ЗАШТО ТРАМПОВИ ЉУДИ баш сада покушавају да „ЈАЧАЈУ ВЕЗЕ“ СА СРБИЈОМ

ZAŠTO TRAMPOVI LJUDI baš sada pokušavaju da „JAČAJU VEZE“ SA SRBIJOM

17 jula 2020

Amerika nikada neće odustati od pokušaja ne samo da utiče na ovaj region, nego da dominira njime, kaže politikolog Aleksandar Pavić na vest da je Stejt department opredelio novac za „jačanje veza“ između Srbije i SAD.

U nastojanju da ojača srpsko-američke odnose i upozna srpsku javnost sa kulturom i vrednostima Sjedinjenih Država, Stejt department je za tu svrhu opredelio 325 hiljada dolara, preneo je RT.„Želimo, takođe, da pomognemo srpskom narodu promovisanjem ekonomskog razvoja, jačanjem demokratije, zaštitom ljudskih prava, razvojem regionalne stabilnosti i približavanjem članstvu u EU“, navodi se u dokumentu Stejt departmenta u koji je RT imao uvid.

Vašington bi da nam ukaže na prednosti saradnje sa njim

Do 30. avgusta za ta sredstva mogu da konkurišu srpske i američke neprofitne organizacije, organizacije civilnog društva ili vladine agencije. Oni koji budu deo tog projekta će biti u prilici da nam, između ostalog, predoče američku politiku prema Srbiji, regionu i Evropi, ali i „prednosti saradnje“ sa Vašingtonom i zapadnim asocijacijama.

„To je jednostavno, još jedan aspekt američke meke moći. Sada se to ističe da bi u Kongresu s tim moglo da se maše kako još nešto rade na suzbijanju takozvanog malignog ruskog uticaja, pa i kineskog. Amerika se oseća sve ugroženijom ponovnim usponom dve sile – Rusije i Kine i smatra da mora dodatno da pojača propagandu. Sve to je deo opšte priče i ovde suštinski nema ničeg novog, pogotovo što su sume o kojima govorimo izuzetno male“, kaže Pavić za Sputnjik.

USAID svuda, od lokala do obrazovanja

Dobar poznavalac američke političke scene napominje da iako je ovde reč o maloj sumi, Amerika u ovakve svrhe izdvaja velika sredstva i to radi neformalno kroz javno-privatno partnerstvo.

„U suštini, Srbiji se daju milioni preko raznih programa, preko američeke agencije za međunarodni razvoj (USAID), preko donacija NVO, korporacija“, napominje naš sagovornik i podseća da USAID odavno partnesrki nastupa sa drugim međunarodnim fondacijama, uključujući i Sorošev Fond za otvoreno društvo koji je kod nas vrlo aktivan.

USID je, kako ističe, prisutan svuda – u lokalnim samoupravama, obrazovnom sistemu, infrastrukturi, pomoći medijima. Zato sumu Stejt departmenta on vidi samo kao mali deo koji je simboličan za celokupnu sliku.

Totalna dominacija spektra

Pavić je zanimljivim ocenio i činjenicu da je deo sume namenjen i podršci evrointegracijama. To je, smatra on, još jedan čvrst dokaz koliko je EU u stvari čedo Amerike, odnosno američke duboke države i da američki predsednik Donald Tramp koliko god da je hteo nije uspeo da prekine te transatlantske veze, niti da ih bitno preformatira.

„Ovo je samo nastavak jednog istog propagandnog rata koji Amerika širi ne samo u Srbiji nego po svetu. Zapad nikada neće odustati od pokušaja da dominira nad ovim regionom. Priroda modernog zapada je takva. Oni nikada ne odustaju. Ako se ne šire to je za njih poraz i oni ne mogu da trpe ravnopravne odnose ni sa kim drugim i ako ne vode vrući rat, onda vode hladni rat ili rat drugim sredstvima“, kaže sagovornik Sputnjika.

Uvek će, kako naglašava, težiti da nameću drugima svoje vrednosti, svoj pogled na svet. Zato on ističe da je potez Stejt departmenta ono što Amerika ovde radi sve vreme i nikada nije prestajala, pogotov sada kada joj, po njenom shvatanju, ozbiljna poretnja dolazi od Rusije i Kine.

„Sve što nije totalna dominacija spektra, kako kažu Amerikanci, to je za njih već opasnost. Ako nisu potpuno dominantni, ako se pojavi upliv bilo koje druge sile koju oni ne mogu da kontrolišu to je za njih pretnja“, zaključio je Pavić za Sputnjik.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad2 says:

  to što sprovodi amerika je LUDILO i to očigledno."dominacija spektra" je neizvodljiva i nemoguća stvar, oni pokušavaju nemoguće i kada vide da ne može itekako se drugačije ponašaju.Ja stvarno ne znam kakve duhove ovde amerikanci love ali sa svakom kampanjom koju povedu samo još više povećavaju ionako opšte uverenje nas srba da su oni zaista opasni i pre svega suludi neprijatelji.I baš zbog tog ludila u svojim postupcima osim plaćenika oni sve teže mogu da nadju bilo koga ko bi sanjima RAZGOVARAO a kamoli ssaradjivao dobrovoljno ovde u vezi nekih njihovih planova i to ih još više frustrira.Prosto je fascinantna opčinjenost zveri srbijom ali za to su dobrim delom odgovorni naši lokalni neprijatelji koji čine SVE što mogu da nam preko amerike napakoste i da zver ostave u tom stanju sulude fascinacije i blesavih planova u vezi nepostojeće opasnosti i mi tu ništa, i ne možemo da uradimo sem eventualno da nadjenmo TAMO nekoga ko će imati dovoljno mozga i moći da zaustavi taj nepotrebni specijalni rat.Čitava priča se svodi na priznavanje kosova i to od NARODA,oni ne žele još jednu kosovsku legendu u srpskom narodu jer su LEGENDE opasne za njih, ali ja stvarno ne vidim način kako to mogu da urade jer je u pitanju eksperiment koji se odavno pokazao kao besplodan.Sve što treba da uradimo je da ne priznajemo kosovo, naši preci su čekali 500 god da ga oslobode od turaka možemo i mi da sačekamo još PET maksimalno pogotovo što će sad oni svojom mukom da se zabavljaju i neće više biti ni para ni vremena za neku tamo srbiju na brdovitom balkanu koja je u stvari realno potpuno bezopasna za američke interese.Čk je i dobro što smo mi malo zastupljeni u uameričkom lobiranju i malo se mešamo u njihove unutrašnje stvari za razliku od nekih našik komšija koji uskoro moguda povuku ozbiljne posledice takovog ponašanja kroz tajne i privatne kanale uticaja u američkoj unutrašnjoj politici:) a o šiptarima ne treba trošiti reči jer oni su već detektovani u nekim unutrašnjim političkim krugovima kao aktivna strana u borbi za vlast unutar amerike a to će imati POSLEDICE i to LOŠE posledice za njih.

  • test01 says:

   Milorade nije to Amerika nego "duboka drzava" koja koristi NATO kao batinu. Americki narod je kao i sav drugi narod i do sada su imali jako dobar i lagodan zivot... Oni njihove ciljeve postizu postavljanjem marioneta na vladajuce pozicije. Ako neko pocne da "mrda" zna se sta sledi (setite se Djindjica). Diktatori trenutno vladaju Balkanom i podrzani su od strane zapada jer rade za njih a Balkan im sluzi za eksperimente i kao jeftina radna snaga (roblje). SVE je moguce ako se NAROD ne probudi i promeni vlast !

 2. Beli Orao says:

  Nikada nikom amerikanci ili Amerika nije pomogla bilo o čemu da se radi pa neće i ovaj put , zapamtite NIKADA !!! Goli interesi su samo njihovi interesi , oni će te da kažem prevariti podlo prevariti i kad nešto obećaju ili daju riječ pa i “ crno na bijelo “ zato ne sklapaj prijateljstvo sa ĐAVOLOM jer obraćaš bostan ( lubenicu ) !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *