ZAŠTO SVET ĆUTI? – Izraelci za jedan dan ubili 33 Palestinca, 4 deteta i jednu bebu

ZAŠTO SVET ĆUTI? – Izraelci za jedan dan ubili 33 Palestinca, 4 deteta i jednu bebu

19 jula 2014

jew225Najmanje 33 Palestinaca, među kojima četiri deteta i jedna beba, poginulo je prvog dana izraelske kopnene ofanzive, čime se broj poginulih Palestinaca 11. dana sukoba u Pojasu Gaze popeo na 277.

Jedan izraelski vojnik je ubijen u toj ofanzivi i on je druga žrtva od početka sukoba između Izraelaca i palestinskog radikalnog pokreta Hamas.

Najmanje troje ljudi, uključujući dvoje dece od četiri i sedam godina, poginulo je danas od tenkovske vatre u pojasu Gaze, rekli su palestinski izvori.

Deca, dva brata, ubijena su u granatiranju Šeđaije, istočno od grada Gaze i čovek u dvadestim godinama u Rafi na jgu, rekao je portparol hitnih službi Ašraf al Kidra.

Dvojica Palestinaca od 12 i 16 godina poginuli su u artiljerskom napadu kod Beit Hanuna, na severu Pojasa Gaze, izjavio je ranije predstavnik palestinske službe hitne pomoći Ašraf el Kudra.

Pet osoba, među kojima jedna petomesečna beba, poginulo je u kopnenom napadu na grad Rafa, na jugu Pojasa Gaze.

Palestinski centar za ljudska prava saopštio je da civili predstavljaju 80 odsto žrtava.

Od početka izraelske ofanzive 8. jula, 2.050 Palestinaca je povređeno.

Najmanje 1.164 rakete ispaljene su na Izrael a 320 je oboreno.

Izraelske NVO traže evakuaciju palestinskih ranjenika

Najveće izraelske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražile su danas da u pojas Gaze budu poslate ekipe za pomoć evakuacije palestinskih ranjenika.

„Apelujemo na hitnu akciju kako bi Izrael izvršio svoju zakonitu obavezu i omogućio evakuaciju ranjenih iz pojasa Gaze“, navodi se u zajedničkom pismu nevladinih organizacija upućenom izraelskom ministru odbrane Mošeu Jalonu.

Organizacije traže i da se lekarskim ekipama obezbede uslovi za pružanje pomoći ranjenicima, a da se stanovnicima pojasa Gaze pomogne da napuste zone koje su meta vazdušnih napada.

U pismu se osuđuje kašnjenje ekipa u akcijama evakucije ranjenih.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama pozvao je danas izraelskog lidera Benjamina Netanjahua da minimizira civilne žrtve na terenu prilikom kopnene ofanzive na Gazu, stavljajući mu do znanja da SAD podržavaju pravo Izraela na samoodbranu, prenosi AP.

Nijedna nacija ne treba da prihvati da se rakete ispaljuju na njene granice, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, dok izraelske trupe napreduju u pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa.

Obama je rekao da je ranije u toku dana razgovarao sa Netanjahuom, dok su se u Tel Avivu u pozadini čule sirene, i rekao mu da se državni sekretar Džon Keri priprema za put u region.

„Jasno sam stavio do znanja da su SAD i naši prijatelji i saveznici duboko zabrinuti zbog dalje eskalacije i gubitka brojnih nevinih života“, rekao je Obama.

KOMENTARIJedan komentar

  1. m.trajkovic says:

    zalosno je i jadno videti bilo koju zrtvu st areci zlo zauvek treba da prestane na zalost to sili okupatorskoj ne odgovara zbog licnih interesa jad i beda je to sta reci zalosno je

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *