Зашто се свађамо

Zašto se svađamo

17 decembra 2018

Da li je moguće da nekoga mnogo volite, a da se ipak stalno svađate? Većina bračnih partnera odgovoriće potvrdno na ovo pitanje. Neka istraživanja pokazuju da se oni svađaju sedam puta dnevno, a naučnici otkrivaju da reakcija često nema nikakve veze sa partnerom, već sa nečim iz prošlosti. Nekad nas partnerov postupak podseti na reakciju bivšeg partnera ili na neke neraščišćene račune sa roditeljima, pa burno reagujemo.

Kad je partner u pitanju, ranjivi smo, nemamo gard, pa je logično da nas više boli ono što on kaže ili uradi nego neko drugi. Psiholozi upozoravaju da obratite pažnju na unutrašnji kritički glas zbog kog nekad preburno reagujemo. A svi ga imamo. Pa tako, kad nas partner ne pozove na poslovnu zabavu, ovaj glas kaže da nas se stidi, iako je stvarni razlog nešto drugo.

Moguće je, ipak, prekinuti obrazac svađanja u koji mnogi parovi upadaju, kažu stručnjaci. Prvo, treba da se fokusiramo na pozitivno. Kao ljudska bića, mi smo „napravljeni“ tako da obratimo pažnju na opasnost, zato smo usmereni na mane partnera. Umesto da se fokusiramo na negativnosti, trebalo bi da razmišljamo o dobrim stvarima. Umesto da kritikujemo partnera za ono loše što je uradio, možemo da mu zahvalimo za dobro.

Drugo, bavite se sadašnjim trenutkom. Ovde uglavnom svi padamo na testu, jer jedna stvar probudi drugu, pa treću, i očas posla rasprava se vodi o sasvim desetoj stvari jer sve frustracije odjednom izađu na površinu.

Treće, veoma je važna pauza. Držite se pravila „pauza umesto reakcije“. Upravo će vas pauza sačuvati od impulsivne reakcije koja onda u partneru izaziva reakciju, i eto svađe. I zato, probajte da udahnete 10 sekundi i uspećete da ne uđete u veliki broj konflikata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *