Зашто се „Сенке над Балканом“ не емитују у Хрватској

Zašto se „Senke nad Balkanom“ ne emituju u Hrvatskoj

12 novembra 2017

Serija „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića, koja pomera ugao gledanja na istorijske događaje, neće se emitovati u Hrvatskoj, jer nijedna televizija nije iskazala zainteresovanost za njeno prikazivanje, potvrđeno je Tanjugu u producentskom timu ovog televizijskog formata.

Kako navodi taj izvor, reč je o poslovnoj strategiji hrvatskih televizija, koje biraju programe koje emituju i „ništa više od toga“.

Prema pisanju dela beogradskih medija, koje je preneo i hrvatski „Vecernji list“, serija nije otkupljena za hrvatsko tržište „zbog kontroverznih istorijskih činjenica koje se u njoj prikazuju“.

Hrvatski portali, pozivajući se na srpske medije, navode kao sporno tumačenje lika Ante Pavelića.

„Večernji list“ preneo je izjavu Bjelogrlića kako ga je citirao „Informer“: „Zabranili smo je tamo. Znam da publika traži seriju, nadam se da će imati i priliku. Ako su čekali kako će Pavelić biti prikazan, onda mi nisu jasni. Šta su mislili, da će biti narodni heroj?“.

Mediji su pak ranije objaviLI da poznati glumac i reditelj nije želeo da komentariše spekulacije oko toga da je način prikazivanja Ante Pavelića razlog zbog koga nijedna hrvatska televizija nije otkupila seriju.

„Da, čuo sam da se podigla velika prašina i u Hrvatskoj u vezi sa serijom, ali verujem da je to zato što postoji iskreno interesovanje za jedan ovakav projekat, a od celog regiona samo u Hrvatskoj nije postojala televizija zainteresovana da preuzme prava za emitovanje. To je, dakle, pitanje za njih, a ne za bilo koga u Srbiji“, izjavio je Bjelogrlić.

Bjelogrlić, navode u producentskom timu, ne želi uopšte da se oglašava tim povodom, te nije moguće utvrditi da li je reč o njegovim izjavama ili spekulacijama, te da li je to razlog onoga što je uskomešalo javnost u Hrvatskoj, ili je reč o veštački iskonstruisanoj priči.

U internacionalnoj glumačkoj ekipi serije „Senke nad Balkanom“, su i hrvatski glumci Goran Bogdan, koji igra Mustafu Golubića, i Bojan Navojec u ulozi Pavelića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *