Zašto Srbija nije tražila rezoluciju o „žutoj kući“?

Zašto Srbija nije tražila rezoluciju o „žutoj kući“?

2 decembra 2014

zuta-kuca-498Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji izrazilo je veliku ogorčenost na državnike Srbije od 1998. godine do danas i zapitalo „da li je moguće da nijedna srpska vlada nije tražila rezoluciju o otetim kosovskim Srbima i ‘žutoj kući’ u Albaniji“.

Ovo udruženje traži odgovornost onih koji su u ime Ministarstva pravde Srbije u periodu od 2001. do 2003. godine oslobodili pravosnažnom presudom „dokazane zločince Ljuana i Bekima Mazrekua“, zbog zločina nad srpskim civilima u Klečki.

„Zar je moguće da nijedna vlada nije tražila rezoluciju o trgovini ljudskim organima u Albaniji, o masovnim srpskim grobnicama u močvarama severne Albanije“, pitaju u ovom udruženju.

U saopštenju ovog udruženja postavlja se i pitanje zašto Srbija nije zahtijevala da u razgovorima Beograda i Prištine ključna tema bude pitanje gdje su oteti Srbi i zašto se nije tražila odgovornost albanskih vođa terorističke OVK-a zbog zločina nad Srbima.

Udruženje pita i da li je pravedno da srpski generali budu u Hagu, a albanski zločinci budu „premijeri takozvane ‘Republike Kosovo“.

U saopštenju je navedeno da su porodice srpskih žrtava ogorčene radom „haško-srpskog tužilaštva za ratne zločine“, jer su ignorisali sve srpske žrtve. „Zar zločinima bez kazne do velike Albanije?“, pita ovo udruženje.

Evropski parlament usvojio je 27. novembra rezoluciju u kojoj osuđuje „ratnohuškačku retoriku, podsticanje mržnje i ohrabrivanje na teritorijalne pretenzije“ koje je izrazio predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj od kada je privremeno pušten iz pritvora Haškog tribunala.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Naše vlade se boje svoje senke. A možda ih šiptari plaćaju da ćute. Ili Kirbi i Brisel ne dozvoljavaju ovu temu u srbskoj politici. Ima tu više razloga, ali svaki je dovoljan da se smene ovi izdajnici, da se sankcionišu i oni i svi oni od 2002. godine.

  2. Vlado says:

    Sami smo krivi što nikada u istoriji nismo ozbiljno vodili računa o svojim nacionalnim interesima. Političari su bili nezainteresovani, nesposobni, potkupljeni ili ucenjeni. Bilo bi vreme da spoljna politika pokaže "oštrije zube" i da se počne tražiti da i drugi ispunjavaju svoje obaveze i da počnu odgovarati na bazi reciprociteta za sve zločine počinjene nad Srbima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *