ZAŠTO SRBI VOLE RUSE? – Koliko smo povezani najbolje se vidi u nevolji

ZAŠTO SRBI VOLE RUSE? – Koliko smo povezani najbolje se vidi u nevolji

21 maja 2014

ruski-spasioci-foto-tanjug-1400238310-497681Možemo mi da uđemo u Evropsku uniju, ali srpski narod ne može bez Rusa i Rusije. Kolika je povezanost srpskog i ruskog naroda najbolje se vidi u nevolji. Nekoliko desetina ruskih dobrovoljaca uputilo se u Obrenovac. U jednom od čamaca, dvojica Rusa, potpomognuti sa “Četnicima“, uspeli su da evakuišu ugrožene.

Dok se čamac približavao “pristaništu“ jedan od Rusa je upao u vodu. “Zaronio“ je na mestu na kome je voda duboka pet-šest metara! Prisutnu su se zaledili, ali ipak, prisebnošću, ruski dobrovoljac uspeo je da se uhvati za čamac, uđe u njega i posle nekoliko sekundi, kao da se ništa nije desilo.

Divljenje i poštovanje prema hrabrim ruskim dobrovljcima nije krio ni premijer Vučić, ni ministi iz Vlade Srbije. Kršni ruski dobrovoljci bili su na braniku “odbrane Obrenovca“. Hrabro, bez bojazni za vlastiti život…

Divljenje je reč kojom Obrenovčani govore kada im se spomenu Rusi. Da ne budemo grešni prema ostalima jer i oni zaslužuju ogromnu zahvalnost – u tim trenucima, dok su ugroženi pešačili do autobusa koji je bio na izlazu iz Obrenovca, pomagali su slovenački spasioci, sa nekoliko čamaca. Pomoć je stigla iz svih zemalja okruženja – Crne Gore, Mađarske, Hrvatske, BiH, Rumunije, Makedonije…

Beba u vodi!

U čamcu desetak ugroženih. Očevici prepričavaju horor scenu. Dok se čamac približavao željenoj destinaciji, plovilo je udarilo u nepoznati objekat koji je bio pod vodom. Majka koja je držala bebu od nekoliko meseci, od udarca ju je ispustila u vodu! Najpre šok, tajac… A onda – majka u očaju, vrisak… Hrabri spasioci odmah su uskočili u vodu. I priča sa srećnim krajem – beba je spasena!

Sećanje na 1981. i 1999.

Oni srednje i starije generacije sećaju se poplave u Obrenovcu 1981. godine. Očevici kažu da je bilo strašno, ali ni nalik ovom potopu, koji je toliko uništilo ovu beogradsku opštinu da reči jednog od spasioca koji je pred kamerama uzviknuo “Ljudi, Obrenovac više ne postoji!“ najbolje govore o beznađu i očaju. Većini Obrenovčana je u lošem sećanju NATO bombardovanje Srbije proleća 1999. godine, ali je nepodeljeni utisak, iako je na područje ove opštine palo najviše NATO bombi “Milosrdnog anđela“, da je to bilo “ništa“ prema ovoj katastrofi.

Teorije zavere

Gde su krizne situacije, tu su i glasine i teorije zavere. Od broja poginulih, sa kojima se spekuliše, do “očevidaca“ koji su videli mnogo mrtvih, zarobljenih u automobilima, zgradama, do teorija da je Obrenovac žrtvovan zarad viših interesa (odbrane termoelektrane “Nikola Tesla“)… Šta je istina, šta nije, koliko i da li će Obrenovac moći da se oporavi, pitanje je koje lebdi u vazduhu. Bilo, ne ponovilo se!

(Vesti-online.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. milica says:

    Da,Srbi vole Ruse,ali na žalost srpska vlast je sklonija nekim drugim narodima,onim koji nas ne vole,koji nas nastoje zbrisati sa lica zemlje.

  2. Donka Krumov says:

    Neki ljudi tek u nesrećama koja ih zadesi uvide da im je neko brat koji bi za njega dao i sopstveni život. Hvala dragoj ruskoj braći i neka ih Gospod poživi u vekove , vekova amin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *