Zašto su Srbiju uporedili sa Trećim rajhom, a Slobodana Miloševića sa Adolfom Hitlerom?

Zašto su Srbiju uporedili sa Trećim rajhom, a Slobodana Miloševića sa Adolfom Hitlerom?

21 avgusta 2013

86564939Piše: Tomislav Kresović

Muzej Nirnberškog suđenja finansirala je Nemačka država, a pored Nirberškog procesa predstavljen je i Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi. Memorijalni muzej Nirnberškog suđenja nedavno je predstavio novu postavku u kojoj su bivši predsednik SR Jugoslavije i srpsko rukovodstvo prikazani kao jedini krivci za zločine na teritoriji bivše Jugoslavije. Vlada Srbije nije na ovo reagovala, kao i naučne i druge institucije, jer se neprimereno i drsko poistovećuje režim Adolfa Hitlera i odanost nemačkog naroda III Rajhu od 1933-1945. godine sa ulogom Slobodana Miloševića i vrha države Srbije u građanskim sukobima na tlu bivše Jugoslavije od 1991-1999 godine.

Milošević i Srbija su postali po autoru izložbe isto što i III Rajh i Hiteler. Ova opasna poređena imaju duboki smisao da bi se opravdala agresija na Srbiju 1999. od strane Nemačke i NATO, da bi se aboliralo učešće Nemačke, EU i SAD u raspadu bivše Jugoslavije, i da bi se opravdao razlog za priznavanje Kosova i otcepljenje od Srbije kroz priznanje većine država EU 2008 godine. Dakle reč je o smišljenom nekrofilnoj političkoj pornografiji autora izložbe uz odobrenje nemačke države koja stoji iza finansiranja Muzeja. Miloševića krivica u Haškom tribunalu nije utvrđena, niti doneta presuda njegovom smrću, a puštanje optuženog bivšeg predsedniak Srbije Milana Milutinovića iz Haga dokazuje da Srbija ne može biti svrstana da bude u muzeju u Nirnbergu.

Autori izložbe „Međunarodni sudovi, od Nirnberga do Haga“ su pored njegove slike postavili i veliki poster sa parolom „genocid na Kosovu“, iako nije ni bio optužen po ovom pitanju. Na izložbi su napravljene „paralele“ između Nirnberškog procesa i Haškog tribunala, navedene pojedinosti o Srebrenici bez korištenja riječi „genocid“, te prikazane, kako stoji, „brutalne akcije srpskih vojnih snaga“ u BiH i na Kosovu. Pravljenje ovakvih izložbi ima jasnu poruku. Definisati Srbiju kao glavnog krivca za rat na Balkanu, i tretirati je kao državu “pariju” koja treba da bude sankcionisana gubitikom svoje teritorije Kosova i Metohije i dugotrajnim ekonomskim i političkim ucenama i pritiscima.

Takva politika se nameće kao vid mišljenja u EU o Srbiji i otežava se otvaranje puta Srbije ka EU i normalnom razvoju države.Istovremeno se šalje poruka i u Republiku Srpsku da potpisani Dejtonski sporazum, gde su Srbija i Milošević bili garant ne predstavlja više ključni dokument, već real-politika SAD i NATO, i interesi Nemačke na Balkanu. Srbija je na različite načine već osuđena iako nije bilo pravnih presuda na Međuanrodnom krivičnom sudu. Poliitčka i medijska igra izolacije i svrstavanja Srbije kao “lošeg momka” u Evropi je odraz novog “hladnog rata” zasnovanog na nemoći međunarodnog prava i upotrebe globalne sile zbog geopolitičkih interesa.

Potreba Nemačkih struktura i autora izložbe da izjednači Nirnberški proces sa Haškim tribunalom nema ni pravnog, moralnog,a ni istorijskog osnova. Reč je da Nemačka ne bude sama na tabli svetskog zla učinjenog u vreme III rajha i II svetskog rata. Srbija treba da joj bude “nadkompezacija” za kraj 20 veka da i ona bude na “tabli” svetskog-evropskog zla. Ćutanje srpske vlade, ministarstva spoljnih poslova, ambasade Srbije u Nemačkoj i političkih državnih struktura ukazuje na vid političkog i nacionalnog autizma, nedostatka odgovornosti i hrabrosti pre svega pred sadašnjim generacijama koje ne pampe Miloševića i sukobe na prostoru bivše Jugoslavije, da se odbrani čast države i naroda i da istorijski komentar. Iznad bilo kakvih saveza i učlanjena postavljanje ovakvih izložbi vređa nacionalno i ljudsko dostojanstvo svakog pristojnog građanina Srbije. Da li to vređa vladu Srbije treba ih pitati?.

(Vidovdan.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *