ЗАШТО СЕ СПРОВОДИ БРУТАЛНА МЕДИЈСКА ХАЈКА да деца приме ММР вакцине

ZAŠTO SE SPROVODI BRUTALNA MEDIJSKA HAJKA da deca prime MMR vakcine

6 novembra 2017

Poslednjih dana svedoci smo brutalne medijske hajke, kojom se neutemeljeno širi panika kako će deca u Srbiji početi masovno da umiru od malih boginja, zauški i rubeola ukoliko što pre ne prime MMR vakcinu.

Umesto da se otvori stručna debata u kojoj brojni domaći lekari neće biti sankcionisani ako iznesu argumente protiv primene uvoznih vakcina i umesto da se i političke partije uključe u raspravu zbog čega uvozimo, a ne proizvodimo domaće i bezbedne vakcine, mediji u Srbiji (čini se novčano „podmazani) nastavljaju hajku o obaveznom vakcinisanju. U njoj najviše prednjači dnevni list „Blic“.

Neverovatno je da mediji prostor daju isključivo pobornicima vakcine, ali ne i onima koji im se protive ili roditeljima dece obolele od autizma. Dakle, druga strana ne sme da se čuje.

Iako postoje jasni dokazi, pa čak i sudske presude u kojima je potvrđena veza između vakcinacije dece vakcinom MMR (protiv malih boginja, zauški i rubeola) i oboljevanja od autizma, nadležne institucije i lekari koji su zaduženi za sprovođenje obavezne imunizacije u našoj zemlji o tome uporno ćute.

– Mnogo su veće šanse da vakcinisano dete oboli od autizma, nego da se nevakcinisano dete zarazi malim boginjama, zauškama ili rubeolama – rekao je eminentni virusolog i imunolog Todor Jovanović.

Veliki broj evrpskih zemalja, Engleska, Irska, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Holandija i Španija, odbacile su zakon o obaveznoj vakcinaciji, pa vlade ne primoravaju roditelje da vakcinišu decu. Ona jeste poželjna, ali samo kada dođe do izbijanja epidemije, a vakcina o kojoj pričamo stvara samo vremenski ograničen imunitet i to protiv gotovo iskorenjenih bolesti koje pritom i nisu preterano ozbiljne.

Primera radi, kada dete dobije rubeole, rezultat je blaga bolest sa malo problema. Međutim, ako trudnica oboli tokom prva tri meseca trudnoće, može roditi dete sa urođenim manama. S toga je očigledno opasno vakcinisati devojčicu protiv rubeole. Imunitet nestane kasnije kada je ona već odrasla osoba i može na koži da dobije rubeolu. Sa druge strane, vakcinacija povećava šanse da trudna žena dobije rubeolu od deteta koje je nedavno vakcinisano – navodi Jovanović.

On smatra i da je upravo sredstvo protiv rubeole posebno opasna komponenta MMR, jer može da izazove autizam.

– Još je davne 1988. godine britanski medicinski časopis „Lancet“ objavio je istraživanje gde je otkriveno da MMR vakcina može da predstavlja uzrok autizma. Naime, pri reakciji na MMR vakcinu, telo deteta proizvodi antitela koja napadaju mozak i razlažu mijelin. Mijelin oblaže nervna vlakna i služi kao izolacija, pa zahvaljujući tome nervni signali mogu da prolaze kroz telo. Nijedno od dece koja nisu obolela autizma nije ispoljilo proizvodnju antitela, koja predstavljaju znak neobične reakcije na vakcinu protiv malih boginja – rekao je Jovanović.

S njim se slaže i doktor Branislav Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike, koji kaže da je pitanje veze autizma i MMR vakcine decenijska debata.

– Ona se u Engleskoj završila tako što roditelji sami biraju koje će vakcine dete primiti, jer je komisija Ministarstva zdravlja utvrdila da postoji veza vakcine i autizma, ali nije mogla da ustanovi kakva je ta veza. Takođe, autizam je pre obavezne vakcinacije bio nepoznata bolest, odnosno javljao se u odnosu jedan naspram 10.000 dece. Interesantno je da deca Amiša u SAD, koja se ne vakcinišu, ne oboljevaju od autizma – istakao je Nestorović i dodao da MMR i ne štiti od bolesti, jer imunitet traje oko sedam godina, a Amerika je 2013. godine imala veliku epidemiju morbila, iako sprovodi obaveznu vakcinaciju.

Još 2012. godine sud u Italiji je doneo presudu u korist porodice čije je dete dobilo autizam posle primanja MMR vakcine. Reč je o slučaju Valentina Boke, danas 14-godišnjeg dečaka, koji je zajedno sa roditeljima dobio presudu protiv ministarstva zdravlja Italije, jer je kao beba, posle vakcinisanja MMR-om oboleo od autizma,

Ovaj slučaj danas služi kao primer precedentnog prava za više od stotinu sličnih slučajeva u ovoj zemlji. Boka je vakcinu primio sa 14 meseci, 2004. godine, nakon čega je vrlo brzo dobio prve znakove oboljenja. Porodici Boka država je isplatila 174.000 evra, a advokat koji je vodio slučaj, danas zastupa roditelje druge dece.

(Srbin.info)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bagro crvena says:

    Zamislite da priznaju dirketno da MMR izaziva autizam a i ostale kolekcije oštećenja! To bi bio kraj svake države! Pljuštale bi tužbe i države bi bankrotirale! Zamislite da indirektno priznaju, tjs. da izbace MMR a boga mi i ostale! Posle napada na Kule, prvi zakon je donešen da se ne mogu tužiti farmaceuti za oštećenja od vakcina! Logično! U nesretnom Bljicu svaki dan po 5 tekstova o MMR mada zakače i grip( koji je i opasniji o boginja)!Izraz koji guraju je - "Kolektivni imunitet"! Kako se čudno piše " Kancelarija za rasna pitanja" -fašističko regulaciono telo za rešavanje čistoće rase! Neka nam Gospod čuva Jovanu Stojković i ostale, možda i preteknemo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *