Zašto tako, vazda naopako?

Zašto tako, vazda naopako?

5 septembra 2014

slika-25-12-23-17-49_darkoPiše: Dr Darko Tanasković

Početak kampanje za izbore nacionalnih saveta manjina zaglušili su pucnji nekih, vojno neobično dobro obučenih i tehnički opremljenih albanskih „šumokradica“ koji su u Kopnenoj zoni bezbednosti odneli mladi život pripadnika Žandarmerije Stevana Sinđelića (nomen est omen, govorili su stari Latini). Kakve li može biti veze između ovih politički veoma značajnih izbora i tragične pogibije uniformisanog čuvara bezbednosti Srbije? Neposredno, naravno, nikakve, ali posredno zloslutne.

U filozofiji istorije postoje dve teorije razvitka čovečanstva. Jedna počiva na koncepciji linearnog progresa, prema kojoj je stalno napredovanje konstanta istorijskih procesa, dok druga, ciklična, još od čuvenog arapskog učenjaka Ibn Halduna, smatra da se tok ljudske povesnice odvija kroz niz sukcesivnih ciklusa, društvenih uspona i padova.

Premda, naravno, u globalnom smislu pojava od minornog značaja, demokratski izbori u Srbiji (i ne samo u Srbiji), mogli bi poslužiti kao uverljiva potvrda ispravnosti inače uglavnom osporavanih cikličnih teorija.

Razumljivo je da se tokom predizbornih kampanja takmaci međusobno ne hvale i ne zasipaju cvećem, već da, argumentovano kritikujući njihove, biračima preporučuju svoje političke programe. Ali ne, kad trka počne, nestaje svih moralnih obzira, a odnos prema realnosti, pa i istini, strmoglavo se relativizuje.

Sve što je bilo i što je urađeno tokom prethodnog razdoblja izvrgava se bespoštednom osporavanju, negiranju, do gaženja, uključujući ne samo tuđe, već objektivno i sopstveno dostojanstvo. Štaviše, oni koji su učestvovali u prethodnoj podeli izborno ili koaliciono stečenog kolača vlasti, a onda iz nje ispali, među najžešćim su i „najprincipijelnijim“ poricateljima ičega pozitivnog u tom (i svom) kolektivnom učinku.

Isključivo je važno kod ciljne grupe građana probuditi što snažnije osećanje ozlojeđenosti, pa i mržnje, prema političkim protivnicima, ali i društvenim grupama koje oni predstavljaju. Kad je o izborima za nacionalne savete manjina reč, to u krajnjoj liniji znači prema većinskom narodu, bez obzira na providno lukavstvo isticanja njegove „velikodušnosti“, kako to čini dojučerašnji višestruki ministar Sulejman Ugljanin koji se naprasno vratio svim teškim stavkama optužnice sa osnivanja SDA na novopazarskom stadionu, krajem jula 1990. Tu su i „organizovani državni teror“ i „genocid za koji niko nije odgovarao“ i „narcisoidna vlada ove države koja više mrzi Bošnjake nego što voli svoj narod“.

Kako li je samo gnevni Ugljanin u međuvremenu uopšte politički preživeo skoro dve i po decenije? Pa valjda u skladu s logikom cikličnog kretanja istorije? S takvim njenim protagonistima progres je zaista teško zamisliv.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lady Gaga / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su..... says:

    Žvalavi Srbomrzac Sulejman (yebem ga u ime) Ugljanin je politički preživeo jer mu niko na vreme nije razbio glavurdu i iščupao onu poganu poturčenu jezičinu. Kad čovek gleda srpske medije i njihovo izveštavanje iz Raške Oblasti,koju ovi prodavci vere za večeru zovu sandžakom, pomislio bi da u istoj živi bar dva miliona Turaka, te nije ni čudo što rade šta hoće,a ova bedna država nema snage da im se suprotstavi. U stvari,ima ih šaka jada, oko 130.000 u 6 opština, i da vlast hoće da ih dovede u red uradila bi to za 24 sata. Pa posle neka menjaju prezimena,i neka idu u 3 (tri) pi@zde materine,i što dalje od Srbije. Koju ionako mrze iz dubine duše. A što se tih nacionalnih saveta tiče,radi se o nepotrebnim organizacijama za širenje mržnje prema svemu što je srpsko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *