ЗАШТО СЕ ЉУБИМО 3 ПУТА И ДИЖЕМО 3 ПРСТА? Ево значења тих обичаја!

ZAŠTO SE LJUBIMO 3 PUTA I DIŽEMO 3 PRSTA? Evo značenja tih običaja!

2 oktobra 2016

tri-prsta-srpska-zastava-51-34t

Ljubljenje tri puta u znak pozdrava u Srbiji zaživelo je tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka.

Osnovno razumevanje značenja ovoga pozdrava u hrišćanskom svetu predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetomu Duhu, piše opanak.rs

Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti, a ono glasi:

„Kad se duže vreme nisu videli,

Srbi se ljube tri puta.

Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Srbi se ljube tri puta:

u ime života,

u ime smrti,

i u ime časti,“

Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Prvi poljubac-u ime života, proslavlja vrednosti života, da se živii životom dostojnog časnog čoveka, drugi poljubac-u ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavim predcima, i teći poljubac-u ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Drugi naš karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu.

Evo šta to znači

Ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, gotovo je sigurno da se javio i par vekova ranije, tj. ovaj pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama. Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trijstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

(Kurir)

KOMENTARI6 komentara

 1. Batina says:

  To nije samo kod Srba obicaj, pravoslavci u Etiopiji, Eritreji i bliskom istoku se takodjer tri puta ljube, i nema veze koliko dugo se nisu vidjeli. Po ovome se moze reci da to seze mnogo dublje u istoriju.

 2. milovan says:

  Ranije su se Srbi ljubili dva puta.Nije tacno.Dobro sam zapamtio kao dete KRSNE SLAVE i ljubljenje tri puta.O podizanju tri prsta,pocelo je da SNO ili kasnije SPO kako se zvala stranka coveka,cije ime necu da pominjem.

 3. Kursula says:

  lepo kaze jos pre prvog i drugog Srbskog ustanka tri spojena prsta uvis,,sto dokazuju slike iz prvog sv.Rata.A tri prsta u vis u vreme SPO su bila razdvojena a ne spojena,sto i danas koriste,ali je pogresno.

 4. Srdjan says:

  Srbi se ljube triput od pamtiveka. Jos kad su Vizantinci slali svoja poslanstva u Srbiju, da vide kakva je zemlja, tj. gde bi to trebalo da ode careva sestra (Andronik Drugi je prvo hteo da za Milutina uda svoju sestru, ciji je muz, trapezuntski car, umro. Medjutim, ona je odbila, pa je car na raspolaganju imao samo malu Simonidu), Vizantinci su zapisali da se Srbi ljube triput. Navodno bi plemic koji je ispod kralja vladara poljubio u jedno rame, pa u drugo, a treci put u usta. Ljubljenje u usta je bila redovna pojava. Stavise, jedina. No, kako se kuga sirila u 14. veku kao blesava, u nekom trenu ljudi su shvatili da se siri dodirom, pa se to ljubljenje odmaklo od usta, i uspelo da ostane na obrazu.

 5. Miloš says:

  2014 godine sam boravio u Luksemburgu nekoliko meseci i na moje prijatno iznenađenje video da se Luksemburci bas kao i mi ljube tri puta,nisam se raspitivao zbog čega se i oni ljube tri puta prilikom susreta ali činjenica je da to rade...Eto da znate, a oni su inače katolici.

 6. vladek says:

  i masoni se ljube tri puta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *