ЗАШТО СВЕТСКИ ИСТОРИЧАРИ ЋУТЕ: Људски зоолошки врт у срцу Европе!

ZAŠTO SVETSKI ISTORIČARI ĆUTE: Ljudski zoološki vrt u srcu Evrope!

21 juna 2016

African-girl-in-human-zoo-e1392748580716Takozvani „ljudski zoološki vrtovi“ bili su glavna atrakcija u zapadnoj Evropi 20. veka, što itekako svedoči o rasizmu koji se uzimao zdravo za gotovo u tom vremenu.

Rasizam, njegove posledice i kultura uzrokovana njime su duboko ukorenjeni u kulturu zapadnog sveta, naročito Amerike. Ropstvo naroda Afrike, etničko čišćenje severnoameričkih Indijanaca i kolonijalistički imperijalizam ostavili su neizbrisive tragove, koji se ne zaustavljaju samo na naslovima istorijskih udžbenika.

Jedan od najdrastičnijih primera ove „civilizovane“ ere jesu takozvani „ljudski zoo vrtovi“ gde su u kavezima umesto životinja bili crnci iz Afrike. Ovakve izložbe održavale su se u Parizu, Hamburgu, Antverpenu, Barseloni, Londonu, Milanu, Vašavi i u nebrojeno mnogo evropskih gradova.

Fotografija koju gledate je uslikana na sajmu u Briselu 1958. godine. Ovo je jedno od svedočanstava da rasizam nije svojstven samo SAD-u, što istorija često ignoriše.

KOMENTARI8 komentara

 1. Zozo says:

  Eto ironije. Danas je Brisel centar svetske politike. Od njih zavisi mnogo što šta što se mora desiti u svetu. A, poznato je kakve su sve nakazne radnje radili po Africi, kako su gonili ljude i decu da rade celi dan, otsecali ruke i noge kao kaznu za neposlušnost, pravili ovakve izložbe zoo vrtova da bi upoznali svoju decu sa novim eksponatima. Danas srpski političari idu na rukoljub potomcima najmrskijih kolonijalnih zlotvora i postaju polako kolonijalno roblje kojem će nove generacije belgijskih političara vezivati bukagije na noga i goniti da rade za platu od 200 Evra od jutra do sutra.

 2. Vidoje Marjanović says:

  I ovi genocidni zlikovci žigošu Srbe kao genocidne zločinece?!

 3. Pera says:

  Sve same demokratske zemlje pune tolerancije...

 4. dr.Mislim Misljiju says:

  EUropski govnari, tzv.njihova "civilizacija i kultura", mogu da se stide, vredni su jedino ruskog uranijuma !!!

 5. Pozuri polako says:

  Osim malog broja casnih izuzeta,posvecenih i nezavisnih intelektualaca,na prostoru Zapada je najveci broj kvazi intelektualne elite, tkz "naucno materijalisticke elite".Ta pseudo elita Zapada veoma opasno i podmuklo je u sluzbi interesa krupnog kapitala, kontrolisucih, upravljackih, rukovodecih svetskih struktura.Basnoslovno placeni i zauzimajuci odgovorna mesta, oni su sve to da bi samo "glasno" cutali.To je najmracnija strana savremenog sveta i naucne inteligencije.

  • Dusan k says:

   Svaka cast za komentar!

 6. lajla says:

  Zato Evropa mora da se raspadne u paramparcad i pripadne potomcima zrtava te genocide evrope,ajmo Arapi napred,ceka vas vasa imovina.

 7. Srbin says:

  Htela lisica da jede grožđe. Došla pod lozu i skače, ali ne može da dohvati. Kada se imorila,odlazi i kaže:"Ionako je bilo kiselo!" Tako i vi, u svojoj nemoći pljujete i blatite pola čovečanstva. Kako su se ponašali naši preci prema starosedeocima Balkana? Kako su se ponašale zaraćene strane u Bosni? Kako se sada ponašaju zaraćene strane bilo gde u svetu? Znači, pravo jačega je uvek postojalo. Ne odobravam, ali istorija se ne može menjati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *