Зашто се одричемо ослободилаца Београда?

Zašto se odričemo oslobodilaca Beograda?

22 oktobra 2015

zdanov_1Lokalni „demokratski“ talas pomeo je, svojevremeno, Fjodora Ivanoviča Tolbuhina, oslobodioca Beograda. Uvođenje „višeg“ nivoa demokratije, orošavanje istorijskih fakata kroz vizuru sila o čije skute se valjalo umilno protrljati, i pisanje nekih novih istina, oteralo je maršala SSSR iz centra grada.

Neko je 1997. procenio da nema više potrebe da ulica koja kreće od Slavije i ide do Čubure nosi ime koje je nosila. Vraćen je Makenzi. Tolbuhina ćete naći kad krenete od Čukaričke padine ka Žarkovu. „Geografija“ pomerene pameti.

Još gora sudbina zadesila je maršala Birjuzova. On je netragom nestao. Ime čoveka koji je komandovao tenkistima oktobra 1944, general-pukovnika Vladimira Ivanoviča Ždanova, heroja SSSR i SFRJ je zamenila tabla „Resavska“. Bar su mu ostavili spomenik na Avali. Tamo gde je poginuo 19. oktobra 1964, dolazeći na obeležavanje 20. godišnjice oslobođenja Beograda…

Vrlo brzo posle 2000, epidemija „kolektivnog zaborava“ zbrisala je 20. oktobar kao zvanični praznik glavnog grada. Pronađeni su novi datumi u aprilu. Onda je 20. oktobra 2009. tadašnji predsednik Rusije Medvedev sa govornice u Sava centru, indirektno, postavio pitanje koje mi nismo postavili sebi:

– Zbog čega se vi, Srbi, stidite da ističete da ste pobedili fašiste? Da smo ih, zajedno, isterali iz Beograda. Vaši partizani i mi.

Prošle godine, u ovo vreme, isto se zapitao predsednik Putin. I kad god su ruski predsednici pohodili Srbiju, rastao je zvuk ponosa. Kad „iljušin“ odleti, utihne. Kao i ove, 2015. Mlaki protokoli, sa načuljenim ušima, da se slučajno ne naruši mir pojedinih ambasada. A, u vokabularu, tek ponegde se pomenu partizani. Kao da su neimenovani vanzemaljci oslobodili Beograd!

(Momčilo Popović, Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Meri says:

  Takve smo navike stekli u socijalizmu, i godina 1948 ostavila je posledice, za svaki slučaj ne ističi se ni čistom istinom ni zdravim mišljenjem ni patriotizmom završićeš negde bezveze. Da li ima smisla da se Josipu Brozu jednom uradi DNK analiza, možda i neke druge analize, on ima žive pretke. Da li bi nešto konkretnije o njemu saznali, bar čiji je?

 2. Meri says:

  Pardon, ima žive potomke.

 3. zlatiborski ovan says:

  Medvedev sa govornice u Sava centru, indirektno, postavio pitanje koje mi nismo postavili sebi: - Zbog čega se vi, Srbi, stidite da ističete da ste pobedili fašiste? Da smo ih, zajedno, isterali iz Beograda. Vaši partizani i mi. ///////////// Odslusajte svedocenje dede: OSLOBODIOCI BEOGRADA https://youtu.be/HzL6c9ERekc?t=1m27s ********* Vise o ruskoj pomoci, u formi odabranih I kracih komentara/kompilacija: https://tinyurl.com/nbxjbjm

 4. grunf says:

  Sve je to uradila peta kolona u ovoj zemlji i dan danas postoji u skoro svakom vidu bitisanja. nje se osloboditi bio bi veliki iskorak u budućnost srbije.

 5. zlatiborski ovan says:

  maršala Birjuzova. On je netragom nestao. Ime čoveka koji je komandovao tenkistima oktobra 1944, general-pukovnika Vladimira Ivanoviča Ždanova, heroja SSSR i SFRJ je zamenila tabla „Resavska“ //////////// Peka Dapčević i Koča Popović dobili ulice http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/1301-peka-dapcevic-i-koca-popovic-dobili-ulice ******* bitno da su psihopatskih mazohista, ulicu dobili srbožderi. onom Đilasu je ploču otkrio čak onaj pesnik, otac one srbožderke i akademik Ne bih hteo da budem cinican, ali me nebi cudilo da ulicu dobije i Ante Starcevic

 6. zlatiborski ovan says:

  Vraćen je Makenzi. Tolbuhina ćete naći kad krenete od Čukaričke padine ka Žarkovu. „Geografija“ pomerene pameti. ////////// Jos da ulicu dobije i Pocorek. Moze i u Sapcu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *