Zašto Srbija nema pravo na Kosmet, a Britanija ima na Gibraltar?

Zašto Srbija nema pravo na Kosmet, a Britanija ima na Gibraltar?

19 avgusta 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Ovih dana smo svedoci sukoba koji se rasplamsava između Španije i Velike Britanije oko Gibraltara, koji je zapravo mali greben u Sredozemnom moru.

Zbog sitnih razmirica sa Španijom u vidu saobraćajnih gužvi na graničnom prelazu sa Gibraltarom, Britanija je tamo poslala grupu svojih ratnih brodova, sa porukom da je britanski suverenitet svetinja, pa makar se radilo i o steni od nepunih deset kvadratnih kilometara. Naravno, posmatraču sa Balkana odmah upada u oči paralela sa Kosmetom, i postavlja se logičko pitanje – da li Britanija ima više prava na Gibraltar, nego Srbija na Kosmet?

Povod za aktuelni špansko-britanski sukob su rigorozne kontrole na granici, ali u suštini se radi o zahtevu Španije da joj se vrati ta mala teritorija koju je Španija bila prisiljena da ustupi Britaniji još daleke 1713. godine u skladu sa Mirovnim ugovorom iz Utrehta, koji joj je bio nametnut nakon poraza u ratu. Po slovu tog sporazuma, Britanija je dobila od Španije Gibraltar, a takođe i isključivo pravo trgovine ljudima, odnosno afričkim crncima. Od tada, pa sve do današnjeg dana, Gibraltar se nalazi u posedu Britanije, ali savremena Španija zahteva povratak svog davno izgubljenog komadića teritorije.

Međutim, iako su obe zemlje članice Evropske unije i NATO pakta, Britanija je bez oklevanja poslala u sporno područje fregatu „Vestminster“, zastavni brod „Bulvark“, fregatu „Montroz“, kao i veliki nosač helikoptera „Ilastrius“, zajedno sa još šest brodova. A kako otvoreno konstatuju španski mediji, to je postupak kojim Velika Britanija želi da zastraši Španiju.

Štaviše, gradonačelnik Londona je tim povodom u listu „Dejli Telegraf“ javno poručio Španiji – „Dalje ruke od naše zemlje“, i još je dodao „Nadam se da ćemo, na ovaj ili onaj način, uskoro skloniti španske ruke sa guše naše kolonije, jer je sramotno to što se sada dešava.“

Dakle, ako Britanija zbog najmanjeg ugrožavanja suvereniteta čak i svojih dalekih kolonija šalje takve oštre poruke i demonstrira nepokolebljivu spremnost da ih odbrani od svojih prijatelja iz Evropske Unije i NATO pakta, onda se utoliko više uočava koliko moralno pravo ima Srbija da brani suverenitet nad kolevkom svoje državnosti Kosmetom, koji uzgred budi rečeno, nije stena od 6 kvadratnih kilometara, nego približno 11.000 kvadratnih kilometara, što čini oko 15% državne teritorije Srbije.

Naravno, nikako ne smatram da bi i Srbija trebalo da demonstrira silu u pokušaju odbrane svog suvereniteta, s obzirom da je nasilno rešavanje problema potpuno neprihvatljivo, ali radi se o tome da se iz Beograda nikada nije mogao čuti čak ni jasan apel, poput onog iz Londona, koji je glasio – „Dalje ruke od naše zemlje, jer je sramota to što se dešava.“

A ono što je od svega najžalosnije, to je činjenica da su na Gibraltaru čak i tamošnji majmuni, koji se zovu makaki, bukvalno zaštićeniji od preostalih Srba na Kosmetu, jer se za mnogo godina nije desilo niti jedno ubistvo majmuna, ali na Kosovu i Metohiji se dogodilo najmanje 1000 ubistava Srba posle 1999. godine. Osim toga, broj majmuna na Gibraltaru je i dalje nepromenjen, i on iznosi oko 230, ali u isto vreme u Prištini je ostalo svega oko 60 Srba, a to izvinite na poređenju – doslovno znači da na Gibraltaru ima četiri puta više makaki majmuna, nego li Srba u glavnom gradu Kosova.

Pa ipak, i pored svega toga, čini se da Srbija u postojećim međunarodnim okolnostima ima manje prava da podigne svoj glas u vezi svoje južne pokrajine, nego li Velika Britanija u vezi svoje male prekomorske teritorije Gibraltara.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *