ЗАШТО СВИ ЋУТЕ? МЕДИЈИ О ОВОМЕ НЕ ИЗВЕШТАВАЈУ: Србија неће ући у ЕУ! БРИСЕЛ ВИШЕ НИКОГА НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ

ZAŠTO SVI ĆUTE? MEDIJI O OVOME NE IZVEŠTAVAJU: Srbija neće ući u EU! BRISEL VIŠE NIKOGA NEĆE PRIHVATITI

26 oktobra 2019

Zaprepašćujuće je nedovoljno pažnje, i još manje diskusije, u srpskoj javnosti izazvala odluka Evropske unije da prevari Severnu Makedoniju i Albaniju iako se ta prevara direktno tiče i naše budućnosti. Zapravo, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije osetio potrebu da se pohvali svojom dalekovidošću – „Ja sam to jedini govorio… Tome sam trezveno pristupao i razumeo sam šta će da se dogodi i ukazivao sam na to…“ – i da potom u intervjuu bečkom Standardu nije upitao „šta mi dobijamo (u zamenu za priznanje Kosova)? Moguće članstvo u EU za 10 godina? A ko nam to garantuje? Da li će to biti onakva garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano da će biti otvoreni pristupni pregovori?“, čitav bi ovaj severnomakedonsko-albanski slučaj koji raskrinkava i našu evropsku budućnost u našoj javnosti prošao, bezmalo, bez ikakvog komentara.I skoro da je zadivljujuće to saglasje u nerazumevanju (ili prikrivanju) značaja odluke lidera Evropske unije kakvo su – uz citirani izuzetak – postigli i predstavnici vlasti i opozicije, i mediji koji su pod kontrolom vlasti i svi ostali koji su protiv nje. Svi su se napravili kao da nam se ništa bitno nije dogodilo uprkos tome što je – podsećamo da bismo ilustrovali koliko ovaj manjak pažnje nije normalan – u novoj Strategiji bezbednosti Republike Srbije naše pristupanje Evropskoj uniji proglašeno za jedan od naših glavnih nacionalnih interesa i prioriteta. Kao da Evropska unija ima takvu nameru…

USAGLAŠAVANJE U BRISELU

Vrhuška Evropske unije, elem, prošle nedelje u Briselu uspela je da se ponovo ne dogovori o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i to uprkos pozitivnoj preporuci Evropske komisije, desetoj po redu u slučaju Severne Makedonije i drugoj za Albaniju. S tim u vezi, pre nego što pređemo na ostale, jedan uzgredan ali suštinski važan detalj jer otkriva pravu prirodu EU integracija. I nehotice je na njega skrenuo pažnju odlazeći šef EK Žan-Klod Junker: „Ovde se ne radi o tome da li su ove zemlje spremne da uđu u EU nego da li su ispunile uslove za početak pregovora. Neke zemlje članice smatraju da tih uslova nema.“

Zašto je ovo važnije nego što – možda – na prvi pogled deluje? Zato što uverljivo pokazuje da pristupanje Evropskoj uniji ipak nije matematički precizan, egzaktan dakle proces s jasno utvrđenim pravilima, kao što nas inače ubeđuju, evo, već decenijama, nego je reč o potpuno arbitrarnom nizu činova u kome kandidati isključivo zavise od dobre volje članica EU. Da je, naime, drugačije, ne bi jedni mogli da smatraju da su uslovi ispunjeni, a drugi ne; nasuprot tome, kao što je poznato, jedan plus jedan jeste jednako dva, a svako ko se usudi da smatra nešto drugo može samo da ponavlja prvi razred osnovne škole.

U svakom slučaju, nakon što je pogazila volju naroda izraženu na referendumu i promenila ime – upadljiviji je primer (Severne) Makedonije pa ga zato ističemo u većoj meri nego albanski – država čiji je glavni grad Skoplje bila je, sad citiramo londonski Gardijan, „navedena da poveruje kako će joj biti otvoren put ka članstvu u EU“. Severnoj Makedoniji i Albaniji to je trebalo da se dogodi u junu ove godine – pisali smo o tome u tekstu Šarena laža, sada je sve još gore nego tada – međutim, umesto otvaranja pregovora dobili su saopštenje Evropske unije u kome im je obećano da će „jasna i suštinska odluka biti doneta što pre moguće, a ne kasnije od oktobra 2019“.

Eh. Tada, u junu, pred nadama Severne Makedonije i Albanije da će dobiti taj datum početka pregovora o eventualnom priključenju Evropskoj uniji, u kome vide nekakvu nadu za svoju budućnost a nije nam jasno zašto, isprečio se veto Nemačke i Francuske. Ovog puta im je presudio veto Francuske, kojoj su pripomogle Danska i Holandija. Ostali su bili za, neki su bili naklonjeniji Severnoj Makedoniji nego Albaniji, ali „pet ili šest članica“ (citira portal Politiko svoje diplomatske izvore) usprotivile su se njihovom razdvajanju premda uopšte nije jasno ni zašto su spojene, tek, okreni-obrni, i jedna i druga ponovo su prevarene.

Štaviše, posle pregovora koji su potrajali do duboko u noć između prošlog četvrtka i petka, lideri EU „na kraju nisu uspeli da dođu čak ni do dogovora o blagoj izjavi koja će ponuditi ohrabrenje i odložiti formalnu odluku“ (Politiko), već su „članice EU uspele da se dogovore tek da početak pregovora sa ove dve zemlje razmotre iduće godine“, kako sumira „Dojče vele“. Usaglašena verzija, koja je u odnosu na junsku unapređena utoliko što je nešto poštenija, to jest otvorenija, glasi: „Evropski savet vratiće se pitanju proširenja pre samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020.“ Dakle, za razliku od juna, Severna Makedonija i Albanija sad nisu dobile čak ni obećanje, makar i lažno.

POČETAK KRAJA?

Neposredna žrtva ovakvog ishoda ispao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev koji je najavio ostavku i slede mu neizvesni izbori narednog aprila – time je još i dobro prošao u odnosu na ono što je zaslužio zbog svega što je učinio da bi njegova zemlja dobila datum koji nije dobila a zauzvrat je žrtvovala svoje ime – no to je njegov a on je njihov problem, dok nas prevashodno zanima problem naših EU integracija. Otuda, uostalom, i sva ova priča.

Jer, upitao je (retorički) nemački Dojče vele posle onoga što se dogodilo u Briselu: „Početak kraja širenja EU?“ „Poruka koju su Albanija i Severna Makedonija, ali i Srbija, Crna Gora, BiH i Kosovo dobili jeste da nisu dobrodošli – šta god da urade“, citirana je Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost. I kako osporiti ovu ocenu ako znamo da je bivša Makedonija žrtvovala sve što je od nje zatraženo pa je na kraju dobila samo šipak koji ne uključuje čak ni obećanje ludom radovanje.Ali situacija je kudikamo do znatno kompleksnija. Naime, bečki Standard – a nije jedini – ukazuje da „Francuska, Holandija i Danska insistiraju na svom tvrdom stanovištu: nema više proširenja EU pre njenih unutrašnjih reformi“. Politiko ukazuje i da je na svojoj završnoj konferenciji za medije, posle samita u Briselu, francuski predsednik Emanuel Makron objašnjavao da „čitav proces (proširenja) mora da bude reformisan pre nego što ijedna zemlja krene na višegodišnje pristupno putovanje, te da EU mora da revidira nezgrapne strukture za donošenje odluka kako bi mogla da primi nove članice“.

Samu proceduru proširenja francuski predsednik opisao je kao „bizaran tip odnosa“ – a poznato je da Makron ima zavidno iskustvo u toj vrsti odnosa, pa njegove reči i iz tog razloga nose naročitu težinu – i usput nagovestio šta bi u tom pogledu trebalo promeniti: „Mislim da moramo da reformišemo ovu proceduru, koja je u ovom momentu nereverzibilna.“ Citirajući neimenovanog francuskog diplomatu, portal „EU obzerver“ navodi i dodatne detalje Makronove formule: „Želeli bismo da Evropska komisija predloži novu metodologiju pregovora o pristupanju koja bi ih učinila manje tehnokratskim, više političkim, i reverzibilnim.“

Što u prevodu znači – da ne bude da nismo upozorili – da status kandidata i početak pregovora, osim što se ne odobravaju nikome više, mogu biti i oduzeti – to je reverzibilnost procesa koja se spominje – a odluka o oduzimanju neće biti merena raznoraznim tehničkim kriterijumima kao dosad, već spremnošću kandidata na ispunjavanje političkih uslova, da ne kažemo ucena. Dodajmo i da je ovaj francuski predlog nemačka kancelarka Angela Merkel dočekala dobrodošlicom: „Izražena je želja, pogotovo Francuske, koju sam podržala, da procedure budu transparentnije, a da početak pregovora ne znači i njihov uspešan završetak. Radiću na tome u narednom periodu.“

Koliko će ovaj proces rada na tome potrajati, ostaje da se vidi. A naredni period mogao bi da potraje poprilično, imajući u vidu da članice EU ne uspevaju da se dogovore ni oko sastava nove Evropske komisije – neće biti izabrana 1. novembra kao što je planirano, što znači da će komisija Žan-Kloda Junkera nastaviti da se tetura još neko vreme, no makar je u tome Junker ekspert – a nije se mnogo odmaklo ni u pregovorima o višegodišnjem budžetu EU jer Nemačka i njoj slični ne žele da u zajednički budžet uplate ono što traže Francuska i njoj slični. Što će im, zasigurno, povećati želju za daljim proširenjem njihove unije, kao da ona već nije dovoljno disfunkcionalna.

Prema tome, naravoučenije je jasno taman koliko je nejasno što se o njemu u našoj javnosti ne razgovara u meri u kojoj ovo pitanje zaslužuje. Proces proširenja Evropske unije, sve i ako nije formalno proglašen mrtvim, nalazi se u stanju živog leša koji će, usvoji li se Makronova ideja o reverzibilnosti procesa integracija, pre prohodati unatraške negoli i makac unapred. A pri tome je Evropska unija i na delu pokazala da njena obećanja ne vrede ni koliko da se mačku okače o rep.

Ne znači li sve ovo da je došlo krajnje vreme za preispitivanje naših nacionalnih interesa i prioriteta? I zašto se o ovome uporno i na sve strane ćuti?

(Nikola Vrzić / Pečat)

KOMENTARI20 komentara

 1. persida says:

  Fantasticno, pravim veceras zurku.

  • persida says:

   Zurka nema alternativu.

   • Kosovac says:

    @ persida, nije ovo prvi put da predlažeš žurku. Prošli put sam te podržao u organizovanju žurke. Mislio sam da si žensko, pa sam izrazio nadu da ćeš na žurki da obratiš pažnju i na mene, mislio sam da malo teoretičara napravim ljubomornim. Cvrc Milojka, ispalo je da je administrator-ka ljubomoran-na, pa nije hteo-la da objavi moj komentar. Dva puta je bacan u koš. ……….Sada, kada sam došao do nekih novih saznanja, malo me je strah od tvojih žurki, ne zbog droge, nego zbog seksualne orijentacije. Od davnina je poznato da je „Ona ženska lepotica“ ista i u carice, i u magarice. Tu nema problema. Problem nastaje ako to bude „reverzibilno“ kako kaže čuveni francuski naučnik Emanuel Makro. Pa onda bude kao na onoj slici: „Svi se j.bu, a qrac nigde ne vidiš“.

    • Kosovac says:

     Mislio sam na onu sliku u Vatikanu. Tvojoj destinaciji valjda.

    • Janko says:

     Pazi se čoveče obećanih žurki i ne okreći leđa može da ti iznenada uleti?

 2. teoretičar says:

  Dobro, ja ću odgoditi žurku namenjenu Vučiću za neki drugi dan i poslaću ti pozivnicu iako ja nisam dobio pozivnicu za tvoju žurku. Svi ostali mogu da dođu bez pozivnice. Čak i rodoljubivi komentatori.

 3. Sasulja says:

  Srbi otreznite se,nikada dok je Boga i veka,necete biti primljeni u eu,pa ni tada.Morate da shvatite da ste za eu narod treceg reda,ne, ne drugog nego treceg.Da covek bude iskren i direktan,razlog je taj sto ste Srbi,isto vazi za Turke i ex jy muslimane.Taman da ispunite apsolutno sve zahteve,pa cak i da predjete u katolicanstvo,nebi vam verovali i opet naravno nebi bili primljeni.

 4. Stanoje says:

  Juuuuhuuuu!!!

 5. milorad2 says:

  pa zato je stigao s400 i potpisan ugovor sa evroazijskom unijom.Sada samo ostaje da se formalno i jqavno prekine proces otvaranja nekih fantomskih poglavlja o pridruživnju i da se upiti poziv svakoj evropskoj vladi POJEDINAČNO radi trazmatranja bilateralnih ugovora o svemu i svačemu.Koi hože da radi sa nama on će doći ko neće NE MORA ali sam siguran da že ubrzo zažaliti.Pojedinačni bilateralni ugovori nama daju IZUZETNU ekonomsku prednost u potpuno unificiranom ekonomskom i finansijskom okruženju:) a sa druge strane otvaraju ventil za saradnju sa kinom i rusijom bez da se čekaju dugotrajna namerna odugovlačenja od strane američkih vazala u eu parlamentu i komisijama, pa komisijama komisija itd.koja onemogućavaju onima koji žele da trguju sa rusima trgovinu.Bilateralni ugovor recimo koji italija potpiše sa nama o trgovini ne može da se uslovljava odlukama briselskih parazita i suvereno je pravo italije:)Apsolutno se ostvaruje moja prognoza da će srbija biti hong-kong evrope, posao je već u punom zamahu a oni koji ne žele da pčlaćaju harač luksemburškim, briselskim i londonskim bankarima nisu malobrojni i nije ih lako slomiti, to znaju i bankari:)Što se tiče pristpanja EU nama je još Makron jasno rekao kad je bio ovde nba ćevape da od toga nema NIŠTA.Vreme je da srbija zatvori to EU POGLAVLJE u svojoj istoriji i da zaboravimo na njih, nema ni potrebe da se gickamo u vezi toga oni će sami da dodju ovde na vrata da grebu ,kad krene posao:)

 6. M says:

  Europa je debilna,ili je netko drži za haja,ako trenutno i bez ikakvih uvjeta ne primi(i)kompletni Balkan u EU,i još ga k tome mora i politički-ekonomski što prije inkorporirati u EU standard,i to u svemu!Sve osim toga je noga(mavaši geri,i to Mirka Filipovića)u glavu!

  • Kosovac says:

   @ M, …..Potpuno se slažem sa tvojim komentarom. Ali me zdravo interesuje, ko to Europu drži za mooda. Mislim, ako drži samo, to može i da bude prijatno. Ali ako je pritiska, izvlači? Neki kažu da Europu za mooda drži Sorošoidna ruka. Ali ne pritiska uopšte, to ocenjujem po osmehu Junkera, Makrona, Merkel,….. Ali u zadnje vreme po medijskom izveštavanju, vidim da je ruka gospodina Trampa počela malo da brčka tamo po moodima Evrope. Oseća se strah da ta ruka ne brčka da bi mazila, nego da zateže…..

 7. Gagi says:

  Kao sto sam pisao ranije, Amerika je politicki trojanski konj, ona je udarna svetska pesnica Engleske i Nemacke politike. Evropa se svojim svetskim kolonijalizmom sakriva iza Amerike. Zapravo, to je jedna dusa u dva tela. Nase pristupanje EU nije moguce iz vise faktora a ja cu navesti samo jedan - verski. Za pristupanje EU su najvise zainteresovani nasi drzavni cinovnici jer od tog jalovog posla sasvim lepo zive, malo se i putuje, poneka dnevnica, soping... Naravno da bi te garniture volela da se EU pristupa jos narednih pedeset godina, da ubace u tok lepog zivljenja njihova mlada pokolenja da se i oni "bore" za bolji standard i europsku civilizaciju ... bla, bla,bla. Nasa drzava bi uz malo dobre volje mogla da se reformise iznutra, da se ratosilja ovih drustvenih pijavica sakupljenih u NVO sektorima i Agencijama koji se "ubise" od angazovanja za nas bolji i dostojanstveniji zivot. Za sve te aktivnosti su zaduzena resorna Ministarstva ciji je to osnovni zadatak. U narednom periodu bi drzava morala da osnazi selo, da mladim ljudima daje povelika sredstva da se organizuju sela, i to su nova radna mesta koja treba dotirati. Kada bude jeftinijeg kajmaka i kvalitetnijeg mesa, nece nam biti potrebni previse placeni "dusebriznici" koji ce se boriti za visoki EU standard ovog gladnog naroda. Ako budemo mogli na ovaj nacin da organizujemo nasu drzavu, eto nama ponovo naseg naroda sa juga Balkana u cvrstom bratskom zagrljaju. Prioritet ove nase drzave MORA da bude stimulisanje i povratak na selo, mladi ljudi gube vreme trazeci slabo placene poslove po gradovima, dok najveca fabrika od koje smo uvek sigurno ziveli nema radnu snagu. Svajcarsku i njen narod nije sramota da cuvaju krave, to im je i prepoznatljivi zastitni brend, samo su nas ubedili da je taj posao ponizavajuc.

 8. Nićifor says:

  Ćute samo režimski mediji, velike fabrike laži. Eno vam i sad objavljenih šest naslova na sajtu Srbija danas.net o tome da Srbija ne može računati na ulazak u EU (što joj je do sad više puta nedvosmisleno stavljeno do znanja), a i na sajtu Srbin info bilo je više naslova o tome. Na tom sajtu i danas se nalazi naslov u kome Edi Rama kostatuje da je Makedonija uzalud izgubila ime. Nije ona izgubila samo ime. Izgubila je i svoj jezik, jer im “braća Bugari” otvoreno poručuju da je to njihov jezik. Šta će još izgubiti imaće vremena razmišljati. Čega se, radi ulaska u EU, odrekla Crna Gora? Pored vere odrekla se i dela teritorije, ali oni kojima ju je dala nisu zadovoljni dobijenim pa traže još. Ja u nedavnom komentaru konstatovah da će Srbija dobiti ono što je Stoltenberg poručio Zaevu: "Nećete u EU, ali hoćete u NATO". Zar neko misli da su Hrvatska, Rumunija i Bugarska ekspresno ušle u EU zato što ispunjavaju evropske standarde? Da li je iko objasnio šta su evropski standardi? Ko uvodi standarde, koje bespogovorno usvajaju parlamenti ovih “Zapadnih kolonija”? Uvodi ih Evropska komisija, koju predvodi grupa predstavnika država članica EU, s čijim se biografijama Najdžel Faraž sprdao u Evropskom parlamentu, što je uvek izazivalo salvu smeha evroparlamentaraca. Tamo su svoje zemlje uveli oni koji u njoj dobijaju neku funkciju sa enormnom zaradom, dok državi koju su uvukli u tu veštačku tvorevinu natovare samo troškove kakvi ih teraju u dužničko ropstvo. Zar pijani Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, koji je došao na konferenciju za štampu u dve cipele različite boje, može bilo kome biti uzor i držati predavanje o evropskim vrednostima? Pogledajte materijal koji ispred sebe ima svaki poslanik Skupštine Srbije kad treba da glasa o gomili zakona, koje su dobili od Evropske komisije. Ako je neko u stanju da pročita tovar papira ispred sebe za tri meseca (a poslanici ga dobijaju dan pre održavanja sednice) onda je on genijalac. Oni koji se bar zalažu da im se ostavi dovoljno vremena da se upoznaju sa onim što klimoglavci i aplauzeri bespogovorno usvajaju, tovareći građanima Srbije sve što nikad u istoriji nije bilo njihova tradicija, mogu se nazvati istinskim patriotama. Ali njih režimski blatoidi nazivaju fašistima. I gde nas je dovela njihova deviza “ Evropa nema alternativu”? Koliko puta su sami izjavljivali da manje od polovine građana Srbije podržava članstvo u EU?

  • Kosovac says:

   @ Nićifor, …..Sve je istina što si napisao. ……….A jel' znaš zašto se ne prihvataju amandmani na predloge zakona u skupštini Srbije? Zato što Evropski komesarijat ne voli da neko kvari njegov nacrt zakona. Transmisiju predloga tih zakona vrše Nevladine vladine organizacije koje sve imaju kancelarije pri Vladi Srbije. Sve je pod kontrolom i sve ide glatko već godinama. A svaki, baš svaki zakon je smišljen da moralno i finansijski iscrpljuje građane Srbije. ……….Baš me zdravo interesuje kakav će ekološki zakon dobiti ministar „zaštite“ životne sredine. Slušali smo njegove najave, a takođe preko teme Mini HE smo se uverili za koji tim on igra.

 9. Borko says:

  Zašto bi iko javljao o tome kada je to bajata informacija već 20 i više godina. Ja ne znam jednog Srbina koji je ikada verovao da ćemo biti EU.

 10. Kosovac says:

  Znači, priprema se samit EU – Zapadni Balkan 2020. godine. ……….Francuska, Holandija i Danska insistiraju na svom tvrdom stanovištu: nema više proširenja EU pre njenih unutrašnjih reformi. Unutrašnje reforme će se sastojati od toga što će Zapadni Balkan dobiti kompletan istovetni spisak pristupnih pregovora, svaka republika Zapadnog balkana će kao na pismenom ispitu, popunjavati anketu pregovora tog i tog, pod brojem tim i tim. Lepo mi Teoretičari (zavere) objašnjavamo da je Zapadni Balkan već učlanjen u EU ali III brzine, to je ovo što nam se dešava već 20 godina, a EU ne boli glava uopšte. ……………Sada imamo i revoluciono poboljšanje realitija „pristupni pregovori“, po formuli čuvenog francuskog naučnika Emanuela Makroa, koje će pregovore učiniti reverzibilnim, kako kaže „EU obzerver Evropa – zdaj“. Pregovori će biti reverzibilni kao ove Mini HE što nam pozatvaraše. Nisam siguran da Makron i zna šta znači „reverzibilno“, ali ako zna, onda imamo pravo da se „ljutimo“ zbog toga što nas zajebava u zdrav mozak. ……….A tu vidim, uskače u pomoć i francuski ambasador Žan Luj Falkoni. On je normalan, inteligentan i počinje priču „štap i šargarepa“ i „uterivanje ovčica u tor“. Ovo u celoj priči, više čak ni psi sa maslom ne bi pojeli. Zato što je cela EU toliko kompromitovana, kao zemlja Velikog brata, totalitarna, kriminalna, ruku prljavih od zločina nad Srbima, genocidna,………. Ekselencija se setila neke „varijante“ proširenja – „da smo priključeni, ali nismo baš priključeni“. Pa ta varijanta egzistira kodža odavno. Mi smo priključeni, uključeni kao regija „Zapadni Balkan“. To što smo u tom društvu na skali III brzine, ne treba se ljutiti, neko mora i da Upravlja ekološkim đubretom i otpadom, ne mogu svi da budu I brzina. Kada ovakve gluposti pričaju pametni i ugledni ljudi, ekselencije, šta nam drugo preostaje nego da sumnjamo u njihovo poštenje. ……………A Zaev hoće da podnese ostavku, ali ga Makedonci sklopljenih ruku mole da to ne čini. Jer, bez Zaeva i njegovih štoseva, realiti zvani „pristupni pregovori“ će izgubiti mnogo na kvalitetu. ……………Reverzibilno. Recimo, reverzibilne hidroelektrane su one koje ispuštajući vodu iz jezera proizvode struju, onda tu struju koriste za pumpe koje vraćaju vodu nazad u jezero. Naravno ne svu struju, nego samo deo struje, ostala ide u distribuciju. Nekome će to da izgleda kao „seci uši krpi dupe“, ali nije tako ako znamo da imamo 6 cena struje, mnogo jeftine do mnogo skupe. Pa se tu može napraviti isplativa kombinacija. Makron verovatno misli da je Evropa reverzibilna – Oni pušćaju vodu i uzimaju struju, A Mi pumpamo vodu nazad u Evropsko jezero. Evropa će nam se odužiti na ekonomski ispravan naučno dokazan način, dozvoliće nam da imamo uvid u njena kulturna i civilizacijska dostignuća. I u njene pravne tekovine. A biodiverzitet? Njemu pružiš dobar realiti, nešto u stilu male Grete, onih ludaka koji se penju na krovove voza u Londonu, onima koji prosipaju farbu u boji krvi na starinsko mermerno stepenište u Parizu. Tako nešto.

 11. Kosovac says:

  Gledam ovu sliku zastave EU, pa počinjem da sumnjičim da je ona prošla kroz ruke Branislava Trifunovića, onog čuvenog leskovačkog glumca.

 12. Kosovac says:

  Stvarno, zašto ova zastava Evropske Unije ima samo 12 zvezdica? ……….Pa, valjda su to zvezdice iz I brzine.

 13. petrovgrad says:

  EU PROPALA STVAR.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *