Зашто сви желе да се преселе у Мариналеду? (ВИДЕО)

Zašto svi žele da se presele u Marinaledu? (VIDEO)

21 februara 2015

210403571754e62dffeb760646989501_640x450Marinaleda je ime andaluzijske opštine na jugu Španije, koja se prostire na oko 25 kvadratnih kilometara, a koja svoju slavu zaslužuje neočekivanim prosperitetom i u teškim ekonomskim vremenima.

I dok se nezaposlenost u Španiji popela na oko 23 posto, a u Andaluziji na 37 posto, u Marinaledi je gotovo nema. Većina populacije od oko 2800 stanovnika udružena je u poljoprivredni kolektiv koji obrađuje zemlju na farmi i proizvodi hranu u opštinskoj fabrici za konzerviranje, što zajedno obuhvata oko 1200 kvadratnih kilometara zemlje uz sam gradić.

Na farmi se proizvodi niz prehrambenih kultura, a najviše pšenica, pasulj, masline, feferoni i brokoli. Svi radnici dobijaju istu platu u iznosu od oko 1200 eura za puno radno vreme.

U opštini tako nema gladi, ali ni beskućništva – opština osigurava besplatno zemljište i materijal za gradnju kuće od oko 90 kvadrata svim zainteresovanima, a oni pak plaćaju opštini mesečni najam od 15 evra po osobi.

Sve važne odluke donose se direktnim demokratskim putem na nedeljnim sastancima kojima u proseku prisustvuje oko četiristotinjak meštana. Pod geslom ‘Utopija za mir’ ovom opštinom poslednjih 35 godina upravlja načelnik Huan Manuel Sančeza Gordiloa općine.

Profesor istorije član je Ujedinjene levice u andaluzijskom parlamentu, a u svakodnevnom životu smatra da bi nove generacije trebalo odvratiti od konzumerizma i usmeriti ih prema zajedništvu i solidarnosti.

U Marinaledi nema nezadovoljstva ni kriminala, pa čak nema ni službene policije. Ceni se pošten rad i miran život. Mnogi Španci i stranci žele ovde da živje, čemu svedoči i dugačka lista čekanja za useljenje.

U videu pogledajte kako izgleda život u Marinaledi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. miodrag stević says:

    ZA MNOGE JE I SOCIJALIZAM( NE KOMUNIZAM), BIO UTOPIJA. TA UTOPIJA SE ZVALA JUGOSLAVIJA U KOJOJ JE GENERACIJA KOJA JE ODRASTALA U NJOJ IMALA PRIVILEGIJU DA U NJOJ ŽIVI. NEUKI I NEUPUĆENI ILI JOŠ GORE, ONI KOJI SU U NJOJ BILI PRIVILGOVANI I MATERIJALNO I DRUŠTVENO, SADA OPET ZARAD OPET NEKIH PRIVILEGIJA, MALICIOZNO PRIČAJU OTOJ ZEMLJI U KOJOJ U KOJOJ JE BDP U 199O ZA 6,1% U ODNOSU NA 1955.GOD. NAJVEĆI BDP JE BIO U VREMENU OD 1957 DO 1960.GOD, KOJI JE IZNOSIO 11,3% PROSEČNOG GODIŠNJEG RASTA,ŠTO NIJE ZABELEŽENO NI U JEDNOJ ZEMLJI U EVROPI,A I SVETU. OBRAZOVANJE, ZDRAVSTVENA ZAŠTITA SU BILI BESPLATNI SA VELIKIM ODVAJANJIMA ZA OVAJ VID POTROŠNJE U SVIM ELEMENTIMA PRIBLIĆILI SMO SE RAZVIJENIM ZEMLJAMA U SVETU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *