ЗАШТО СЕ ПРИКРИВАЈУ злочини Алије Изетбеговића?

ZAŠTO SE PRIKRIVAJU zločini Alije Izetbegovića?

14 decembra 2016

alija-izetbegovic-56

Dejan Ivetić, advokat nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića, rekao je da tužilaštvo Haškog tribunala radi kao da prikriva zločine koje su snage muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića počinile nad stanovništvom Sarajeva.

Ivetić je naglasio da je Izetbegović kriv za izbijanje rata u Sarajevu i podsetio na njegove reči da je „spreman da žrtvuje mir za suverenu BiH“, prenose beogradski mediji.

„Optužba da je VRS neselektivno granatirala i snajperisala civile u Sarajevu je mit“, rekao je Ivetić.

Alijine snage civilima branile sebe

On je naglasio da je i jedinog preživelog svedoka kojeg je tužilaštvo izvelo tokom suđenja – Fadilu Tarčin, koja je u vreme napada imala 16 godina, teško ranila granata koju su ispalile Izetbegovićeve snage, a ne vojska pod komandom generala Mladića.

„Izetbegovićeve snage koristile su prisustvo civila u gradu da zaštite sebe, krijući svoje komande u prodavnicama i poštama, smeštajući radionice za oružje u stambenim zgradama i podrumima, obučavajući regrute u osnovnim školama, dok su deca sedela u razredima“, dodao je Ivetić.

Prema njegovim rečima, general Mladić je više puta zabranio Sarajevsko-romanijskom korpusu da puca ukoliko to nije apsolutno neophodno, posebno tokom brojnih primirja, kako bi političarima dao šansu da pronađu mirovno rešenje.

Izetbegović bio za rat

Kao dokaz da je, nasuprot tome, Izetbegović želeo rat, Ivetić je citirao izveštaj Unprofora u kojem je navedeno da je granatiranje Sarajeva znatno smanjeno, ali da „vlasti nastavljaju da stvaraju mit da je grad bombardovan očekujući međunarodnu vojnu pomoć“.

Ivetić kaže da je taj mit bio toliko važan da je muslimanska strana granatirala i snajperisala sopstveni narod.

„To je posvedočio i komandant Unprofora Majkl Rouz koji je u izveštaju napisao da na tramvaje u Sarajevu puca „tajna muslimanska policija““, rekao je Ivetić.

Govoreći o eksploziji na Markalama, Ivetić je naglasio da dokazi pokazuju da Vojska Republike Srpske nije odgovorna za ubistvo sarajevskih civila na toj lokaciji.

„Brojni istražioci UN izjavili su da nisu mogli tačno da utvrde sa kojeg je mesta granata ispaljena, a neki od svedoka iz Unprofora bili su gotovo sigurni da to nisu učinili Srbi“, istakao je Ivetić i dodao da je glavni vojni cilj srpske vojske bila potpuna obustava neprijateljstva u Sarajevu.

„U skladu s tim, sprovodili su strategiju samoodbrane. Nisu pokušavali da zauzmu Sarajevo“, naveo je Mladićev branilac.

Napad na Baščaršiju

Odbacujući optužbe za napade na Baščaršiju, Ivetić je rekao da su se Mladićeve naredbe odnosile samo na vojne mete od kojih su, kako kaže, mnoge bile smeštene u Starom gradu.

„Nijedan dokaz nije prikazan da su mete koje nisu vojne namerno napadane“, naglasio je Ivetić.

On je kategoričan da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem terorisanja stanovništva Sarajeva i ocenio kao teoriju zavere tvrdnju optužbe da je general Mladić civilima u Sarajevu uskraćivao humanitarnu pomoć, vodu, struju i gas.

Svedočenjem Ivetića okončano je iznošenje završne reči odbrane generala Mladića. Odgovore na argumente suprotne strane tužioci i branioci razmeniće sutra. Prema okvirnom planu Tribunala, prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra naredne godine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vasilije says:

    Zato sto je Saudijska Arabija rekla Americi: sve drugo dirajte, samo nam Izmetbegovica ne dirajte !

  2. marinko says:

    alija izadbegovic prebacijo krivicu uz pomoc nata pakta i mirovnih snaga plavi slemova na srbski narod sad treba da bosnjaci odgovaraju za genocid srba i bosnjaka alino rukovostvo nacisti i njegov sin bakir izadbegovic su krivi za trat i ubijanje civila u bosni i logora desu muceni srbi samo i jugoslkoveni mora se istina otkriti pa ko je radijo zlo neka se kazni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *