo je verovatna, ali se ne može u potpunosti isključiti. Nastavak evrointegracionih procesa i unapređenje saradnje Republike Srbije sa državama regiona doprineće smanjenju mogućnosti da na Republiku Srbiju bude izvršena oružana agresija – piše u delu koji se odnosi na najznačajnije izazove, rizike i pretnje bezbednosti.

Tu se pominju i separatističke težnje, jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, oružana pobuna, terorizam, opasnost od oružja za masovno uništenje, etnički i verski ekstremizam, obaveštajna delatnost, organizovani kriminal, pa sve do narkomanije, problema demorafskog razvoja i klimatiskih promena i visokotehnološkog kriminala.

Kako je pitanje vojne neutralnosti često predmet pažnje javnosti, u predlogu Strategije odbrane definiše i saradnju sa NATO i ODKB-om (istočnim NATO, odnosno organizacijom u kojoj Rusija ima ključnu ulogu):

– Opredeljenje Republike Srbije jeste da proširuje i unapređuje saradnju sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i sa njenim državama članicama. Takođe, zalaže se za mir i rešavanje sporova bez upotrebesile, kao i da raspoloživim pravnim i drugim sredstvima štiti svoju vojnu neutralnost. Republika Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa NATO. Na regionalnom nivou, saradnja sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir doprinosi bilateralnim odnosima sa državama regiona koje su članice ovog saveza ili kandidati za članstvo, a radi očuvanja regionalnog mira i unapređenja stabilnosti.

Ove dve strategije zameniće postojeće iz 2009. godine. Pomenuti predlozi su prošli javnu raspravu u proteklom periodu.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže za naš portal da se predlozi novih strategija ne razlikuju mnogo od važećih dokumenata.

– U okviru ovih strategija se nedvosmisleno i po prvi put ističe vojna neutralnost Republike Srbije. Do sada samo imali samo skupštinsku Rezoluciju iz 2007. godine. Sada stav da je Srbija vojno-neutralna imamo i u ovim strategijama – nabraja Radulović novine.

Ističe da postoji jedna interesantna novina u okviru Strategije odbrane.

– Tamo piše da je naše opredeljenje sa ODKB-om, dok je s druge strane naš interes saradnja sa NATO. To je ključan segment, koji mnogi komentarišu, po pitanju naših budućih odnosa i relacija sa Briselom i Moskvom. Neko to tumači, to je „naš interes“, može da se ostane na ovom nivou, „to je zato što smo prinuđeni da sa nekim sarađujemo“, dok s druge strane „opredeljenje za saradnju ODKB-om“ znači svesno i odlučno okretanje na tu stranu – rekao je Radulović.Radulović dodaje da se ne menja kurs kada je reč o evrointegracijama.

– Nema odrednice evroatlanske, ostale su evrointegracije. U suštini u tom političkom delu nema neke promene u odnosu na prošli period – zaključio je Radulović.

Predsednica Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić kaže da je jako dobro što je Vlada Srbije konačno usvojila predloge novih strateških dokumenata u oblasti odbrane i bezbednosti, pošto su, kako kaže, postojeće strategije zastarele zbog vremena i Briselskog sporazuma.

– Zapadni strani partneri, a verovatno je isto i sa Kinom i Rusijom, ne mogu za osnovu političkih izjava da predviđaju ponašanje Srbije i planiraju vojno-tehničku i bezbednosnu saradnju, već moraju da imaju nešto na papiru – rekla je Milić i dodala:

– To je dobro i da bi se otvorilo poglavlje 31 u pregovorima sa EU, koje se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Ako želimo da nastavimo proces evropskih integracija koji je u ovim strateškim dokumentima stavljen kao nacionalni interes, što je jako dobro, sada samo treba uskladiti ponašanje vlasti, što nije jednostavno kada ste u finalnoj faza pregovora o Kosovu.

(Telegraf)

KOMENTARI8 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  To se zvalo u vreme J.B. Tita - Miroljubiva aktivna koezistencija sa svim zemljama, i to je dobro išlo. Neutralna tampon zona u koaliciji sa nesvrstanim zemljama sveta, antiglobalistična i anti imperijalistička Socijalistička zemlja koja je prevazišla sve moguće demokratije u svetu. To je nama naša borba dala i to treba obnoviti. A Tito beše lud? A, pa ti sad vidi na šta se vraćamo, pokušali smo guzu da prodamo levo i desno, gore i dole, pa sad opet jesmo tampon zona? Živeli druže Tito, i Miloševiću, najčasniji ljudi preostale Republike koju niko nemože da uzme u koaliciju jer ima brend samostalnosti i nezavisnosti do same smrti.

 2. Ivke says:

  Ovaj opet izigrava Tita...

 3. teoretičar says:

  Sve članice EU su ili protiv Rusije ili nemaju ništa protiv toga da to budu ako zatreba. Srpsko političko rukovodstvo pod uticajem EU i Amerike ima isti takav stav, malo ublažen jer još nismo članica EU, a zajedno Srpsko političko i vojno rukovodstvo je pod nadzorom NATO oficira i u tom delu svi igraju rokenrol. Nema kazačoka među našim rukovodiocima i to je svakim danom jasnije. A te fraze i reči kao dve musave različite reči za dva suprotna saveza, aj tumači ne balavte. Saće vi nama objasnite šta je politika srpskog rukovodstav i kuda se kreće a oni svi na tom mestu kao i Merkelova. Sa potpisom na vernost i odanost i ko zna šta još.(gde se dede Obradović? Došetala profesorica srpkinjica iz berklija, donela mu darove i dečkić potpiso. Svi poslanici su takvi jer da nisu, ne bi bili tamo gde jesu)NATO vojska ima apsolutno pravo da se kroisti srpskim teritorijama i svi nato vojnici imaju u Srbiji zaštićen(kao ambasador) status, ali još nije vreme da taj status koriste u širem, panoramik pogledu. Rusi imaju pravo da duvaju i piške u vatru u Srbiji i šta ima dalje da nam tumačite ko gde ide? Srbija ide gde je troje vuku a dvojica tuku. To jest tamo gde je naređeno samo što se to oteže da Srbima malo kosti popucaju, zubi poispadaju i da padnu u rezignaciju od vikanja "nećemo u nato, majke vam ga...". A kad se proceni da su se Srbi dovoljno izdžagali onda će nam serviraju priče par meseci o lepoti života u natou i niko neće smeti da piše na internetu komentare protiv toga. Kada dođe to vreme, znaćete zašto je takvo kakvo jeste. Botovi će oživeti a živi će poželeti da budu mrtvi.

 4. Pravda says:

  Koji su ovo bolesnici, Boze spasavaj Srbiju, ona nista nije kriva.

  • Velika Metla says:

   Nego KO je kriv za Srbijin kukavičluk,naivnost,konstantnu začuđenost u smislu "je li moguće,šta je ovo,zašto,dokle,iznenađeni smo,osuđujemo,ne očekujemo.........."? Kad će ta "Srbija" da prihvati realnost na "terenu"? Da nije "ustašija" možda kriva što je jugosloven Zoran Radojičić gradonačelnik Crnograda,inače hercegovačka ulizica,pedijatar,poslao 20-tak srbske dece na more u "ustašiju"? Ovo je jedan od milion primera sramotnog ponašanja Srbije. Da Srbije,jer da u ovoj i ovakvoj Srbiji ima Srba ne bi ovi radili šta im god dune u njihovu ulizičku i kukavičku tintaru. Sebičluk i samoživost će da pojedu Srbiju. A i treba.

 5. Za Srbiju says:

  Ako je milićka zadovoljna dokumentom, onda je fatalan za Srbiju.

  • Pera says:

   Upravo sam to i ja hteo da podvucem ! ! ! ! ! ! Kad ponovo uvedemo smrtnu kaznu i osudimo na streljanje milicku, kandicku, bisererko i slicne, onda cemo konacno znati da imamo na vlasti prave SRBE, a ne ove kvazi !

 6. Sasulja says:

  Najveci problem Srbije danas,sto nema Srbina u vladi.............? Ovi krcme Srbiju,kao da im je cacevina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *