Zašto svi prebrojavaju samo muslimanske i hrvatske žrtve, a srpske nisu dostojne ni spominjanja?

Zašto svi prebrojavaju samo muslimanske i hrvatske žrtve, a srpske nisu dostojne ni spominjanja?

3 februara 2014

Bombardovanje Republike Srpske 21846Piše: Lenart Palm

Ratovi u bivšoj Jugoslaviji su bili užasni. Naši veliki mediji spominju na žalost stalno one što se u očima zapadnog svijeta smatraju dostojnim žrtvama ovih ratova. Hiljade pobijenih Srba se u principu nikada ne spominju, piše istoričar Lenart Palm (Lennart Palm).

Pre koju nedelju je GP (Göteborgs-Posten, najveći jutarnji dnevi list zapadne Švedske prim. prev.) objavio dva članka o masovnim grobnicama iz rata u sadašnjoj Bosni i Hercegovini napisana od strane frilens novinara Anike Hamrud (Annika Hamrud). Pisac članaka je posjetila novootkrivenu masovnu grobnicu u selu Tomašica. Polazi se od toga da su žrtve Muslimani, počinioci Srbi, a usput se spominju i Romi i Hrvati. Sadržaj grobnice je užasan, a GP nije bio škrt po pitanju jezivih slika.

Ratovi u bivšoj Jugoslaviju su bili užasni i ne postoji razlog za sumnju u podatak da su sahranjeni bili bosanski Muslimani. Na žalost i ovi članci su još jedni u beskrajnom nizu članaka u našim velikim medijima, novinama i na televiziji, članci koji se bave onima koji su u očima zapadnog svijeta „dostojne“ žrtve jugoslovenskih ratova. Hiljade pobijenih Srba se u principu nikada ne spominju.

Sledeće statističke podatke je predstavio internacionalno finansirani Istraživačko Dokumentacioni Centar iz sada već potpuno muslimanskog Sarajeva:

97 207 osoba je izgubilo život ili nestalo u toku rata u Bosni i Hercegovini između 1992 i 1995 godine. To čini 2,22 procenta od broja tadašnjih stanovnika republike (istovremeno ovo je značilo da je taj broj samo polovina od broja žrtvava koji su mediji tada širili). Od nabrojanih 39 684 se smatraju civilima, a 57 523 vojnicima. 16 662 od ovih 97 207 su nestali. Od ukupnog broja žrtava 64 036 su bosanski Muslimani, 24 905 su Srbi, 7 788 Hrvati, a 478 su pripadnici drugih naroda. 98,5 procenata od svih vojnika su poginuli u borbi.

Problem po pitanju vrednovanja izvora

Od svih žrtava manje od 66 procenta su bili bosanski Muslimani. Izračunato je da su polovina žrtava bosanskih Muslimana bili vojnici, što znači da ukupno oko 33 procenta svih žrtava su bili muslimanski civili. Ovde postoji jedan problem po pitanju vrednovanja izvora – u raznim izvorima je postojala tendencija da se podcjenjuje udio vojnika u ukupnom broju muslimanskih žrtava – masovne grobnice sadrže gotovo samo muškarce u vojnosposobnoj dobi (žrtve u masovnim grobnicama oko Srebrenice su u velikom obimu pripadale muslimanskoj 28. diviziji).

U ovom kontekstu treba se podsjetiti i toga da su bosanski Muslimani bili ti koji su vodili najveći broj ratova: brotiv bosanskih Srba, protiv bosanskih Hrvata ali i međusobno – Sarajevski režim Alije Izetbegovića protiv zapadnobosanskih sunarodnika pod komandom Fikreta Abdića.

I spomenutim člancima ima i potpunih netačnosti: Hamrud spominje jednu muslimanku koje je prebačena i srpski „logor smrti“. Čitaoca ovo naravno asocira na Aušvic. Ali takvi logori nisu poznati u jugoslovenskim ratovima koji su se vodili 90-ih (u toku Drugog svjetskog rata hrvatske Ustaše su imale jedan takav veliki logor za istrebljivanje – Jasenovac). Ona piše i da su ti logori „otkriveni od strane britanskih novinara“ i spominje „slike iscrpljenih muškaraca iza žice“. U stvarnosti se radi o zatvoreničkom logoru Omarska i o Trnopolju, logoru gdje su evakuisani bili izmješani sa zatvorenicima. Slike su napravljene od strane zapadnih novinara koji su bili pozvani od strane bosanskosrpske vlade!

Iscrpljeni čovjek iz Trnopolja koga su mnogo puta prikazivali u našim medijima nije uopšte tipična slika svojih kolega, koji izgledaju uhranjeni. Takođe nije on taj koji stoji „iza“ bodljikave žice, engleska novinarka Peni Maršal (Penny Marshall) je ta koja stoji iza žice. Postoji dokaz za samo nekoliko neuhranjenih osoba u obilnom materijalu iz srpskih logora, zatvorenici po pravilu izgledaju fizički normalo. Time nije rečeno da teško nasilje raznih vrsta nije postojalo. Vrijedno pomena je i to da bosanski Muslimani nikada nisu pustili strane medija u svoje mnogobrojne zatvoreničke logore.

Hamrud vjerovatno nije imala loše namjere. Ali nažalost opisi tog tipa koje ona kao i toliki drugi šire dio su propagandnog rata koji traje desetinama godina. Ne propaganda u smislu čistog falsifikovanja, nego u smislu izostavaljnja značajnih dijelova stvarnosti i istorije. Istorija je na taj način može načiniti crno-bijelom. Jake snage imaju interes u tome:

1. Bosanski Muslimani mogu pribaviti simpatije u ulozi jedine žrtave

2. EU-SAD (uključujući Švedsku) mogu naknadno legitimisati činjenicu da su pripomogli izazivanju ratova u bivšoj Jugoslaviji putem diplomatskog priznavanja dijelova legitimnog člana UN-a u suprotnosti sa, između ostalog, Helsinškim ugovorom iz 1975. godine o nepovrjedivosti granica u Evropi.

3. Nato dobija argumente za svoje samoproglašeno pravo da interveniše da bi zaustavio „genocid“ (na primjer u Libiji). Nažalost naši su mediji odavno ušli u to kolo.

Muslimani Alije Izetbegovića koje Zapad podržava su dostojne žrtve, na koje treba stalno podsjećati. Abdićevi muslimani koji su žrtve ranije pomenutih sunarodnika nisu dostojni. Hrvatske žrtve su dostojne, ali samo kada su žrtve Srba, ne i kada su žrtve Muslimana. Ni jedne srpske žrtve, ni u kom dijelu bivše Jugoslavije nisu dostojne.

Kada će se obratiti pažnja na patnje svih tih „nedostojnih“ u toku brutalnog i nepotrebnog rata u Bosni i Hercegovini?

29. januara 2014.

prof. Lenart Palm

(http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2259643-osakligt-om-krigen-i-forna-jugoslavien)

KOMENTARI12 komentara

 1. velimir says:

  TO JE NAŠA SRAMOTA , TREBA DA SE UGLEDAMO NA JEVREJE...

 2. Marko says:

  za cim dalje... Ko je ono rekao"izvrsio sam zadatak Jugoslavije vise nema". "Pokucas na vrata i metak u stomak,dum,dum,nema zene,nema djeca". "Hrvatska je mogla izbjeci rat ali nije htjela jer inace ne bi ostvarila svoju neovisnost". "Zrtvovacu mir za suverenu Bosnu"

 3. Čim dalje tim bolje ;) says:

  Marko Tko je 90-e protjerao 600000-a ne-srba ? tko je pokrao i zapalio stotine ne-srpskih kuća,tko je granatirao 4-g gradove i sela,tko je napravio 1200 masovnih grobnica po hrvatskoj i bosni,tko je kroz logore "prošetao" 35000-a ljudi(Omarska,begejci,niš,s.mitrovica,manjača itd) Pitanja je puno samo čekaju ljudske odgovore ALI ISTINITE A NE BEZOBRAZNE LAŽI ;)

 4. Marko says:

  Za čim dalje... Ti mora da si bio na Marsu te 1990.g.U jeku masovne postizborne histerije nakon pobede HDZ-a na izborima,nakon povratka na velika vrata ustaških simbola,preimenovanja ulica i trgova po "junacima" iz NDH,nakon izbacivanja Srba iz Ustava,nakon brojnih otpuštanja Srba sa posla,nakon uništavanja srpskih kuća i lokala po gradovima ti govoriš o nekakvom proterivanju nesrba iz Hrvatske.Sto se tiče pljačkanja i paljenja kuća pogledaj samo zvanični izveštaj Međunarodnog Crvenog krsta iz 199l. koji govori o tome koliko je srpskih kuća i lokala u velikim gradovima van zone ratnih dejstava,uništeno 1990. I 91.G.Pitaš se ko je granatirao gradove,a ne pitaš se ko je blokirao kasarne JNA koja je te 90.-te i 9l.g. bila još uvek jedina legalna i legitimna vojska tada još uvek jedine međunarodno priznate države SFRJ(ili se možda ne slažeš s tom tvrdnjom).I na kraju ako smeš otvoreno i neuvijeno da kažeš da li su ti poznate gore navedene konkretne izjave,ko ih je izgovorio i da li su istinite?Ako ne znaš ili znaš,a prećutiš da znaš, onda nemoj više da se javljaš.

 5. Čim dalje tim bolje ;) says:

  marko Znači ako je bila (a nije)regularna to joj daje pravo ravnati naselja i gradove do temelja ??!!Kasarne su blokirane zbog pucanja po gradovima iz istih,primjer je Zagreb gdje su banditi prijetili pucanjem iz "ognja" po Zagrebu. A da ne pričam o teroristima na "balvan barikadama" koji su več početkom 90-e blokirali prometnice i zastrašivali nesrbijensko stanovništvo u sred Hrvatske ! p,s, Nasjeli ste na srbijansku propagandu a to je tužno i bjedno ;)

 6. Marko says:

  Za čim dalje... Niste odgovorili ništa u vezi ovih izjava.Ako znate ko ih je izgovorio i kada biće vam sve jasno ko je želeo i ko je počeo rat.Sve šta se posle događalo su posledice koje nisu sve morale biti onakve kakve su bile,ali ih sigurno ne bi ni bilo da nije bilo rata.A to šta kažete da JNA nije bila regularna pitam da li u jednoj državi(a govorimo o 1990.godini dok su republike bile još deleko od osamostaljenja)mogu postojati dve regularne vojske.JNA je bila regularna vojska SFRJ,a sve ostale su bile paravojne formacije pa tako i ZNG-e,sve do međunarodnog priznanja Hrvatske,znači do januara 1992.Tek od tada se može reći da je ZNG regularna vojska Hrvatske.Što se tiče blokada kasarni tu ste totalno neinformisani,tendenciozni i indoktrinirani hrvatskom propagandom. Što se tiče barikada nisu bile početkom 90-ih(opet neinformisanost) već su prve bile 17.08.1990.g. i upravo suprotno jer su Sbi bili uplašeni zbog postupanja novih hrvatskih vlati.Uostalom gde su bile barikade,nisu u Zagrebu,Splitu,Rijeci...niti na putu Zagreb-Rijeka ili Šibenik-Split i slično,nego upravo u krajevimam gdje su u velikoj većini živjeli Srbi.

 7. Čim dalje tim bolje ;) says:

  Marko Srbi su svoju "uplašenost" već početkom 90-e godine počeli pokazivati naoružavanjem,prijetnjama,opčim zastrašivanjem sveg ne srpskog stanovništva. Sjetite se raznih hučkaških skupova 90-e Petrova Gora, Benkovac,Knin itd. Na tezu da bi bilo bolje da nije bilo rata samo da vam spomenem silne pregovore,pa i plan z-4 kojega je srpsko pobunjeno vodstvo glatko odbilo uz objašnjenje "Ovo je srbija i ne priznajemo "ustšku" vlast Zagreba !!Sve je to bilo samo zbog silnog uvjerenja da će šugovojska hrvatsku "pregaziti" u 2-tjedna jer su znali da nemamo naoružanja koje su im podmukle komunjare rado predale početkom 90-e g.Kaj se tiče regularnosti,šugo armada (već totalno pročiščena) nemože biti regularna jer je i idiotu bilo jasno na koji se način ponaša i kome pogoduje ; p.s. Ako ja koji sam od prvoga dana stao u obranu od agresije i prošao ratišta po cijeloj Hrvatskoj nisam informiran onda mi objasnite na koji bi način vi bili informiraniji ?! ;)

 8. Marko says:

  Vidim da uporno izbjegavate odgovor na pitanja u vezi napred navedenih izjava pa moram ja da kažem. Izjava: 1.Stipe Mesić 2.Martin Špegelj 3.Franjo Tuđman 4.Alija Izetbegović Mislim to dovoljno govori o tome šta je ko hteo i na koji način.

 9. Čim dalje tim bolje ;) says:

  Jako fascinantno da na vašem spisku nema Miloševiča Karađiča Raškoviča Nikoliča Babiča Martiča Gdje je "preskočilo" kod ovih ?!

 10. Marko says:

  Nema ih jer od njih niste mogli da čujete takve izjave koje direktno pozivaju na rat.Navedite ih vi,ali imajte u vidu kad su kada su date.Ove gore su date 90.-te i 91.,a Alijina 92.g.g

 11. Čim dalje tim bolje ;) says:

  Marko Sa ovom rečenicom "sve ste rekli" ?! Miloševič99-e Gazi Mestan "Srpski narod neče mirno gledati nego će sa jna brutalnom silom "obraniti" srpska ognjišta Martič 90-a Knin " Srbi znaju i umiju "da se brane" od "ustaške vlasti i ustaša iz Zagreba" Samo djelič srbijanskoga folklora početkom 90-tih ;)A Alija je napravio ogromnu grešku sa onom poznatom "To nije naš rat nas nitko neče dirati" -D Sve dok se šugovojska nije ekipirala i krenula u agresiju pod geslom "Gdje stane srbijenska čizma to je srbija" ! p.s.Čini mi se da imate jako selektivno pamčenje Marko ?!

 12. Marko says:

  Ako je to rekao Milošević to je bilo 89.-te (a ne 99.-te)i odnosilo se na Kosovo.Tuđmana i HDZ-a nije bilo ni na vidiku,izbori su održani godinu dana kasnije. Martić je kako i sami kažete rekao da "Srbi umiju da se brane",a ne napadaju,što podrazumeva da su bili ugroženi. Što se tiče selektivnog pamćenja vi se opet ne izjašnjavate o ovim izjavama koje same po sebi sve govore. Možemo ovako još dugo da polemišemo,ali mislim da nema smisla,opet ćemo ostati svako na svojim pozicijama.Ipak drago mi je da smo ovako dostojanstveno i bez vređanja diskutovali iako se nismo u ničemu složili.Pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *