ZAŠTO SE VODI RAT U UKRAJINI? – Sve teorije o tome šta se zaista dešava u Ukrajini

ZAŠTO SE VODI RAT U UKRAJINI? – Sve teorije o tome šta se zaista dešava u Ukrajini

3 novembra 2014

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-ARMYPotiskivanje pamćenja koje je potrebno za razumevanje jednoglasnosti zapadnih medija o Ukrajini, kod svakog inteligentnog čitaoca izazvaće sumnjičavost. Jednog trenutka MH17 je glavna priča, dok se narednog trenutka uopšte ne pominje; najbolji način da se završi vladavina oligarha je da jedan od njih postane predsednik itd.

Tu mora da postoji nešto više.

Slede nasumično izložene teorije o tome šta se zaista dešava u Ukrajini:

-Bžežinski je u više navrata rekao da Rusija i Ukrajina zajedno čine Carstvo. Priča se da Bžežinski ima veliki uticaj na Obaminu politiku. Zato Ukrajina mora da se priključi NATO-u, kako Rusija ne bi mogla da dođe do nje.

-Freking (vid ekstrakcije gasa) nije baš popularan u Evropi, a priča se da bi u istočnoj Ukrajini moglo da se dobije mnogo novca za to.

-Slično je i sa GMO, Ukrajina je idealna za proizvodnju GMO hrane.

-Putin smatra da se vrši zaplašivanje Evrope „ruskom pretnjom“ kako bi se smanjila želja za nezavisnom inostranom politikom.

-Ukrajinski oligarsi više nemaju šta da ukradu, pa su sproveli šemu da privuku novac MMF-a manipulišući Zapadom. Da bi napravili prevrat, oni su regrutovali neonaciste i, shvativši da bi oni mogli biti opasni, započeli rat u istočnoj Ukrajini kako bi ih se rešili.

-Sve se vrti oko Kine. Cilj je da se Evropa uplaši „ruskom pretnjom“ kako bi se povećali troškovi odbrane dok se Vašington suočava sa Kinom u Tihom okeanu.

-Uzmite u obzir izlaganje Džona Heleviga o tome zašto je Zapad osuđen na poraz i zašto je očajan da spreči ili odloži taj poraz.

-Sve je zamka da se uhvati medved. Ako Rusija otvoreno interveniše, mogli bi je tretirati kao otpadnika decenijama; ako ne interveniše, Ukrajina će biti krvava rana koja će je decenijama činiti slabom.

-Sve se vrti oko očuvanja američkog dolara, koji predstavlja veoma važan stub Vašingtonove moći, kao svetske rezervne valute.

-U pitanju je osveta Vašingtona Moskvi zbog sprečavanja napada na Siriju prošle godine.

-Mornarica SAD želi bazu u Krimu.

-U pitanju je šansa da se NATO dalje raširi i održava funkcionalnim uz brdo poslovnih prilika.

-Konačno, razlog bi mogli biti glupost i arogancija. Obama i njegovi savetnici poseduju tako malo informacija da se bilo kakvo budalasto ili brzopleto ponašanje od njih i očekuje.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. petko says:

    Sve navedene teorije učestvuju u ukrainskoj jednačini, plus još nekoliko nepoznatih...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *